Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Продовжуємо аналізувати Закон України №2245

 
 
Податок на майно може бути нарахований протягом 1095 днів


Відповідно до статей 266, 267, 286 та 288 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) обчислення суми податку на майно (податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, плати за землю) фізичним особам здійснюється контролюючим органом.

Податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком). Податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки необхідно сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (ППР). У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом 60 днів, контролюючим органом будуть нараховані штрафні санкції - при затримці до 30 календарних днів - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу, при затримці більше 30 календарних днів-20 відсотків.

На практиці, не завжди контролюючі органи мали можливість до 01 липня вручити такі ППР фізичним особам, але «рекомендували» сплатити податок до 29 серпня, та виникали спірні питання щодо необхідності сплати податку на майно, у разі отримання ППР вже після 01 липня або через рік. Хоча, на нашу думку, законодавство не звільняло громадян від сплати податку на майно, у разі, якщо ППР не були вручені до 1 липня.

Законодавець врегулював це питання внесенням змін до ПКУ Законом України від 07.12.2017 року №2245-VIII, який набрав чинності 01.01.2018 року.

Зокрема, статтю 126 ПКУ доповнено підпунктом 126.3, яким визначено, що у разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) фізичній особі податкове/податкові повідомлення-рішення з податку на майно у строки, встановлені відповідними нормами цього Кодексу, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої цим Кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання". Тобто вищезазначені штрафні санкції будуть застосовуватися лише при порушенні термінів сплати податку після узгодження суми грошового зобов'язання.

Також внесено відповідні зміни відносно сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю до статей 266 та 287.

Крім того, статті 266 та 287 доповнено пунктами 266.10.3. та 287.10., згідно яких податкове зобов’язання може бути нараховане за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків, визначених пунктом 102.1 статті 102 цього Кодексу - протягом 1095 днів. Але чому не внесені такі ж зміни до статті 267 щодо сплати транспортного податку – почекаємо роз’яснень від ДФС.


Потенціал Інформ


04.01.2018
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua