Логін:
Пароль:
 


Архів подій







 

українською мовою / на русском языке

IPO залишається реальним інструментом залучення капіталу

 
 
Рівень капіталізації майже всіх українських агрохолдингів, після їх виходу на світові біржі, впав. Статистику для вітчизняного бізнесу зібрав головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг», кандидат економічних наук Віталій Шапран.


У числі компаній, показник капіталізації після виходу на IPO (первинне розміщення акцій) яких знизився на 16 лютого, агрохолдинги «Авангард» (на 97,96%), KSG Agro (97,13%), «Мілкіленд» (96,76% ), «Укрпродукт» (94,24%), «Агроліга» (45,32%), «Індустріальна молочна компанія» (30,55%), «Овостар Юніон» (30,39%), «Миронівський хлібопродукт» ( 25,39%).


Приріст капіталізації продемонстрували тільки «Астарта» (+ 20,49%) і «Кернел» (+ 48,60%).


Про причини і наслідки падіння рівня капіталізації Віталій Шапран розповів AgroPortal.ua.


Причин кілька. Це дуже низький рівень корпоративного управління в Україні. Також спочатку багато хто з тих, хто залучав кошти через IPO, і не збирався ділитися прибутком. Це призвело до того, що вони свідомо йшли на порушення лістингових вимог і більшість з них виявилися поза ринком.


Два холдингу опинилися в плюсі, тому що дотримувалися правил публічної компанії, прийнятих на біржі, і працювали без особливих перебоїв. Думаю, що їх наявність в такій ситуації вказує, що IPO залишається одним з небагатьох реальних інструментів залучення капіталу українським агробізнесом, але тільки тим бізнесом, у якого серйозний настрій.


Падіння рівня капіталізації вплине негативно на життєдіяльність і роботу компаній. Від таких компаній як "XXI century" або "Cardinal Recourses" нічого не залишилося. Вони зіткнулися з проблемами в бізнесі і, навіть при гарному корпоративному управлінні, не вижили б.


Чи є ймовірність, що найближчим часом будь-яка з компаній у списку також вдадуться до делістингу?

Думаю так, після падіння на 80% їх переводять у торгівлю за рамками лістингу або навіть на позабіржовий ринок, так званий ОТС.


За матеріалами agroportal.ua


15.03.2016
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK

Интернет-ресурс поддержки малого бизнеса Запорожской области


Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта