Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Чи призводить порушення граничної суми готівкових розрахунків між фізособами до недійсності договору?

 
 
Держпідприємництво України нагадало , що з 1 вересня фізособам слід враховувати обмеження щодо граничної суми готівкових розрахунків . Така сума при розрахунках фізосіб з підприємствами / підприємцями становить 150 тис. грн протягом одного дня. При розрахунках виключно між фізособами сума обмеження та ж , однак воно діє тільки в рамках договору купівлі -продажу , який підлягає нотаріальному посвідченню. Зараз же звернемо увагу на кілька тез чиновників , пише Податки і бухоблік .


Хто постраждає від заборони граничної суми готівкових розрахунків


1 . Проведення готівкових розрахунків за договором купівлі -продажу з порушенням відповідних обмежень може спричинити визнання такого договору недійсним . * Ця думка досить суперечлива. Справа в тому , що загальні підстави для визнання договорів недійсними викладені в ч. 1 ст. 215 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ). До них , зокрема , відноситься і протиріччя договору ЦКУ та іншим актам цивільного законодавства . У свою чергу , обмеження готівкових розрахунків , яке розглядається , встановлено ч. 3 ст. 1087 ЦКУ та постановою Правління НБУ від 06.06.2013 р. № 210. Таким чином , у разі порушення вимоги щодо граничної суми готівкових розрахунків має місце порушення , зокрема , ЦКУ , тому підстави для виникнення питання про недійсність договору дійсно можуть виникнути. Водночас потрібно зробити кілька зауважень.


По-перше , такі підстави виникнуть тільки тоді , коли відповідний договір буде містити умову щодо необхідності здійснення готівкових розрахунків , в той час як його сума буде перевищувати 150 тис. грн. У той час як фактичне порушення даної вимоги на правову долю договору не впливає.


По-друге , в такому випадку слід говорити про недійсність не всього договору , а лише його умови щодо готівкових розрахунків (ч. 1 ст. 217 ЦКУ).


По-третє , навіть якщо договір містить таку умову , визнати його недійсним може тільки суд (ч. 3 ст. 215 ЦКУ). У такому випадку виникає питання про наслідки визнання такої умови недійсним . При цьому вважаємо , що про реституцію тут мова не йде.


2 . При розрахунках виключно між фізособами таке обмеження розраховується окремо для кожного договору , який підлягає нотаріальному посвідченню.


У НБУ сказали , що стежити за операціями з безготівкою ніхто не буде


3 . За перевищення обмеження готівкових розрахунків на підприємців і посадових осіб підприємств може бути накладено адміністративний штраф : у загальному випадку - у розмірі від 1700 до 3400 грн ( ст. 16315 Кодексу України про адміністративні правопорушення) . У той же час на фізосіб - не підприємців / фізосіб - непідприємців ця санкція не накладається.


За матеріалами ubr.ua


06.09.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK

Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області


Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта