Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Проблеми будівельної галузі Запорізького регіону – на контролі Союзу промисловців і підприємців

 
 
При ЗОСППР «Потенціал», як ми уже повідомляли, була створена та діє Рада з проблемних питань будівельної галузі Запорізької області, до складу якої увійшли провідні будівельники, проектувальники та архітектори регіону. За її дорученням, робоча група ретельно проаналізувала стан справ, визначила проблеми та шляхи їх вирішення. Листовно про це були поінформовані Віце-прем’єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, а також голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль.


Найважливішими проблемними питаннями будівельної галузі Запорізького регіону названі: перше – це порядок ціноутворення бюджетного будівництва; друге - тендерні процедури; третє питання стосується підготовки нових кваліфікованих кадрів для будівельної галузі.

Першочерговою проблемою ціноутворення бюджетного будівництва є рівень заробітної плати. Єдиним джерелом відшкодування витрат, при виконанні будівельно-монтажних робіт будівельною організацією, є кошти, отримані на розрахунковий рахунок за виконані обсяги будівельно-монтажних робіт відповідно до затвердженої Замовником проектно-кошторисної документації. Розмір заробітної плати в проектно-кошторисній документації регламентується «Порядком розрахунку розміру заробітної плати при визначенні вартості будівництва об’єктів» (далі Порядок) встановленим Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, розраховується виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб і обмежується 5500 грн. Але згідно з Законом України «Про мінімальну заробітну плату» та Галузевої угоди між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Об’єднанням організацій роботодавців та Центральним комітетом профспілки, зареєстрованим в Міністерстві соціальної політики України, яка зареєстрована за №7 31 січня 2017 року, п.3.1.1 встановлено: «Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годину) норму праці має бути не нижче розміру мінімальної заробітної плати», яка у 2017 році дорівнює 3200 грн. і є платою за некваліфіковану працю.

Таким чином, спираючись на рекомендації Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, оплатити роботу висококваліфікованих працівників за виконання будівельних робіт, що вимагають високого рівня кваліфікації, не є можливим через занижений рівень заробітної плати, закладеної в проектно-кошторисній документації, відтак доводиться використовувати працю робітників низької кваліфікації або вдаватися до фінансових порушень з метою отримання додаткового прибутку для оплати відповідного рівня.

Крім того, обмеження заробітної плати при будівництві об’єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, призводять до того, що будівельники відмовляються від будівництва об’єктів державної та комунальної власності, втрачають висококваліфіковані кадри через трудову міграцію до інших країн, де за ту саму роботу будівельник отримує значно вищу зарплату, а це дуже шкідливо відбивається на економіці нашої держави.


Для вирішення цих питань необхідно:

1) запропонувати Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України при будівництві об’єктів, що споруджуються із залученням державних бюджетних коштів, а також кредитів, наданих під державні гарантії визначити єдиний рекомендований рівень заробітної плати на середньому рівні по промисловості ( в цілому або по областях) або замінити у Порядку базову розрахункову величину з прожиткового мінімуму для працюючих на мінімальну заробітну плату із зняттям обмеження 5500 грн;

2) місцевим органам самоврядування:

- керуючись правом, наданим органам місцевого самоврядування Законом України «Про місцеве самоврядування», листом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №7/15-3463 від 03.04.2017 року «Щодо кошторисної заробітної плати при визначені вартості будівництва» встановити розмір кошторисної заробітної плати при здійснені будівництва об’єктів за рахунок коштів місцевих бюджетів на рівні, що близький середньому по промисловості Запорізької області за 10 місяців 2017 р. - 8200 грн.;

- для полегшення роботи в умовах неритмічної завантаженості підприємств будівельної галузі, фактичної відсутності інших, окрім бюджетних, інвестиційних проектів та замовлень, для спрощення та підняття ефективності тендерних процедур по системі «Прозоро» привести у відповідність рішення Запорізької обласної ради № 2 від 20.04.2016р. яким знижено нижній рівень ціни торгів до 30 тис. грн. до норми ЗУ “Про публічні закупівлі" № 922-VIII від 25.12.2015р., згідно якого нижній рівень ціни торгів складає 1,5 млн. грн.; при визначенні вартості проектних робіт керуватися виключно п. 22 ч.1 розділу 1 ЗУ «Про публічні закупівлі», яким проектування визначено як роботи з відповідною верхньою межею 1,5 млн.грн.

- в межах повноважень Запорізької облдержадміністрації просимо посприяти збереженню професійно-технічних учбових закладів, які готують кадри для будівельної галузі. Залучити будівельні компанії Запорізького регіону до участі у підготовці кадрів, з подальшим їх забезпеченням робочими місцями.


Такі дії сприятимуть збереженню будівельної галузі в Запорізької області, додатково збільшать кількість робітничих місць, забезпечать розвиток та виконання запланованих заходів щодо бюджетного будівництва, зниження відтоку висококваліфікованих робітників будівельної галузі та збільшенню бюджетних надходжень.


Потенціал Інформ


Потенціал Інформ


02.01.2018
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua