Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Гідротехнічному цеху Запорізької АЕС - 30 років

 
 
Гідротехнічні споруди Запорізької АЕС - унікальний комплекс, який займає близько десяти квадратних кілометрів площі і являє собою замкнутий цикл циркуляційної системи з розвиненою структурою каналів, бризкальних басейнів і градирень. Тридцять років тому в березні 1986 року гідротехнічний цех був виділений в окремий структурний підрозділ Запорізької АЕС зі складу цеху теплових і промислових комунікацій (ЦТПК). За цей час в підрозділі сформувався професійний колектив у складі 250 осіб, який сьогодні очолює Сергій Іванович Іващенко.

У своєму становленні протягом 30 років гідротехнічний цех пройшов кілька етапів розвитку, каже заступник начальника гідроцеху Володимир Іващенко.

«Перший етап розвитку збігся з будівництвом комплексу бризкальних модулів-охолоджувачів циркуляційної системи, що включає в себе 42 насосні станції. Другий етап - з закладанням 5-го енергоблоку, так як почалося будівництво нового комплексу на греблі - найбільшої насосної станції Запорізької АЕС, баштових градирень і бризкальних полів. Ще одним і, напевно, завершальним етапом у розвитку цеху було рішення остаточно відокремити технічне водопостачання від пітьевого- і теплопостачання. З ЦТПК в гідротехнічний цех перейшла бригада з обслуговування пожежно-технічних мереж на території промислового майданчика станції з усім багатокілометровим комплексом пожежно-технічного водопроводу. І з тих пір все, що стосується подачі технічної води на ЗАЕС, пов'язано саме з гідротехнічним цехом! »- Розповідає Володимир Іващенко.

Разом з новими об'єктами, які вводяться в дію відшліфовували технології, проводилися структурні зміни, спрямовані на поліпшення системи обслуговування і виконання ремонтів. Сьогодні колектив гідротехнічного цеху самодостатній і має практично всі можливості для експлуатації та ремонту обладнання. Основний склад гідротехнічного цеху - це слюсарі-ремонтники і машиністи насосних установок, які експлуатують і ремонтують обладнання гідротехнічних споруд, насосних станцій і технологічних трубопроводів. Є в підрозділі і такі вузькі фахівці як капітани, механіки по судновим системам, водолази, багермейстер, які виконують особливі, спеціалізовані роботи.

«Сьогодні гідротехнічний цех Запорізької АЕС разом з основними підрозділами станції впритул підійшов до продовження ресурсу обладнання. Виконана велика робота по продовженню ресурсу трубопроводів системи технічного водопостачання відповідальних споживачів, допоміжних технологічних систем, пожежно-технічних трубопроводів - всього того, що забезпечує працездатність і безпеку роботи енергоблоків Запорізької АЕС », - підкреслює Володимир Іващенко.

Протягом останніх трьох років поетапно була проведена велика робота з модернізації насосного обладнання на насосній станції технічної води, якої забезпечують всіх споживачів проммайданчика станції, промислової та комунальної зони. Виконано заміну п'яти застарілих головних насосів на модернізовані - більш надійні, з поліпшеними технічними характеристиками. Зараз вже все вони випробувані і введені в експлуатацію.

Всі заходи з продовження ресурсу гідротехнічних споруд підходять до завершення. Колектив цеху впевнений, що всі об'єкти і споруди технічного водопостачання будуть так само надійно працювати, як і сама станція.


Довідка: Технічне водопостачання електростанції - оборотне і базується на ставку-охолоджувачі, бризкальних пристроях і градирнях. Ставок-охолоджувач площею 9,5 кв. км вигороджений греблею на мілководній ділянці Каховського водосховища. Підігріта на конденсаторах вода витратою 330 куб. м / с (при роботі всіх шести енергоблоків) скидається у відкритий канал довжиною 4 км. Половина витрати надходить в ставок-охолоджувач, решті витрата насосними станціями подається на бризкальні пристрою і градирні. Охолоджена вода через підвідний канал надходить до блокових насосних станцій, що подають воду на конденсатори турбін. Розрахунковий обсяг води всіх гідроспоруд Запорізької АЕС складає 47 мільйонів кубічних метрів.


За матеріалами www.npp.zp.ua


16.03.2016
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK

Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта