Логін:
Пароль:
 


Архів подій







 

українською мовою / на русском языке

Енергозбереження - простий і дієвий спосіб зменшити витрати на електроенергію

 
 
Розумне користування електроенергією дозволяє зменшити платежі за світло в 2-3 рази, або без додаткових витрат отримувати в 2-3 рази більше користі від власних електроприладів. 

В умовах зростання тарифів на електроенергію питання її економії і впровадження енергозберігаючих технологій у повсякденному житті набуває все більшої актуальності.

 

- Енергозбереження передбачає не відмову від благ цивілізації або обмеження власних потреб, а шлях раціонального використання енергоресурсів для отримання більшого обсягу корисної роботи електроприладів за рахунок тієї ж кількості електроенергії, - констатує начальник інформаційно-консультаційного центру ВАТ «Запоріжжяобленерго» Андрій КОЛЄРОВ.

 

Домогтися такого результату легко може кожен, слідуючи декільком простим радам фахівців:

 

Не залишайте включеним освітлення в кімнатах, якщо в цьому немає необхідності. Пам'ятайте, що близько 30% загального обсягу споживання електроенергії в побуті припадає саме на освітлювальні прилади.

Не залишайте електроприлади в режимі очікування. Пам'ятайте, що навіть непрацюючий на перший погляд, але не відключений від харчування телевізор чи комп'ютер продовжує споживати електроенергію.

Намагайтеся використовувати електроприлади ефективно. Вашому кондиціонеру нема чого працювати вдень, коли ви на роботі, адже тепло або прохолода потрібні саме вам, а не вашому дому. До того ж, якщо у вас встановлений багатотарифний лічильник, користування енергоємними приладами вночі буде коштувати вам набагато дешевше.

Перш ніж відкрити холодильник, згадайте, що кожна зайва секунда його відкритої двері обертається додатковими хвилинами роботи компресора. До речі, холодильник краще завжди тримати повністю завантаженим, тому чим більше місткість холодних продуктів, тим менше холоду втрачається при відкритті дверей. Пам'ятайте, навіть найбільш економічний сучасний холодильник на місяць споживає близько 35-40 кВт.год електроенергії, але споживання може вирости і до 80 кВт.год, якщо не слідувати даним простим радам.

Заміна старих лампочок на нові - енергозберігаючі - зменшить споживання електроенергії в 5 разів. Ще більш економічні світлодіодні лампи, які при тій же потужності споживають у 10 разів менше електроенергії, ніж звичайні лампи розжарювання. До речі, ККД лампи розжарювання неймовірно малий: в світлове випромінювання в таких лампах перетворюється не більше 4% споживаної ними енергії.

При покупці нової побутової техніки, намагайтеся купувати більш економічну - класу «А». Пам'ятайте: використання такої техніки дозволяє скоротити обсяги споживання електроенергії в кілька разів. Наприклад, телевізори нового покоління споживають в 3-5 разів менше електроенергії, ніж старі, а пральні машини класу A + в 2 -3 рази менше, ніж класу E, F, G.

Найбільша кількість електроенергії йде на підігрів води. На прання при 90 градусах витрачається в три рази більше енергії, ніж на прання при 40 градусах. При цьому відомо, що порошок розчиняється і активно реагує з брудною білизною при 40 градусах.

Використовуючи будинку не звичайний стаціонарний комп'ютер, а ноутбук, Ви скоротите енергоспоживання в 4,5 - 5 разів.

Якщо ви перериваєте прасування (більш ніж на хвилину), краще вимкнути праску, адже сучасні подібні прилади нагріваються до робочої температури за лічені секунди, а ось потужність їх складає 1,5 - 2 кВт.

При користуванні електрочайником не кип'ятіть зайву воду: наливайте стільки, скільки це мінімально необхідно.

 - Слідуючи цим простим радам, вдумливий економний споживач за ті ж гроші може отримати в 2-3 рази більше послуг, ніж середньостатистичний обиватель, не звиклий рахувати власні кошти, - констатує начальник інформаційно-консультаційного центру ВАТ «Запоріжжяобленерго».

Примітка: Клас енергоспоживання пральної машини визначається таким чином: один кілограм бавовняної тканини стирається протягом години при температурі 60 градусів, після чого підраховується кількість витраченої електроенергії. Залежно від цього показника пральній машині присвоюється клас:

- Клас A + - до 0,17 КВтч / кг;

- Клас А - від 0,17 до 0,19 КВтч / кг;

- Клас В - від 0,19 до 0,23 КВтч / кг;

- Клас С - від 0,23 до 0,27 КВтч / кг;

- Клас D - від 0,27 до 0,31 КВтч / кг;

- Клас E - від 0,31 до 0,35 КВтч / кг;

- Клас F - від 0,35 до 0,39 КВтч / кг;

- Клас G - більш 0,39 КВтч / кг.


За матеріалами www.zoe.com.ua


11.11.2015
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK

Интернет-ресурс поддержки малого бизнеса Запорожской области


Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта