Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

9422 грн. зарплату будівельникам ініціює ЗОСППР "Потенціал"

 
 
Ініційований ЗОСППР "Потенціал" розмір кошторисної зарплати будівельників у розмірі 9 422,34 грн., винесений на розгляд сесії облради, що відбудеться 22 травня.

Запорізький обласний союз промисловців і підприємців (роботодавців) "Потенціал", як ми уже повідомляли, під час робочих нарад, - за участю керівників та фахівців будівельної галузі області, - визначив та запропонував затвердити облраді розмір кошторисної заробітної плати при визначенні вартості будівництва на стадії складання інвесторської кошторисної документації об’єктів, що споруджуються на території Запорізької області із залученням коштів обласного бюджету, комунальних підприємств, установ та організацій, які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області на 2018 рік – у розмірі 9 422,34 грн.

9 422,34 грн. - відповідає середньому розряду складності робіт - 3,8 (розрахунок розміру середньомісячної кошторисної заробітної плати, яка враховується при визначенні вартості будівництва на стадії складання інвесторської кошторисної документації, відповідно до Порядку розрахунку розміру кошторисної заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва об’єктів, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 20.10.2016 № 281.

Трохи менша цифра – 7500 грн. була озвучена на погоджувальній раді з підготовки питань на розгляд сесії, що відбулася в облраді 12 травня, облуправлінням капбудівництва, мовляв, це "верхня" цифра, регламентована листом Мінрегіонбуду.

Коментує президент Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) "Потенціал" Олександр Головко.


Олександр Головко: ЗОСППР "Потенціал" звернувся до облради з пропозицією затвердити базову заробітну плату для будівельників при формуванні тендерної документації та кошторису у розмірі 9 422,34 грн. У п’ятницю на погоджувальній раді УКБ облради вийшов з пропозицією 7500, обґрунтовуючи це тим, що це "верхня" цифра, регламентована листом Мінрегіонбуду. Втім, це не зовсім так. Тому що лист Мінрегіонбуду носить рекомендаційний характер та є базовим для розрахунку по галузям, зокрема й для будівельної галузі. Для цього передбачений порядок розрахунку заробітної плати по галузям, за яким за основу розрахунку береться пропозиція Мінрегіонбуду або галузеві показники, а також вводяться свої розміри коефіцієнтів – визначені колективною або тристоронньою угодами. Причому, ці коефіцієнти мають бути не нижче галузевих.

Ми за основу взяли тристоронню угоду і внесли свої пропозиції, за якими базова зарплата будівельників має бути 9422. Це нам дасть можливість, по-перше, підвищити, а по-друге, вивести з "тіні" заробітки будівельників. Ми сьогодні точно знаємо, що є організації, де платять й по 20 тисяч, а пишуть чотири, щоб, таким чином, уникнути оподаткування. А коли у нас буде зафіксовано 9422, то тоді буде й право у будь-якого контролюючого органу відстежувати розрахунки, зважаючи на ці коефіцієнти. А отже, буде оподатковуватися фактична заробітна плата. Відповідно, збільшаться й доходи місцевого бюджету.

Втім, звучать й застереження, мовляв, це призведе до збільшення витрат бюджетних коштів на виконання будівельних робіт. Це також неправильно, оскільки заробітна плата складає лише 5-8 відсотків від загального обсягу. Тому 9422 цілком реальна заробітна плата. Це перше. Друге. Це той важіль, що дозволить контролювати заробітну плату будівельників. Й третє – це те, що дозволить заохочувати висококваліфікованих будівельників працювати на території Запорізької області.


9422,34грн. - це та розрахункова заробітна плат, що закладається проектно-кошторисною документацією. Вона йтиме як базова для всіх розрахунків. Тобто, залежно від рівня складності будоб’єктів тощо, буде визначатися сума зарплати працівників, що може бути нижчою, аніж 9422, але вона не буде 3800 та плюс до них "тініві", як зараз.


Потенціал Інформ


14.05.2018
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua