Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Нарахування та сплата ЄСВ: консультація податківців

 
 
ГУ Міндоходів в Запорізькій області підготувало відповіді на нас тупні запитання відносно нарахування та сплати ЄСВ:


Облік платників , на яких поширюється дія Закону № 755

Чи потрібно платникам ЄСВ повторно реєструватися в органах Міндоходов ?

Щомісячна звітність з ЄСВ

Куди і за якою формою подавати звітність за вересень ?

Якщо юрособа не використовує працю найманих працівників і являло до органу ПФУ про це лист , чи є необхідність представляти аналогічний лист повторно в Міндоходов за місцем обліку страхувальника ?

Нарахування та сплата ЄСВ роботодавцями .

• Куди сплачувати ЄСВ , нарахований за вересень ?

Що робити з переплатами з ЄСВ , що утворилися до 30.09.2013 р.?

Як страхувальники повинні подавати звіт з ЄСВ ?



Облік платників , на яких поширюється дія Закону № 755

На заміну Порядку № 21-6 , регулюючого облік платників ЄСВ в органах ПФУ , Міндоходов затвердив Порядок № 458 та Положення про реєстр страхувальників.

Без змін :

Істотних змін у порядку реєстрації не відбулося. Як і колись , постановка на облік юросіб , відомості про реєстрацію яких містяться у ЄДР , здійснюється на підставі відомостей , отриманих від держреєстратора , які передаються Міндоходов в день проведення державної реєстрації такої юридичної особи .

У день отримання відомостей від держреєстратора Міндоходов направляє їх до відповідного органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасного випадку для визначення класу професійного ризику . Відомості з реєстраційної картки , наданої держреєстратором , і інформація ФССНВ про віднесення юридичної особи (відокремленого підрозділу) або фізичної особи - підприємця до класу професійного ризику вносяться до реєстру страхувальників , а дата внесення таких відомостей і є датою постановки юрособи або фізособи- підприємця на облік як платника ЄСВ .

Дані про взяття на облік , а також реєстраційний номер і клас професійного ризику виробництва платника ЄСВ орган Міндоходов передає держреєстратору в порядку взаємного обміну інформацією.

У разі незгоди зі встановленим розміром ЄСВ підприємство самостійно погоджує це питання з органом виконавчої дирекції ФССНВ протягом 10 днів після отримання виписки з ЄДР ( п. 6 р. . II Порядку № 458 ) .

Що нового:

Не передбачено напрям страхувальникам повідомлень про взяття на облік як платників ЄСВ .

Чи потрібно платникам ЄСВ повторно реєструватися в органах Міндоходов ?

Оскільки реєстрація платників ЄСВ відбувається автоматично на підставі даних , отриманих від держреєстратора , новими порядками не передбачено необхідності подання будь-яких документів для взяття на облік в органах Міндоходов і тими платниками , які були зареєстровані до ПФУ , платники автоматично будуть передані на облік з ПФУ в Міндоходов .

Щомісячна звітність з ЄСВ

Порядок складання та подання звітності з 01.10.2013 р. регулюється нормами Порядку № 454.

Без змін :

Норми нового порядку багато в чому дублюють норми Порядку № 22-2 . Як і колись , роботодавцями звіт подається щомісячно не пізніше 20 числа місяця , наступного за базовим звітним періодом . При цьому якщо останній день строку подання звітності припадає на вихідний , святковий або інший неробочий день , останнім днем ​​строку вважається перший після нього робочий день ( п. 2.15 Порядку № 454).

Якщо ж юридична особа не використовує працю фізосіб на умовах трудових або цивільно -правових договорів , форму № Д4 в Міндоходов представляти немає необхідності (п. 2.13 Порядку № 454).

Що нового:

• звітність подається до органу Міндоходов за місцем обліку страхувальника , а не до ПФУ ;

• звіт подається за формою , затвердженою Міндоходов . Форма незначно відрізняється від своєї попередниці (детальніше про це див тут) ;

• вже не передбачено права керівників Міндоходов на затвердження рекомендованого графіка подання звітності страхувальниками .

Куди і за якою формою подавати звітність за вересень ?

Порядок № 454 набув чинності з 1 жовтня 2013 р. в відміну від податкових декларацій , для звітності з ЄСВ відстрочок на застосування нових форм законодавством не передбачено . Тому звітувати за вересень необхідно буде вже за новою формою та до органів Міндоходов .

Якщо юрособа не використовує працю найманих працівників і являло до органу ПФУ про це лист , чи є необхідність представляти аналогічний лист повторно в Міндоходов за місцем обліку страхувальника ?

Заява про відсутність діяльності до органу Міндоходов не представляється .

Нарахування та сплата ЄСВ роботодавцями .

З 1 жовтня порядок і строки сплати ЄСВ регулюються нормами Інструкції № 455.

Без змін :

Зрозуміло , порядок нарахування і сплати ЄСВ (у т. ч. і підхід до визначення бази оподаткування та ставок ЄСВ ) багато в чому залишився тим самим , оскільки він регулюється передусім нормами Закону № 2464 . Так , суми внесків повинні бути перераховані не пізніше 20 числа місяця , наступного за місяцем нарахування таких внесків , а для гірничодобувних підприємств - не пізніше 28 числа місяця , наступного за місяцем нарахування (ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 ) .

Що нового:

1 . ЄСВ сплачується на рахунки органів Міндоходов , відкриті в Держказначействі (п. 4.2 Інструкції № 455).

Реквізити рахунків розміщені на офіційному веб -порталі Міндоходов в розділі « Реєстри » за адресою: http://minrd.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri . Там же в додатку «Символи рахунків для зарахування ЄСВ в органах Міндоходов » наведені числові коди нарахувань. Відповідно до приміток до цього додатку , реквізит «призначення платежу » оформляється наступним чином :

код ЄДРПОУ організації , код програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету / код тимчасової класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів , розмір тарифу ЄСВ (у%) .

Рахунки для зарахування ЄСВ до органів ГУ Міндоходов в м. Києві та коди классікаціі наведені в листі від 01.10.2013 р.

З усіх питань , що виникають у зв'язку з введенням нових рахунків , рекомендується звертатися до органу Міндоходов за місцем обліку роботодавця.

2 . Відповідно до п. 4.3 Інструкції № 455 сплата ЄСВ за осіб , які перебувають у відпустці по вагітності та пологах і отримують допомогу по вагітності та пологах , здійснюється з усієї суми нарахованої допомоги у місяці , в якому були здійснені нарахування . Раніше , незважаючи на те що аналогічна норма в Інструкції відсутня , такий же висновок можна було зробити на підставі норм ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 . Як бути в цьому випадку з проблемою необхідності сплати ЄСВ до отримання сум допомоги від Фонду , див тут .

3 . Підкориговано порядок сплати недоїмки у разі отримання вимог про сплату недоїмки - тепер сплатити зазначену в повідомленні суму необхідно буде протягом 10 календарних , а не робочих днів або оскаржити вимогу до органів Міндоходов вищого рівня або в судовому порядку. В іншому разі орган Міндоходов надсилає вимогу про сплату недоїмки до підрозділу державної виконавчої служби , а якщо платником є ​​бюджетна установа або одержувач бюджетних коштів , а також підприємство , установа та організація , рахунки яких відкриті в органах Державної казначейської служби України , - до органу Держказначейства.

4 . Інвестори (оператор ) за угодою про розподіл продукції ( в тому числі постійне представництво інвестора нерезидента) , які використовують працю фізичних осіб , виділені в окрему категорію роботодавців .

5 . В Інструкції № 455 відсутні норми , що регулюють порядок нарахування ЄСВ фізособами- підприємцями на дохід членів їх сімей , що беруть участь у підприємницькій діяльності . Нагадаємо , що хоча такі норми містилися в попередній Інструкції , на практиці їх застосування було неможливим , оскільки законодавством передбачено використання праці членів сім'ї підприємцями можливо тільки на загальних умовах (трудові відносини або ЦПД) .

• Куди сплачувати ЄСВ , нарахований за вересень ?

З 1 жовтня розблоковані рахунки органів Міндоходов для сплати ЄСВ , всі суми ЄСВ з 1 жовтня сплачуються на нові рахунки . До 30.09.2013 р. ЄСВ (у т. ч. нарахований за вересень) необхідно було сплачувати на «старі» рахунки органів ПФУ.

Що робити з переплатами з ЄСВ , що утворилися до 30.09.2013 р.?

Переплати з ЄСВ , які числяться на рахунках ПФУ , автоматично перейдуть на рахунки Міндоходов . Ніяких додаткових заяв платникам надавати немає необхідності.

Міндоходов визначилося , як страхувальники повинні подавати звіт з ЄСВ

Міндоходов наказом від 09.09.2013 р. № 454 затвердило Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до положень Порядку звіт до органів доходів і зборів подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника за місцем взяття на облік в органах доходів і зборів одним з таких способів :

- Засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису відповідальних осіб у порядку , визначеному законодавством;

- На паперових носіях , завірених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності) , разом з електронною формою на електронних носіях інформації;

- На паперових носіях , якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше п'яти .

При цьому зазначено , що звіт , спрямований поштою, не вважається поданим .

Електронна форма звіту до органів доходів і зборів формується страхувальником з використанням спеціалізованого програмного забезпечення , актуальні версії якого безкоштовно надаються в органі доходів і зборів за місцем взяття на облік та розміщені на офіційному веб -порталі Міністерства


Потенціал Інформ


11.10.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK

Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua