Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

ДПС: платіжні термінали повинні бути у всіх

 
 
Пунктом 14.19 ст. 14 Закону України від 05.04.2001 р. № 2346-III “ПРО платіжні системи та переказ коштів в Україні" передбачено, що суб'єкти господарювання зобов'язані забезпечити можливість здійснення власниками електронних платіжних засобів (до яких відносяться платіжні картки) розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів.


Іншими словами, на місці розрахунків покупець повинен мати можливість розрахуватися платіжною карткою. Ця норма діє з 18 жовтня 2012 року. При цьому нічого не сказано, чи на всіх суб'єктів господарювання вона поширюється.


Цим же пунктом ст. 14 Закону № 2346 встановлено, що вимоги до суб'єктів господарювання за прийому електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги) встановлює Кабінет Міністрів України.


Постановою КМУ від 29.09.2010 р. № 878 визначено, хто повинен встановити платіжні термінали, в які терміни і в якій кількості. Зокрема, передбачено, що вимога про наявність платіжних терміналів поширюється тільки на суб ’ єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і використовують при розрахунках реєстратори розрахункових операцій (РРО). Вимога поширюється тільки на підприємців, що здійснюють свою діяльність у населених пунктах з чисельністю 25 000 чоловік і більше. Причому кількість платіжних терміналів повинна становити не менше 50% кількості РРО. Якщо у суб'єкта господарювання застосовується один РРО, значить повинен бути встановлений мінімум один платіжний термінал.


Постановою № 878 звільнені від обов'язкового наявності платіжних терміналів для прийому електронних платіжних коштів при здійсненні розрахунків за продані товари (надані послуги) заклади громадського харчування закритого типу, обслуговуючі певний контингент споживачів, зокрема, особовий склад Збройних Сил та інших військових формувань, студентів, учнів і викладачів вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств, а також підприємства торгівлі з торговою площею до 20 м2 (крім автозаправних станцій).


Отже, відповідно до Закону № 2346 саме Кабмін визначає суб'єктів, для яких наявність платіжних терміналів є обов'язковим. До їх числа не належать суб'єкти господарювання, які при здійсненні готівкових розрахунків не застосовують РРО, зокрема платники єдиного податку. Проте в Єдиній базі податкових знань ДПС України висловила інше, дуже несприятливий для підприємців думку з цього питання.


Які суб'єкти господарювання звільняються від обов'язкового приймання спеціальних платіжних засобів (через платіжні термінали) для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги)?


Згідно з п. 14.19 ст. 14 Закону України від 05.04.2001 р. № 2346-III “ПРО платіжні системи та переказ коштів в Україні" суб'єкти господарювання зобов'язані забезпечувати можливість здійснення власниками електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів не менше трьох платіжних систем, однією з яких є багатоемітентна платіжна система, платіжною організацією якої є резидент України.



Вимоги до суб'єктів господарювання за прийому електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги) визначає Кабінет Міністрів України.


Контроль за дотриманням суб'єктами господарювання вимог щодо здійснення розрахунків з використанням електронних платіжних коштів здійснює Державна податкова служба України, а за забезпеченням захисту прав власників електронних платіжних коштів на здійснення зазначених розрахунків - спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів.


На даний момент залишається чинним постанова Кабінету Міністрів України від 29.09.2010 р. № 878 “Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів", яке не приведено у відповідність з вимогами Закону № 2346.


Згідно з п. 2 р. X Закону № 2346 до приведення у відповідність із цим Законом закони та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить йому.


Враховуючи те, що Законом № 2346 не передбачено звільнення окремих суб'єктів господарювання від обов'язкового прийому електронних платіжних коштів, здійснювати прийом електронних платіжних засобів зобов'язані всі суб'єкти.


Чи зобов'язані суб'єкти господарювання з 18.10.2012 р. забезпечити можливість здійснення розрахунків за допомогою платіжних систем (терміналів)? Чи передбачена відповідальність за незабезпечення такої можливості?


Суб'єкти господарювання зобов'язані забезпечувати можливість здійснення власниками електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів не менше трьох платіжних систем, однією з яких є багатоемітентна платіжна система, платіжною організацією якої є резидент України.


Порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання встановлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів - тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.



Діяння, передбачене ч. 1 ст. 16315 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вчинене особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім того, за обмеження або відмову в реалізації прав споживачів, встановлених год. 2 ст. 17 Закону України від 12.05.91 р. № 1023-XII “ПРО захист прав споживачів", суб'єкти господарювання сфери торговельного та інших видів обслуговування, у тому числі ресторанного господарства, несуть відповідальність у розмірі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Таким чином, ДПС України вважає, що норми Постанови № 878 не відповідають вимогам Закону № 2346. Тому їм можна керуватися тільки в частині, що не суперечить закону. Разом з тим зазначимо, що з 18 жовтня 2012 року (моменту, коли п. 14.19 ст. 14 Закону № 2346 Кабміну доручено визначити вимоги до суб'єктів господарювання щодо застосування платіжних терміналів) уряд своїх вимог не змінювало. Сміємо припустити, що Кабмін не вніс змін в Постанову № 878, оскільки вважає, що його норми відповідають положенням Закону № 2346.


Контроль за дотриманням суб'єктами господарювання вимог щодо здійснення розрахунків з використанням електронних платіжних систем (в тому числі платіжних терміналів) здійснює ДПС України.


Якщо у підприємця не буде встановлено платіжний термінал, його можуть притягнути до відповідальності згідно ч. 1 ст. 16315 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Розмір штрафу немаленький - від 8 500 до 17 000 грн.


Можна зрозуміти, чому ДПС України висловила таку фіскальну точку зору. Якщо погодитися з точкою зору податківців, то практично всі підприємці - " єдиноподатники (крім тих, які з власної ініціативи встановили платіжні термінали) є порушниками. Оштрафувати їх можуть не тільки працівники органів ДПС, але і представники Госпотребинспекции. Оскільки на них покладено обов'язок захищати права власників електронних платіжних систем (споживачів).


Якщо споживачеві буде відмовлено в оплаті карткою, і він поскаржиться в Госпотребинспекцию, підприємця можуть притягнути до відповідальності на підставі п. 12 ст. 23 Закону України від 12.05.91 р. № 1023-XII “ПРО захист прав споживачів". Розмір штрафу становить 8 500 грн. Крім того, така відмова є порушенням Порядку № 833. За це порушення ст. 155 Купап передбачає адміністративний штраф у розмірі від 17 до 170 грн.


Щоб розібратися, чи діє Постанова № 878 повною мірою, редакція направила офіційний запит в Кабмін. Результат листування ми опублікуємо на сторінках газети.


За матеріалами chp.com.ua


26.03.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua