Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

10 речей, які потрібно знати про економістів

 
 
1. «Ми не зможемо передбачити наступний криза»


Про що каже історія? Про те, що прогнози економістів і спіритичний сеанс не суть як розрізняються. Кожна системна криза застигала економістів зненацька - і Велика депресія, і стрибок цін на нафту в 1970-х і мильна бульбашка доткомів на початку 2000-х, і навіть світова фінансова криза 2008 року.


«Складність передбачення іпотечної кризи полягала в тому, що субстандартних іпотечних кредитів практично не було 15 років тому. Світ змінюється дуже швидко», - виправдовується Лоренс Болл, професор економіки в Університеті Джона Хопкінса. Економісти дивляться на минулі події, щоб з'ясувати, що буде далі, але деякі події не мають прецедентів.


2. «... але ми можемо допомогти викликати його»


Якщо райдужні прогнози економістів можуть зумовити неготовність інвесторів до катастрофи, то їх песимізм цю саму катастрофу може і спровокувати. З цієї причини вони повинні нести більшу соціальну відповідальність за публічні висловлювання.


«Серед факторів, які впливають на рішення споживачів витрачати, є доходи, волатильність фондового ринку, і те, що кажуть економісти», - зазначає Сет Рабінович, партнер консалтингової компанії Silicon Associates. - Якщо споживачі дуже налякані, - вони будуть витрачати менше, що зашкодить економіці при відновленні».


3. «Ми не знаємо, але ми трошки здогадуємося»


Математичні моделі часто виявляються марними в реальному світі. Економісти не раз обпікалися на голих цифрах, адже такі події, як, наприклад, теракти 11 вересня 2001 року неможливо обчислити за формулами.


«Більше половини економічних прогнозів засновані на інтуїції. Це, звичайно, науково обґрунтовані припущення, але все ж здогадки. З часом, економісти почали розуміти, що люди непередбачувані, і це змусило їх відхилятися від пророкувань за формулами», - говорить Марк Перрі, професор фінансів та бізнес-економіки в Університеті Мічигану.


4. «У наших найсміливіших прогнозах винен тестостерон».


Більшість економістів - чоловіки. Лише близько 30% нових Ph.D. економістів складають жінки, частка яких збільшилася лише незначно з 1995 року, згідно з дослідженням, складеним економістами Джоном Зігфрідом і Чарльзом Скоттом і опублікованій в American Economic Review.


При цьому як показують дослідження, чоловіки більш схильні до безрозсудним прогнозами, ніж жінки. Вони також більш імпульсивні, менш схильні визнавати свої помилки, зосереджені на великих ідеях. Виною цьому - тестостерон, який збільшує апетит до ризику.


5. «Наші індикатори працюють не завжди»


Економісти покладаються на безліч заходів для оцінки стану «здоров'я» економіки, але багато з них не відображають реального стану справ. Приміром, Комітет Національного бюро економічних досліджень США вважає, що рецесія офіційно закінчилася в червні 2009, орієнтуючись на дані по ВВП.


Але ряд експертів стверджують, що американська економіка все ще знаходиться в застійному стані. Той же ВВП, за яким так уважно стежать економісти, не обов'язково означає здорову економіку. Тим більше, основні економічні кризи часто виникають у періоди швидкого зростання.


6. «Ми не представники точної науки»


Прогнози американських економістів щодо зростання ВВП країни в цьому році розійшлися в широкому діапазоні - від 1,8% до 3,9%. Краще всього не довірятися одному економісту, а робити зріз на підставі хоча б декількох прогнозів. Хоча середнє арифметичне теж не завжди допомагає.


«Економісти перебувають під тиском, від них чекають, що вони будуть більш точними, ніж дозволяє їм наука», - каже Лінн Різер, головний економіст економічного інституту в університеті Сан-Дієго.


7. «Ми політично залежні»


У 2008 році майже половина членів Американської економічної асоціації сказали, що вони були зареєстровані демократами, тоді як лише 17% сказали, що вони були республіканцями. Останні дослідження на цю тему також дозволяють припустити, що економісти більше схильні бути демократами в своїх поглядах. Такі переваги впливають і на зміст їх доповідей.


8. «У нас є своя порядок денний»


Багато впливові економісти працюють в установах, які оточені аурою неупередженості. Однак насправді робота більшості економістів оплачується фінансовими інститутами, у яких є своя порядок денний для вирішення власних питань.


Близько 70% економістів різних університетів і центрів мають фінансові інтереси за межами наукових кіл, свідчить дослідження Джеральда Епштейна і Джесіки Каррік 2010 року. «Економісти часто замовчують про зв'язки з бізнесом і приватним сектором», - йдеться у ньому.


9. «Ми не можемо спростити свій жаргон»


Представники всіх професій мають тенденцію говорити на жаргоні, в тому числі й економісти. Коли вони з'являються на публіці, то намагаються звести жаргон до мінімуму і говорити простою мовою, але біда в тому, що рівень фінансової підготовленості слухачів ще нижче, ніж вони припускають.


Наприклад, одне з досліджень 2009 року показало, що лише третина населення США знало принцип роботи кредитних карт. Більше того, близько половини дорослих пройшли тест на питання про особисті фінанси на позначки C, D, F.


10. «А чи потрібні ми взагалі?»


Деякі експерти кажуть, що ця тема відкрита для обговорення. Економісти надають послуги для банків та інших установ, але у певному сенсі, вони знають не більше, ніж "середній Джо", хоча сподіваються, що цього ніхто не помітить.


За матеріалами minfin.com.ua


17.06.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua