Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Податковий кредит при покупці електроенергії

 
 
Останнім часом у Запорізьких суб'єктів господарювання виникали проблемні питання у відносинах з "постачальником електроенергії", а саме вказане підприємство не реєструвало у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкові накладні при постачанні електроенергії (за інформацією підприємства - у зв'язку з відсутністю коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ).

Таким чином, суб'єкти господарювання Запорізького регіону - споживачі електроенергії у звітних періодах, не мали можливості віднести до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені у зв'язку з придбанням електроенергії.

Разом з цим, вказаний "постачальник електроенергії" у зверненні до підприємств (лист від 15.05.2017р.№007-40/7765) зазначив, що "споживачі мають право віднести до податкового кредиту суми ПДВ без отримання податкових накладних на підставі рахунків, які виставляються..." із посиланням на пункт 201.11 статті 201 Податкового кодексу України (далі -ПКУ).

Нагадаємо, що відповідно до норм ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою (пункт 201.10 статті 201 ПКУ).

 Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Крім того, підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної, можуть бути документи, визначені у пункті 201.11 статті 201 ПКУ, зокрема, рахунок, який виставляється платнику податку за надані послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця.

Тобто, податковий кредит може бути сформований платником податку без отримання податкової накладної на підставі рахунку за послуги, виставленого їх постачальником, при дотриманні таких обов’язкових умов:

постачається послуга (а не товар);

вартість послуг має  визначатися за показниками приладів обліку;

рахунок повинен містити загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця (постачальника) таких послуг.

Підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 ПКУ визначено, що з метою застосування терміна "постачання товарів" електрична та теплова енергія, газ, пара, вода, повітря охолоджене чи кондиційоване, вважаються товаром.

"Постачальник електроенергії" при постачанні електроенергії складає податкову накладну та заповнює графу 3.1, в якій зазначає код товару згідно з УКТ ЗЕД "2716000000", а не послуги в графі 3.3.

Тобто, на нашу думку, на поставку електроенергії не розповсюджується норма пункту 201.11 статті 201 ПКУ, і відповідно платники податку на додану вартість мають право на податковий кредит лише після реєстрації ПАТ "Запоріжжяобленерго" податкових накладних в ЄРПН.

Враховуючи різні позиції щодо застосування вищезазначеної норми, Запорізька обласна федерація роботодавців звернулася до Кабінету міністрів України для надання роз'яснення щодо визначення терміну "електрична енергія" та отримала лист із Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 21.08.2017р.№02/13-7682 "Про визначення терміну", згідно якого електроенергія є товаром, а не послугою.


Пропонуємо ознайомитися з вказаним листом для врахування в роботі


Потенціал Інформ


22.09.2017 Додатки до новини:
Додаток
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua