Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

На Запорізькій АЕС кожен знає свою справу

 
 
На енергоблоці №4 йдуть контрольно-профілактичні роботи на системі попереднього напруження захисної оболонки. Роботи виконує колектив служби спеціальних ремонтних робіт реакторно-турбінного устаткування.

Це багатоетапна робота. Ведеться вона за програмою, складеною підрядною організацією УКРТЕХЕНЕРГО спільно з господарем обладнання - службою головного спеціаліста з енергетичних реакторів (СГСЕР).

Відповідно до цього документа ремонтники спочатку виконують візуальний огляд арматурних канатів, контроль зусиль у них і якість робіт з переднапруженням захисної оболонки. Проаналізувавши всі параметри, вирішують, робити підтяжку каната або ж його заміну.

Незважаючи на те, що термін служби канатів розрахований на тридцять років, заміну окремих канатів роблять у міру їх зносу. На куполі енергоблоку перебуває 96 канатів по циліндричній частині і 36 - по купольної. Під час планового ремонту на енергоблоці №4 необхідно поміняти 44-й канат по циліндричній частині.

Канат складається з намотаною дроту діаметром 5 мм, в перетині - це 456 зволікань довжиною 177 метрів і вагою близько 14 тонн.

Працювати з таким обладнанням непросто: з урахуванням габаритів, невідомо, як поведе себе канат під час демонтажу. Робота вимагає зібраності, відповідальності і умілих дій.

Всі операції з канатом ведуться за допомогою спеціального крана, домкратів. Пристосування для цієї роботи теж великовагові - тільки один домкрат важить понад три тонни.

Однак особливих труднощів при заміні каната колектив не помітив, оскільки володіє чималим практичним досвідом. Демонтаж старого устаткування зайняв три доби, ще четверо - пішло на виготовлення нового каната. Його замовили в ВП «Атоменергомаш». Потім три доби новий канат монтували. А після цього пішла його поетапна підтяжка. В цілому на заміну пішло близько двох тижнів. Якість виконаної роботи покаже контроль його стану.

Колектив, який виконав цю фізично важку операцію, невеликий - всього дванадцять чоловік, але все - фахівці високого класу, пройшли не один ремонт. Без зайвих слів, тут кожен знає свою справу і свою міру відповідальність за його виконання.


За матеріалами www.npp.zp.ua


15.07.2015
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua