Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

До уваги підприємців!З яким формулюванням вносити готівку

 
 
На розрахунковий рахунок єдинника другої групи 08.01.2013 р. надійшла від покупця оплата за товар, яку він зняв за чеком. А 25.03.2013 р. підприємець вносить гроші на розрахунковий рахунок з формулюванням "виручка за 28.01.2013 р." для закупівлі товару. Чи правомірні його дії?


Підприємець-єдинник може отримувати дохід (виручку) як у готівковій, так і безготівковій формі. Для грошової форми розрахунків (готівковій та/або безготівковій) передбачено застосування касового методу, згідно з яким дохід виникає в момент надходження коштів на банківський рахунок або в касу єдинника, незалежно від дати відвантаження товарів (фактичного надання послуг). (Таке роз'яснення наведено на офіційному сайті Мінфіну України (www.minfin.gov.ua)). Таке ж визначення міститься і у п. 292.6 ст. 292 Податкового кодексу України (ПК).


Гроші, що надійшли від покупця на розрахунковий рахунок, вважаються виручкою, отриманої в безготівковій формі. Вони відображаються в гр. 3 Книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, затвердженої наказом Мінфіну України від 15.12.2011 р. № 1637 (далі - Книга УД), на день зарахування на розрахунковий рахунок (у нашому випадку - це 28.01.2013 р.).


Гроші, що надійшли в касу, вважаються виручкою, отриманої в готівковій формі. Готівкові грошові кошти має право приймати як сам підприємець, так і його наймані працівники на місці проведення розрахунків із споживачами. Виручка у грошовій формі також відображається у день її отримання в гр. 3 Книги ОД. Якщо в один день була отримана виручка в готівковій та безготівковій формі, вона може бути відображена однією загальною сумою або окремо по кожному її виду.


Наявність рахунку в банку підприємця, на відміну від юридичної особи, не зобов'язує його щоденно здавати виручку в банк. Оскільки п. 2.7 р. 2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р.

№ 637 визначено, що для підприємців ліміт каси не встановлюється. А значить, в касі може бути будь-яка кількість готівки.


Здавати виручку в банк підприємець може в міру необхідності і в тій сумі, яка потрібна в даний момент.


Якщо підприємець вносить готівкову виручку за кілька днів або не в місяці її отримання, щоб надалі при перевірках контролюючих органів не виникало проблем, рекомендуємо при внесенні готівки як торговельної виручки зазначати період, за який вона вноситься. Якщо форма платіжного документа банку, в якому відкрито рахунок підприємця, не дозволяє відобразити цю інформацію, до кожного документу на внесення грошей підприємець може оформляти бухгалтерську довідку із зазначенням, за який період вноситься виручка.


Слід пам'ятати, що сума внесеної на розрахунковий рахунок торговельної виручки не повинна перевищувати суму виручки, відображеної підприємцем у Книзі УД за ті дні, які значаться в банківському документі або бухгалтерській довідці. В іншому випадку сума перевищення може кваліфікуватися як неоприбуткована готівкова виручка, що в свою чергу є порушенням чинного законодавства щодо готівкового обігу.


Як видно із запитання читача, підприємець отримав виручку в безготівковій формі, потім зняв її з рахунку. Отримує він виручку у готівковій формі - не відомо. Якщо підприємець отримує дохід тільки в безготівковій формі, він не може здавати гроші в банк з формулюванням “виручка за...", оскільки з таким формулюванням вноситься на розрахунковий рахунок тільки готівкова виручка. Саме тому внесення грошових коштів на рахунок з формулюванням “виручка за 28.01.2013 р." може бути кваліфіковано як неоприбуткування готівки. За таке порушення ст. 1 Указу Президента України від 12.06.95 р.

№ 436/95 “Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки" передбачено штраф у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої готівки.


Якщо у підприємця мали місце готівкові надходження в інші дні, то, щоб не доводити перевіряючим, що 28 січня не було готівкової виручки, яка не відображена в Книзі УД, рекомендуємо звернутися з листом в банк з проханням змінити призначення платежу вказати дати, в які була отримана готівкова виручка. Причому необов'язково повинна бути виручка 2013 року. Це може бути будь-який інший період, головне - правильно оформити.


Якщо у підприємця взагалі не буває готівкової виручки, також слід звернутися до банку з листом про зміну призначення платежу з проханням вважати зарахування коштів не торговою виручкою, а, наприклад, “поворотною фінансовою допомогою". При цьому доведеться не тільки написати лист в банк, але і скласти договір на надання поворотної фінансової допомоги від будь-якого родича або члена сім'ї підприємця. У цьому випадку вступає в силу пп. 3

п. 292.11 ст. 292 ПК, згідно з яким до складу доходу єдиноподатника не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання". Під поворотною фінансовою допомогою ПК розуміється сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення" (пп. 14.1.257 ст. 14 ПК).


В момент отримання сума поворотної фінансової допомоги не включається до доходу єдиноподатника. Але при цьому слід пам'ятати, що фінансова допомога має бути повернуто виключно грошовими коштами. В даному випадку до підприємця не може бути застосовано штраф за неоприбуткування готівки, оскільки дотримані всі вимоги законодавства.


Як вчинити у цій ситуації - вирішувати підприємцю.


За матеріалами chp.com.ua


16.07.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua