Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

5 правил і міфів про чоловічий костюм

 
 
Маркетологи, які просувають чоловічий одяг, теж не схильні ризикувати. Усі чоловічі костюмні бренди як ніби народилися під знаком зодіаку: «Одна маленька, але горда родина (тут потрібно підставити практично будь-яку назву бренда) вирішила шити кращі чоловічі костюми. Вона зробила ставку на якість матеріалів, зберігала вірність традиціям, знаходила індивідуальний підхід і навіть одягла пару президентів». Кінець історії.


Але при всій уявній стабільності чоловічий костюм - територія легенд і атавізмів. Постійні суперечки ведуться щодо кожної деталі, навіть позбавленої жодного практичного сенсу. Цей конфлікт породив власну міфологію і має певний набір правил. Нижче - головні з них.

Правильний рукав


Поява ґудзиків на рукаві пояснюють запозиченням з військової форми, куди ґудзики пришивали для того, щоб солдати не втирали носи рукавами. Цікаве рішення приписують Наполеону, англійської адміралу Гораціо Нельсон і навіть Петру I. У армійського керівництва ґудзики були розміром з п'ятак - щоб риба вже точно не гнила з голови. Щоправда, ті, хто пробував хоч раз витирати ніс рукавом, зрозуміють, що ніяка ґудзик не здатна зупинити щирий порив.


Що стосується головних пуговичных правил, то прийнято вважати, що їх має бути чотири, вони повинні торкатися один одного, і при цьому - бути «робочими» (манжет повинен розстібатися). Це свідчить про високий клас костюма.


Хоча як тільки цю формальність залагодили, цінність костюма, заснована на такому розташуванні гудзиків, тут же нівелювалася: так стали робити все. Тепер навіть у костюма Zara з стовідсоткового поліестера можна зустріти робочий манжет і чотири ґудзики.

Довжина сорочки


На скільки сантиметрів повинна виглядати сорочка з-під рукава? Всі розуміють, що хоча б на пару. Деякі стверджують, що навіть на п'ять цілком можна. При цьому мало хто пам'ятає, що ширина як рукава піджака, так і сорочки за останні 50 років дещо змінилася.


Раніше сорочки носили так, що при опущеному руці манжет доходив майже до середини долоні, а сам манжет був вільніше - його можна було легко відсунути, для того щоб поглянути на годинник. Зараз тенденція інша - в моді манжети, щільно сидить на зап'ясті, що провокує модельєрів укорочувати рукава піджаків.


Хоча на це пішли не всі. Кравці Ermenegildo Zegna, приміром, допускають, що при опущеному руці манжет сорочки може виглядати зовсім трохи-трохи, ледь позначаючи свою присутність.

Нижній ґудзик


Вічна тема для модних воєн, які закінчилися хитким світом: нижній ґудзик не застібати, а якщо сідаєш - розстібати ще й верхню.


Перемир'я тривало недовго: йому завадив трикутник сорочки, що виглядає з-під расстегнутого піджака. Це руйнує гармонію силуету. Якщо не розстібати - це виклик цінителям класичного чоловічого стилю. Адже раніше цієї дилеми не було. Аж до 70-х пояс штанів від парного костюма доходив ледь не до ребер, а значить - ніяких проблем з визирала сорочкою.

Штани


Коли в кишені штанів без проблем вміщувався пістолет (початок XX століття), штанини по ширині були практично як ступня, і повністю приховували п'яту. Щоб при цьому вони тримали форму, до них додавали манжет (зовнішній або прихований). Взуття була досить важкою та громіздкою - сантиметрова підошву і каблук три сантиметри. Вироблення шкіри теж була іншою, більш жорсткою, і ті, хто пробував розношувати туфлі, виготовлені з збереженням традицій», розуміють, що це швидше нога змінює форму, а не туфлі розношуються. Але в цілому все це виглядало досить гармонійно.


Ідилію в 80-х зіпсували італійці. Ділові піжони того часу зробили ставку на сексуальність і стали носити більш вузькі брюки. Численні субкультури 60-70-х підготували суспільну свідомість до того, що чоловік, навіть дуже діловий, може надягати вузькі брюки. Благо, до того часу добробут зросла, і змінювати взуття кожен сезон стало одним з головних правил модників. А вузькі укорочені штани вигідно підкреслювали нову пару черевиків.


Деякий час штанину ще можна було витащити до підошви, але перехідний період швидко закінчився. Манжет вимер стрімко, як птах Додо - громіздка і безглузда. У підсумку всім довелося змиритися: штанини вузьких штанів (приталеного, природно, костюма) можуть досягати середини п'яти, але це - граничний максимум.

Приталений костюм


Тенденція до приталенности, до речі, змінила технологію виробництва костюмів. Виготовляти такі костюми за старими технологіями з використанням клею - було неможливо. Вони більше схожі на щільні обладунки, ніж щоденну одяг. Один за іншим стали йти внутрішні шари, а останній удар наніс бельгійський дизайнер Дірк Биккембергс, коли став шити костюми з еластичної тканини.


За матеріалами forbes.ua


21.03.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua