Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Екобезпека та збереження природних ресурсів – один із пріоритетних напрямів нової стратегії розвитку Запорізького регіону

 
 
Директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Карпій провів розширене засідання робочої підгрупи «Раціональне використання й відновлення природних ресурсів, охорона довкілля» проекту Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2020 року.


У заході взяли участь представники промислових підприємств міста, структурних підрозділів ОДА, обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал», науковці, представники громадських та благодійних організацій.


Сергій Карпій виступив з презентацією стратегічного аналізу стану навколишнього природного середовища в регіоні, а саме атмосферного повітря, водокористування та водовідведення, стану підземних вод, природно-заповідного фонду та збереження біорізноманіття, поводження з відходами.


Так, найбільша частка обсягів викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря припадає на енергетичну (60%) та металургійну (37,4%) галузі виробництва, які представлені основними підприємствами - ВАТ «Запоріжсталь» (обсяг викидів - 59,2 тис .т.) і ВП Запорізька ТЕС ПАТ «Дніпроенерго» (обсяг викидів - 112,533 тис.т.).


Таким чином, основний внесок у забруднення атмосфери вносять промислові підприємства, викиди яких складають 60 - 70% від загального валового викиду шкідливих речовин. Значну частину - від 30 до 40% - становить автотранспорт, частка викидів якого щорічно зростає.


Основною причиною забруднення атмосферного повітря залишаються застарілі технології та обладнання, на базі яких функціонують підприємства і які не можуть забезпечити дотримання сучасних гігієнічних нормативів. Очисні споруди підприємств фільтрують в основному тільки пил, у той час як найбільш шкідливі сполуки - оксиди азоту, вуглецю, фенол, сірчані, фтористі з'єднання та інші викидаються без очищення.


Проаналізувавши стан навколишнього середовища, учасники приділили увагу обговоренню стратегічної місії та бачення проекту Стратегії за напрямом "Раціональне використання й відновлення природних ресурсів, охорона довкілля", а також стратегічної цілі. Першочерговим, за словами Сергія Карпія, є створення безпечних умов проживання населення. Це, в свою чергу, можна реалізувати через створення умов для поліпшення стану водного та повітряного басейнів, мінімізацію негативного впливу відходів на навколишнє середовище та здоров'я населення, збереження біологічного та відновлення ландшафтного різноманіття області, а також формування екологічної культури жителів регіону, забезпечення участі громадськості у розв’язанні екологічних проблем.


За підсумками засідання учасники погодили місію, бачення та ціль проекту Стратегії. Департамент екології та природних ресурсів ОДА також має здійснити SWOT-аналіз за відповідним напрямом та надати результати на розгляд членам робочої підгрупи.


За матеріалами http://www.zoda.gov.ua/


Потенціал Інформ


22.05.2015
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua