Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Роз'яснення до питання «Про актуальність надання експлуатаційного дозволу операторам потужностей (об’єктів), що здійснюють в Україні діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів, підконтрольних санітарній службі»...

 
 
начальника управління адміністративних послуг Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області О.Гаврікової на засіданні обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва з питання «Про актуальність надання експлуатаційного дозволу операторам потужностей (об’єктів), що здійснюють в Україні діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів, підконтрольних санітарній службі»:

Експлуатаційний дозвіл для потужностей (об'єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів (далі Експлуатаційний дозвіл) на сьогоднішній день є державним дозвільним документом.


Порядок і процедура видачі експлуатаційного дозволу регламентовані наступними Законами України: «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» ст. 1, 6, 10, 18, 22-26; «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», пункт 79; «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, статті 10, 11, 16, 17, а також постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 р. №712 «Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу для потужностей (об'єктівз виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів» та наказом Міністерства охорони здоров'я України від 24.01.2008 р. № 25 «Про затвердження Порядку ведення реєстру потужностей (об'єктів) та їх операторів».


Експлуатаційний дозвіл - документ, який свідчить про те, що асортимент продукції, яка виробляється, переробляється або реалізується суб'єктом господарювання на конкретних потужностях з дотриманням вимог нормативних документів (ДСТУ, ТУ), є безпечною для споживача.

Діяльність з виробництва, переробки або реалізації харчової продукції не потрапила у список видів діяльності, які можуть проводиться шляхом реєстрації «Декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства» (Постанова Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010р. N 725 «Про затвердження переліку певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства», пп. 4, 5).


В ході отримання Експлуатаційного дозволу фахівцями санітарно-епідеміологічної служби проводиться інспекція виробничих потужностей

на відповідність вимогам нормативів, загальна готовність об'єкту до експлуатації в заявленій сфері застосування, оцінюється стан виробничих і побутових приміщень, технологічних ліній підприємства, їх можливість виробляти заявлений асортимент продукції.


Для отримання Експлуатаційного дозволу в територіальний дозвільний центр (Центр надання адміністративних послуг) суб'єктом господарювання надається доволі лаконічний пакет документів.

Перший документ - це завірена копія документа, який підтверджує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта. Саме цей документ є підтвердженням того, що виробництво, переробка або реалізація харчових продуктів здійснюватиметься в приміщеннях, в яких це передбачено їх цільовим призначенням.


Другим документом є перелік (асортимент) харчових продуктів, що виробляються, переробляються або реалізуються, за підписом заявника. На сьогоднішній день цей документ не потребує будь-якого узгодження. На його підставі спеціаліст санепідслужби оцінює санітарно-епідеміологічні умови для здійснення певних операцій з харчовими продуктами в заявленому асортименті в частині наявності та достоточности технологічного обладнання, набору та площі виробничих і побутових приміщень.


І третє - це протоколи досліджень харчових продуктів згідно заявленого асортименту. У проведенні досліджень суб'єкт господарювання не обмежений рамками тільки лабораторій санепідслужби. Він може звернутися в будь-яку акредитовану лабораторію. Дослідження пробної партії продукції дозволяють встановити відповідність показників безпеки харчового продукту вимогам нормативного документа, відповідно до якого вона проводиться.


Експлуатаційний дозвіл видається одноразово на об'єкти, розташовані за конкретною адресою, що дає можливість детально вивчити виробничу потужність та оцінити можливі ризики при виробництві.


Законом України «Про внесення змін до деяки законодавчо актів України щодо харчових продуктів» від 22.07.2014 № 1602-VII були внесені зміни в Закон України «Про якість та безпеку харчових продуктів». Новою редакцією (а саме статтею 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»), передбачено наявність Експлуатаційного дозволу у оператора ринку, що здійснює діяльність, пов'язану з виробництвом та/або зберіганням харчової продукції тваринного походження.


Таким чином, законодавство, логіка і елементарні міркування безпеки не дозволяють в сучасних умовах господарювання засумніватися в актуальності Експлуатаційного дозволу, яке попереджає виробництво, переробку або реалізацію небезпечної для споживачів


За матеріалами www.oblses.zp.ua


31.10.2014
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua