Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

НКРЕКП "сприяє" інвестиційному клімату

 
 
Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) на своєму засіданні підвищило ставки нестандартного підключення до електромереж в десятки разів.


Згідно з прийнятою постановою «Про затвердження величин питомої вартості нестандартного приєднання електроустановок до електромереж на 2017 рік», приєднати 1 кВт потужностей «Київобленерго» коштує 5583 грн (без ПДВ), «Київенерго» - 3094 грн. В дію ці ставки набудуть з дати опублікування. «Ми зробимо це протягом п'яти днів», - повідомили в прес-службі НКРЕ. Втім, ознайомитися з ними можна вже зараз, ніяких змін в варіант, запропонований на засіданні, не було внесено.


На думку керівника сектора «Енергетика» BRDO Олексія ОРЖЕЛЬ, це рішення - не на користь ринку. До того ж, спотворений момент, коли бізнес і експерти давали згоду на прийняття нової методики. «На погоджувальних нарадах, які проходили в листопаді, під час розгляду змін до методики визначення вартості приєднання пропонувалися адекватні ставки. Нам обіцяли, що нестандартне підключення коштуватиме в рамках 1,5-3,5 тис. грн за 1 кВт. І саме ці цифри були узгоджені з експертним співтовариством. Однак в грудні за багатьма обленерго була проведена нова оцінка відновлювальної вартості. І, як наслідок, була підвищена питома ставка вартості за потужність», - пояснив Оржель.


Питання викликає і процедура оприлюднення проекту рішення, порушені терміни. Як регуляторний акт, він повинен бути вивішений на сайті регулятора за місяць до засідання, а насправді з'явився лише в п'ятницю ввечері, що зробило практично неможливим внесення зауважень учасниками ринку. «Завдання регулятора - шукати компроміс між інтересами природних монополістів і споживача. Ми ж бачимо автоматичний розподіл передбачуваних витрат обленерго на їх модернізацію », - зазначив експерт.


В результаті таких дій для регіонів з найбільш старими мережами або відносно низьким рівнем підключених потужностей встановлені найвищі ставки: Полтава - 9428 грн, Вінниця - 8209 грн., Чернігів - 7399 грн., Суми - 7324 грн. за 1 кВт. «По факту це відлякає будь-якого інвестора в ці регіони, в промисловість, житлове будівництво, в генерацію з поновлюваних джерел енергії», - підкреслив Оржель. Адже та ж біоенергетика, у якій і так тривалий період окупності, буде змушена включати ці суми в інвестиційні витрати.


«Чи заплатять все: і той, хто підключається до мереж як споживач і надалі буде приносити дохід монополісту, заплативши за обсяги спожитої енергії, і нова генерація, в якій так потребує енергетична система України з урахуванням зносу поточних генерувальних потужностей», - пояснив Олексій Оржель .


Далі читати: http://www.abcnews.com.ua/ru/business/nkre-nanieslo-udar-po-inviestitsionnomu-klimatu


За матеріалами www.abcnews.com.ua


01.02.2017
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK

Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua