Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Куди звертатися для отримання довідок про наявність нерухомості у власності?

 
 
Державна реєстраційна служба нагадує, що з 1 січня 2013 року відомості про права на нерухоме майно та їх обтяження надаються державним реєстратором з Державного реєстру прав.


Державна реєстраційна служба листом № 401-06-15-13 від 11.09.2009 р. роз'яснила щодо надання довідок про наявність/відсутність нерухомого майна, що належить на праві власності особі, при взятті на квартирний облік.


У документі наголошується, що згідно зі ст. 10 Закону україни «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі - Закон) Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі - державний реєстр) містить відомості про зареєстровані права і обтяження, суб'єктів прав, об'єкти нерухомого майна, документах, на підставі яких проведено держреєстрацію прав. Невід'ємною складовою частиною Державного реєстру прав є база даних про реєстрації заяв та запитів і реєстраційні справи.


У відповідності зі ст. 28 Закону інформація з Держреєстру про державну реєстрацію прав та їх обтяжень надається у формі витягу, інформаційної довідки та виписки.


Інформаційну довідку з Держреєстру на підставі письмового запиту мають право одержувати: суд, органи місцевого самоврядування, органи внутрішніх справ, прокуратури, ДПС, СБУ та інші органи держвлади (посадові особи), якщо запит зроблено у зв'язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом.


Також наголошується, що законодавством передбачено використання держреєстратором відомостей, які містяться в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державному реєстрі обтяжень рухомого майна та Державному реєстрі іпотек (далі - реєстри), в тому числі у разі надходження запитів від органів державної влади і органів місцевого самоврядування.


Крім цього, документ нагадує, що з 1 січня 2013 року відомості про права на нерухоме майно та їх обтяження надаються державним реєстратором з Державного реєстру прав. У разі відсутності в ньому запитуваної інформації відповідні відомості будуть надані з реєстрів за наявності у них запитуваної інформації.


Отже, у разі необхідності отримання інформації щодо наявності/відсутності об'єктів нерухомого майна, що належать на праві власності особі, яка подала заяву про взяття на квартирний облік, уповноваженим органам слід звертатися до органів держреєстрації прав за отриманням інформаційної довідки з Держреєстру.


За матеріалами jurliga.ligazakon.ua


22.01.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua