Логін:
Пароль:
 


Архів подій







 

українською мовою / на русском языке

Ринок землі - джерело страхів і надприбутків чиновників

 
 
Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк озвучив важливу думку - необхідність продати мільйон гектар землі, що належить державі, що може принести до п'яти мільярдів доларів надходжень до бюджету. Продаж землі держпідприємств може стати пілотним проектом по впровадженню відкритого ринку землі.


За інформацією народного депутата Сергія Хланя, який представляє аграріїв Херсонщини у Верховній Раді, земля аграрних держпідприємств використовується для збагачення вузького кола чиновників: "На даний момент в Україні 470 аграрних державних підприємств, які сукупно володіють 13 млн гектарів землі. Приблизно. Ніхто не робив інвентаризацію і мало хто знає що конкретно ці держпідприємства роблять. На 8 млн га взагалі немає кадастрових номерів, тобто земля взагалі не існує, а значить і дохід від використання цієї землі взагалі ніде не враховується.


Схема роботи аграрного держпідприємства нехитра - держпідприємство віддає якомусь приватному підприємству свою землю в оренду за копійки. При цьому це приватне підприємство безпосередньо пов'язано з директором цього держпідприємства. Таким чином, землі належать державі приносять надприбутки чиновникам, які перекладають всі витрати на державний бюджет ".


Крім того, за попередніми підрахунками, збитки всіх держкомпаній України в минулому році скоротилися з 117 мільярдів гривень до 16 мільярдів гривень. Це означає, що як мінімум 100 млрд гривень залишилися б в бюджеті в разі приватизації державних підприємств. Не тільки аграрних.


Тому пропозиція А. Яценюка про приватизацію аграрних держпідприємств і продажу одного мільйона гектар більш ніж розумна.


Проте громадська думка критично налаштована по відношенню до приватизації і тим більше по відношенню до впровадження повноцінного ринку землі. Виходить, що люди фактично самі вимагають збереження схем по виведенню сотень мільярдів гривень з бюджету на повністю законних підставах.


Чиновникам не вигідна продаж землі?


Мораторій на вільну купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення був застосований вперше у 2000 році і з тих пір кілька разів продовжувався.


З одного боку уряд не міг зважитися на такий радикальний крок у сфері земельних відносин, з іншого - великим агрохолдингам набагато вигідніше орендувати землю за копійки, ніж викуповувати.


Підігріваючи страхи людей, землю перетворили в "фетиш", навколо якого утворилася група впливових політиків, які не зацікавлені в будь-яких змінах.


Тим більше показово висловлювання А. Яценюка, який пішов ва-банк демонструючи свій реформаторський потенціал.


Наша земля нікому не потрібна?


При цьому навіть відкриття ринку землі не гарантує чергу бажаючих її викупити. Україна не є монополістом "унікального товару", землі придатної для сільського господарства в світі досить і без наших чорноземів. Так, можливо вона не така якісна, але сучасні технології роблять навіть не найякіснішу землю в два-три рази більше продуктивної ніж наші чорноземи.


Чи не буде багато охочих "скупити" нашу землю через корупцію і презирство до власності. Жоден інвестор не буде вкладати кошти, без гарантії недоторканності власності, з чим у нас традиційно проблеми.


Будь-які інвестиції неможливі без гарантії захисту власності, на цьому побудована вся світова економіка. Саме тому нам варто зрозуміти, що не буде черг з "жадібних латифундистів", бажаючих викупити всю землю і пустити по світу довірливих українців. На даний момент ми нікому не потрібні. Навіть з 25% запасами світового чорнозему.


Анна Садова


За матеріалами khersonline.net


14.03.2016
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK

Интернет-ресурс поддержки малого бизнеса Запорожской области


Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта