Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Що очікувати від змін на енергоринку з 1 грудня

 
 
Як ми уже повідомляли, про нові умови укладання договорів на постачання та розподіл електроенергії, коригування ліміту споживання та засобів сплати за електроенергію поінформував заступник директора з енергозбуту ПАТ "Запоріжжяобленерго" Костянтин Кучерявий на розширеному засіданні Регіональної ради підприємців та ради підприємців ЗОСППР "Потенціал", що відбулось в облдержадміністрації.

Відповідно до Закону України "Про ринок електроенергії" (далі - Закон), з грудня поточного року процес забезпечення споживачів електроенергією буде розділений на розподіл та постачання. Розподіл - тобто передачу електроенергії по мережах, підтримка їх в робочому стані, усунення аварійних ситуацій - залишиться за нині існуючим ПАТ "Запоріжжяобленерго". Функція постачання - тобто продажу електроенергії - перейде до компаній-постачальників, в тому числі й створеному на базі "Запоріжжяобленерго" новому підприємству - ТОВ "Запорожжжяелектропостачання".

Як пояснили в дирекції з енергозбуту ПАТ "Запоріжжяобленерго", тепер всім споживачам необхідно буде укладати як мінімум два договори: перший - з "Запоріжжяобленерго" - на розподіл електроенергії, другий - з ТОВ "Запорожьеелектропостачання" - на постачання електроенергії.

Саме постачання електроенергії буде здійснюватися як за регульованим тарифом, так і за вільними цінами.

"Відповідно до Закону побутовим (населенню) і малим непобутових споживачам (з напругою менше 1 кВ в точці підключення/не більше 50 чоловік персоналу/середньорічним доходом понад 10 млн.євро) електроенергія буде відпускатися за тарифом, що встановлюється НКРЕКП (як це робиться на даний момент). Такий вид поставки в Законі визначено як універсальна послуга, і на території Запорізької області зобов'язання з її надання покладені виключно на ТОВ "Запорожьеелектропостачання". Іншими словами, саме це підприємство буде поставляти електроенергію населенню і малим непобутовим споживачам. Не виключено, що в список одержувачів універсальної послуги додадуться також бюджетні організації та установи і підприємства, що надають населенню комунальні послуги", - повідомив Костянтин Кучерявий.

Для інших споживачів ціни на електроенергію будуть вільними - тобто їх будуть установлювати безпосередньо енергопостачальники.

"ТОВ "Запорожжжяелектропостачання" також буде здійснювати постачання електроенергії за вільними цінами, втім, у цій сфері у нього є чимало конкурентів - тільки в Запорізькій області ліцензію на поставку електроенергії вже мають не менше 5 підприємств, по Україні ж їх на сьогодні понад сотню. Споживач (не підпадає під універсальну послугу) зможе сам вибирати, з ким з постачальників укладати договір, зважаючи на ціна та умови. Втім, згідно із Законом, також й споживач-одержувач універсальної послуги може від неї відмовитися та перейти на покупку електроенергії за вільними цінами, у обраного ним постачальника", - підкреслив представник дирекції з енергозбуту.

За його словами, ТОВ "Запорожжжяелектропостачання", так само, як й інші постачальники, вже подало свої розрахунки по тарифах на постачання електроенергії на розгляд Нацрегулятора.

"Зараз, - як пояснив Костянтин Кучерявий, - в НКРЕКП йде процес видачі ліцензії ПАТ "Запоріжжяобленерго" на розподіл електроенергії та затвердження тарифів на розподіл і поставку для обох компаній. Як тільки цей процес буде завершено, ПАТ "Запоріжжяобленерго" направить всім споживачам відповідні повідомлення з бланком заяви на приєднання до мереж енергокомпанії. Після укладення договору з "Запоріжжяобленерго" споживач зможе оформити договірні відносини із "Запорожжяелектропостачанням" або ж з будь-яким іншим обраним їм постачальником електроенергії. Що стосується населення, для них процес оформлення договірних відносин з "Запорожжяелектропостачанням» спрощений - навіть якщо такий споживач не встигне підписати з цією компанією договір, він все одно зможе споживати електроенергію - за умови, звичайно, що буде за неї вчасно платити".

Більш детальна інформація про процедуру укладання договору на постачання електроенергії, а також бланки необхідних документів - на офіційному сайті ТОВ "Запорожжяелектропостачання" www.zpep.com.ua

Процес укладання договорів має бути завершений до початку грудня. Втім, в дирекції з енергозбуту не виключають, що цей термін може бути продовжений.

"Сьогодні в Кабміні розглядають проект постанови, яким процес поділу на постачання і розподіл електроенергії може бути перенесений на 1 січня 2019 року, щоб не ускладнювати адміністрування бюджетного року", - зауважив Костянтин Кучерявий.

Він також додав, що в найближчі півроку процес реформування ринку електроенергії істотно не вплине на тарифи. Однак, вже з липня 2019 року споживачі, яким електроенергія буде постачатися за вільною ціною, можуть зіткнутися з її відчутним подорожчанням.

"Сьогодні виробники електроенергії - атомні, теплові, гідроелектростанції та інші - продають її в "Енергоринок" за єдиною для кожної групи виробників, встановленої НКРЕКП, ціною. Починаючи з 1 липня 2019 року, відповідно до Закону в України, буде функціонувати новий ринок електроенергії, в рамках якого постачальники електроенергії будуть напряму купляти її у виробників на аукціонах, а отже, за цінами, встановленими виробником та корегованими в процесі торгів. Не виключено, - резюмував Костянтин Кучерявий, - що ці ціни будуть вищі, аніж встановлені сьогодні. Однак, на регульованому тарифі такі ринкові коливання ціни відображатися не будуть".


Потенціал Інформ


02.11.2018
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua