Логін:
Пароль:
 


Архів подій







 

українською мовою / на русском языке

До уваги підприємців Запоріжжя: Як у Польщі підтримують малий та середній бізнес

 
 
Нагадаємо нашим читачам , що у звіті Doing Business за 2013 саме Польща названа країною , що домоглася максимальних темпів поліпшення умов ведення бізнесу за останні роки.


При цьому експертами особливо відзначаються успіхи Польщі в таких сферах , як реєстрація права власності , оформлення кредиту, захист інвестицій , торгова політика , забезпечення контрактів і проведення процедури банкрутства .


Декретом про господарську діяльність 1999 критерії визначення малого і середнього підприємства в Польщі встановлені таким чином:

- Малими підприємствами вважаються ті , в яких працюють до 69 осіб і чистий дохід яких не перевищує 7 млн ​​EUR за минулий рік. Звідси виключаються підприємства , де підприємці інших секторів економіки мають більше 25% акцій або голосів у зборах акціонерів.

- Середнім визнається підприємство , в якому працюють від 50 до 249 осіб , а чистий річний дохід не перевищує 40 млн EUR.

Згідно з даними державної статистики малі та середні підприємства створюють близько 70 % ВВП Польщі . У них зайнято приблизно дві третини всього працюючого населення. На 38 млн чоловік, що проживають у Польщі , припадає близько 2 млн активних підприємств малого та середнього бізнесу.

Надзвичайна значення, що надається розвитку і підтримки малого та середнього бізнесу в Польщі бачиться навіть у назві урядової програми "Підприємництво передусім" , в якій закладені концептуальні основи державної політики в цьому відношенні.


Що ж інструменти , за допомогою яких здійснюється реальна підтримка бізнесу у Польщі?


По-перше , це особливі економічні зони ( ОЕЗ ) . Сьогодні в країні функціонує 14 таких ОЕЗ, створених починаючи з 1994 року. Спочатку вони створювалися на період у 20 років , але нещодавно польський уряд прийняв рішення про продовження терміну дії ОЕЗ до 2026 року.

Метою функціонування таких зон є прискорення процесу розвитку регіонів шляхом залучення нових інвесторів і створення нових робочих місць. Засновуються ОЕЗ рішенням уряду на території, що належить державі або місцевим органам влади. Отримати реєстрацію в ОЕЗ має право інвестор , що вклав як мінімум 100.000 EUR і сплатив встановлену в тій чи іншій зоні мито.

Підприємства , які отримали дозволи на роботу в зоні , мають привілеї у вигляді певних податкових пільг.


По-друге , встановлення пільгового розміру податку на нерухомість. Його ставка встановлюються місцевими органами влади для конкретного підприємства , залежно від обсягів виробленої продукції , кількості створених ним робочих місць і / або функціонування в рамках ОЕЗ .


По-третє , при створенні бізнесу в інфраструктурній сфері в залежності від схеми інвестування є можливість отримати державну грошову допомогу. Сюди відносяться проекти з розвитку доріг , мостів , будівельних майданчиків. Умови подібних державно - приватних інвестицій обумовлюються на переговорах конкретного підприємця і міської (місцевої) Ради .

Підприємець , що інвестує в розвиток екологічно чистих технологій , при подачі відповідної заяви може розраховувати на допомогу національних і регіональних фондів захисту навколишнього середовища та управління водними ресурсами .. Розмір фінансування залежить від конкретного проекту.

Під проекти з тривалим терміном реалізації , зазвичай пов'язані зі створенням робочих місць або капітальним будівництвом можна отримати урядові довгострокові прямі субсидії


По-четверте , польські підприємці можуть підтримуватися грантами Європейського Союзу. Фінансування європейськими інститутами проводиться через відповідний державний орган Польщі.

Для отримання гранту підприємець спочатку вибирає для розвитку свого бізнесу одне з 6 напрямів , що фінансуються ЄС : інфраструктура та навколишнє середовище , людський капітал , інноваційна економіка , розвиток Східної Польщі , технічна підтримка , розвиток територіального самоврядування .

Потім подається заява у той державний орган , якому були виділені кошти. Отримує грант підприємець , проект якого на спеціальному конкурсі визнається найбільш відповідним вимогам ЄС.


Поза ОЕЗ і її резидентів держава може відшкодувати до 50 % витрат на купівлю або користування продуктами інтелектуальної власності , результатами наукових досліджень , у разі якщо вони використовуються для виробництва інноваційної продукції або послуг. При цьому допомога виділяється протягом максимум 3 років або до тих пір , поки інвестиції в інноваційний продукт не окупляться.

До 2020 року в Польщі планується виділяти на інноваційні дослідження до 3% ВВП.


По-п'яте , забезпечення малих підприємств площею , офісним сервісом , послугами з розвитку бізнесу ( доступом до фінансування , маркетингу та менеджменту ) через систему бізнес -інкубаторів . Робота в умовах інкубатора дозволяє молодим бізнесменам вижити і вирости в стартовий період , коли вони найбільше вразливі з фінансової точки зору.

З 1990 по 2010 рік число бізнес- інкубаторів в Польщі зросла з 27 до 750. Особливо значущими серед них є академічні бізнес- інкубатори , створені на базі провідних державних університетів і дозволяють студентам розвивати свої підприємницькі ідеї. Їх мережа сьогодні об'єднує в Польщі 31 університет і понад 1400 фірм.

Участь у інкубації коштує близько 80 USD на місяць. Це набагато дешевше звичайної оренди офісних приміщень. Найбільш інноваційні та перспективні ідеї отримують інвестування від інкубаторів в розмірі близько 32 000 USD .

При цьому 15 % акцій створюваного підприємства переходять інкубатору . За 7 років роботи завдяки академічним інкубаторам 5200 студентських ідей були втілені в життя.

Інкубатори крім того допомагають у пошуку бізнес -партнерів та інвесторів.


На нашу думку досвід наших західних сусідів добре приживеться і на українському грунті . Якщо , звичайно , є бажання його використовувати.

За матеріалами www.belmarket.by


Потенціал Інформ


02.09.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK

Интернет-ресурс поддержки малого бизнеса Запорожской области


Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта