Логін:
Пароль:
 


Архів подій

Курс НБУ








Интернет-ресурс поддержки малого бизнеса Запорожской области



Агентство Промышленных Новостей

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ:
 

українською мовою / на русском языке

Про відповідальність фізичної особи – підприємця у разі не ведення, неналежного ведення чи втрати книги обліку доходів або книги обліку доходів та витрат

 
 
: України, такої, втрати, ведення, документів, рази, податкового
 
Відповідно до статті 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку зобов’язані вести облік у порядку, визначеному пп.296.1.1 – 296.1.3 п. 296.1 ст.296 ПКУ. Форма та порядок ведення книг обліку доходів та книг обліку доходів та витрат (далі - Книги обліку) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 15.12.11 №1637.


Згідно п. 44.5 ст.44 ПКУ встановлено, що у разі втрати, пошкодження або достроково знищення документів, визначених цією статтею, платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити орган державної податкової служби за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності. Платник зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до органу державної податкової служби.

Крім того, відповідно до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 №88, у разі втрати Книги обліку фізична особа - підприємець повинна звернутися до органів внутрішніх справ для заяви про втрату Книги обліку та отримати довідку про надання такої заяви.


Книги обліку доходів та книги обліку доходів та витрат повинні зберігатися у платника податку протягом 3 років після виконання останнього запису.



Відповідно до ст.121 Податкового кодексу України, незабезпечення платником податків зберігання первинних облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копії при здійснені податкового кодексу контролю у випадках, передбачених ПКУ тягнуть за собою накладання штрафу в розмірі 510 гривень.


Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладання штрафу в розмірі 1020 гривень.


Також, у відповідності до статті 164 Кодексу України про адміністративні порушення не ведення обліку або неналежне ведення обліку доходів та витрат суб’єктами господарювання, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладання штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Те саме порушення, вчинене особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладання штрафу у розмірі від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Отже, у разі втрати фізичною особою – підприємцем платником єдиного податку книги обліку доходів або книги обліку доходів та витрат до нього застосовується адміністративна та фінансова відповідальність за умови недотримання ним вимог пункту 44.5 ст.44 ПКУ.


У разі втрати Книги обліку доходів та витрат фізичною особою – підприємцем, який здійснює діяльність на загальній системі оподаткування у нього також, виникає адміністративна та фінансова відповідальність за умов недотримання вимог пункту 44.5 ст.44 ПКУ.


За матеріалами www.odpa.if.ua


24.04.2012
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 


Радіо On-Line

Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта