Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Петро Ванат: «Сьогодні на часі - впровадження освіти дорослих»

 
 
У Запоріжжі відкрився форум «Міжнародні дні освіти дорослих у Запорізькій області», який продовжить роботу і у Мелітополі.

Захід направлено на сприяння розробленню державної освітньої політики з питань освіти і навчання дорослих та надання пропозицій щодо створення необхідних для цього умов, в тому числі і законодавчих.

Президент Національної академії педагогічних наук України, Президент товариства «Знання» України Василь Кремень зазначив, що сучасні вимоги потребують змін у системі освіти дорослих людей.

- Запорізькій області ми вдячні за розуміння необхідності впровадження освіти для дорослих. Запорізькі освітяни переймають передовий світовий досвід та впроваджують кращу практику, регіон став центром інклюзивної освіти, - зазначив Василь Кремень.

У заході взяли участь - регіональний директор представництва Інституту міжнародного співробітництва німецької асоціації народних університетів (DVV International) в Україні, Республіці Білорусь, Республіці Молдова Аніта Якобсоне, консультант програми «Міста, що навчаються» Інституту ЮНЕСКО Лі Сунга.

У рамках заходу запланована робота чотирьох секцій: «Освіта дорослих як запорука економічного розвитку регіону» на базі Запорізької обласної федерації роботодавців; «Освіта дорослих і громадянське суспільство в Україні: виклики сьогодення» на базі Запорізького національного університету; «Центри освіти дорослих як осередки розвитку територіальної громади» на базі Запорізької обласної наукової бібліотеки ім. О.М.Горького «Навчання дорослих з особливими потребами та людей похилого віку: суспільна відповідальність» на базі Запорізького геріатричного пансіонату.

Міжнародні дні освіти дорослих у Запорізькій області проводяться за сприяння Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Представництва DVV International в Україні, Запорізького обласного Союзу промисловців та підприємців (роботодавців) «Потенціал» Національної спілки журналістів України, Української асоціації освіти дорослих, Запорізької обласної державної адміністрації, виконавчого комітету Мелітопольської міської ради та інших установ та організацій.

Як підкреслив президент ЗОСППР “Потенціал" народний депутат України Петро Ванат, значна кількість запоріжців проживає в містах, де розташовані високотехнологічні підприємства. І всі вони потребують професійних кадрів. У цьому зацікавлені не тільки промисловці, а й наукові заклади, аграрії .

Зі свого боку, Президент Національної академії педагогічних наук України, Президент товариства «Знання» України Василь Кремень наголосив, що освіта дорослих має надзвичайну актуальність, адже людство переходить до інноваційного типу прогресу. Це говорить про швидку зміну ідей, знань та умов життя для людини. Тож навчитись раз і на все життя сьогодні неможливо. Тому освіта дорослих стає важливою ланкою діяльності людини.

У рамках Днів освіти заплановано проведення круглих столів з представниками органів місцевого самоврядування, роботодавцями, виставки провайдерів освітніх послуг для дорослих Запорізької області тощо. Особлива увага приділятиметься проведенню масштабної інформаційної кампанії з популяризації освіти.

Після закінчення офіційної частини форуму, освітяни мали можливість відвідати різноманітні секційні засідання. Одне з самих цікавих та перспективних стало - «Освіта дорослих для економічного розвитку Запорізької області». Ініціатор та організатор заходу - президент ЗОСППР “Потенціал" народний депутат України Петро Ванат.

Учасники оговорили питання щодо організації освіти дорослих в умовах євроінтеграції, використання ідей зарубіжного досвіду, професійної підготовки дорослих, перспективи соціального партнерства у цьому напрямку та рекомендації щодо оновлення законодавчої та нормативно-правової бази для удосконалення освіти дорослого населення.

З доповідями виступили провідні науковці та очільники відомих навчальних закладів, виробництв та Запорізького обласного центру зайнятості. На секційному засіданні були ухвалені рекомендації, зокрема про створення центрів маркетингових досліджень для з’ясування місцевих потреб ринку праці, оновлення національного «класифікатора професій» для відповідності міжнародним стандартам. Запропоновано розробити галузеві рамки кваліфікацій, професійні та освітні стандарти нового покоління. Рекомендовано запровадити незалежну експертизу програм професійної освіти і навчання підприємствами – замовниками кадрів. Також треба розробити і запровадити регіональні програми популяризації професійної освіти дорослих через ЗМІ, конференції та збори.

По результатам роботи секції «Освіта дорослих для економічного розвитку Запорізької області» президент ЗОСППР “Потенціал" народний депутат України Петро Ванат відмітив, що робота секції стала надзвичайно важливою подією для Запорізького краю враховуючи потужний економічний потенціал нашої області, підготовка дорослих кадрів є не менш важливою ніж навчання студентів для наших підприємств.


Потенціал Інформ


10.10.2016
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK

Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта