Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

19 листопада - Міжнародний день відмови від куріння

 
 
За інформацією управління з питань охорони здоров'я міської ради, щорічно, з 1977 року в кожен третій четвер листопада міжнародна громадськість відзначає День відмови від куріння, який був затверджений з ініціативи Міжнародного онкологічного товариства. Мета заходів, присвячених цьому дню - залучення уваги жителів всіх країн до проблеми тютюнопаління, як одному з основних факторів ризику, що сприяють виникненню онкологічних захворювань. Фахівці закликають відмовитися від куріння хоча б на один день, вважаючи, що для когось він стане першим днем ​​звільнення від тютюнової залежності і пов'язаних з нею проблем зі здоров'ям.


На думку медиків, ризик виникнення раку у курців в 10 разів вище, ніж у некурящих. При тривалості куріння 10-20 років ризик розвитку раку легенів зростає в 16 разів, навіть якщо щоденна кількість викурених сигарет не збільшується. Згідно зі статистикою, від раку легенів у світі гине людей більше, ніж від будь-якого іншого виду раку.


Небезпечним є і так зване пасивне куріння. Сигаретний дим вдихають на вулиці і вдома діти і підлітки, що з часом може сформувати у них залежність від тютюну.


Тютюновий дим містить близько 4 тисяч речовин і сполук, серед яких понад 50 відомих канцерогенів. У їх числі - нітрозаміни, в природних умовах присутні тільки в тютюні. Вони викликають зміну структури ДНК, що служить початком виникненням злоякісного росту клітин.


Безпечних для здоров'я сигарет не існує. Як вважають фахівці, сигарета з низьким вмістом смоли та нікотину -це ілюзія безпеки, оскільки курець для отримання «дози» нікотину в цьому випадку викурює більшу кількість сигарет, глибше вдихає дим.


Лікарі-наркологи давно віднесли куріння до виду залежностей - фізичної та психологічної. Тому, незважаючи на добру обізнаність про шкоду сигарет для здоров'я, небагато позбавляються від нікотинового рабства. За даними міжнародної статистики, близько 90% курців хоча б одного разу намагалися позбутися цієї звички самостійно. Однак, вдається це не всім. Більшість спроб позбутися від тютюнової залежності закінчується невдачею. У сучасних умовах можна звернутися до кваліфікованих фахівців, які допоможуть там, де власної сили волі не достатньо. Лікування тютюнової залежності відбувається комплексно, з використанням сучасних методів і лікарських препаратів.


За матеріалами meria.zp.ua


18.11.2015
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua