Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Пенсійна реформа: чого чекати українцям?

 
 
Про сучасний стан пенсійної системи та необхідність її реформування йшлося на прес-конференції для запорізьких та дніпропетровських журналістів.

Презентацію урядових пропозицій щодо змін у пенсійній системі і основних положень законопроекту №6614 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій» від 22 червня 2017 року для працівників мас-медіа провели директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Валентина Кудін та директор Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного Фонду України Ірина Ковпашко.

Про стан справ з пенсійного забезпечення в нашій області журналістам розповіла заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Вікторія Терещенко.

Що ж дасть пенсійна реформа пересічним громадянам?

Перший крок пенсійної реформи заплановано на жовтень цього року. 5,6 мільйона пенсій (всього в Україні 12 мільйонів пенсіонерів) перерахують за оновленою формулою.

По-перше, показник середньої за три роки зарплати збільшать до 3764 гривень. При цьому 8,2 мільйона пенсіонерів на даний момент отримують пенсію з розрахунку "застарілою" середньої по країні зарплати в 1197 гривень. По-друге, кожен відпрацьований рік буде коштувати не 1,35% від заробітку, як зараз, а всього 1%.

Для прикладу, зараз українець, який вийшов на пенсію в 2007 році і отримував зарплату в два рази вище середньої 30 років, може претендувати на пенсію приблизно в 1875 гривень. Після "осучаснення" цей же пенсіонер буде отримувати 2258 гривень.

У той же час "осучаснення" не торкнеться "молодих" пенсіонерів. Бо ці люди вийшли на пенсію в останні три-чотири роки, і у них зарплатна база ще не так сильно застаріла.

Водночас, виступаючі на прес-конференції фахівці підкреслили, що запропоновані Урядом зміни – це лише перший, але вкрай важливий і актуальний крок на шляху до фінансової збалансованості, стійкості та соціальної справедливості пенсійної системи. Законопроект, як відомо, прийнято Верховною Радою в першому читанні. Нині триває його доопрацювання. Остаточно прийнятим закон повинен бути у вересні, а запрацює з жовтня 2017 року. Іншого шляху немає.

Водночас, як зазначив наш земляк, народний депутат України Олександр Романовський, - повністю вирішити проблеми пенсійного забезпечення неможливо лише в рамках реформування солідарної системи – необхідно проводити більш активну політику в галузі зайнятості та ефективну економічну політику, яка дає швидке зростання ВВП. І це - головне завдання Уряду і всіх гілок влади в Україні.


Потенціал Інформ


30.08.2017
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK

Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua