Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Що робити, якщо немає можливості оплачувати кредит?

 
 
Сьогодні ми досить часто користуємося кредитними послугами, а оплата кредитів для багатьох стає такою ж звичною статтею витрат, як оплата комунальних послуг. Найпопулярніші - це споживчі кредити, які дають можливість відразу (не відкладаючи гроші від кожної зарплати) придбати меблі, техніку, вікна і т.п., пише mediavolna.


Однак іноді життя складається так, що людина потрапляє в складну життєву ситуацію": важка хвороба, різке зниження і втрата доходів, непередбачені великі фінансові витрати. Такі обставини призводять до того, що клієнт банку не може оплачувати кредит і хоче отримати відстрочку або зменшити суму місячного платежу по кредиту. В такому випадку мова йде про реструктуризацію.


Реструктуризація кредитної заборгованості - це зміна умов повернення кредиту, згідно з яким Позичальнику тимчасово надаються пільгові умови погашення кредиту, наприклад, зменшення розміру щомісячного платежу, тимчасова відстрочка погашення основної суми кредиту та/або відсотків, зміна графіка погашення, зміни терміну кредиту.


Що ж потрібно зробити, щоб домогтися реструктуризації боргу?


1. Необхідно встановити контакт з тим співробітником банку, який компетентний саме у вашому питанні. Часто співробітники банку, з якими ви спілкуєтеся, не орієнтуються в питаннях реструктуризації, тому що у них немає на це повноважень. Уважно перегляньте контакти, зазначені у вашому договорі і зв'яжіться з менеджером, який вас супроводжує. Менеджер повинен знати, до компетенції якого співробітника відноситься ваше запитання. Також ви можете вийти на потрібну людину через гарячу лінію банку. Завдяки цим діям ви зможете зв'язатися з потрібним для вас працівником, який буде вирішувати ваше запитання. Можлива ситуація, коли ваше прохання проігнорують або ви не зможете знайти такого співробітника. В такому випадку, можна перейти до наступних дій.


2. Письмове звернення до керівництва банку. Ви можете звернутися в банк письмово, відповідно до Закону України "Про звернення громадян" керівник банку зобов'язаний відповісти протягом 30 днів. Звернення отруювати не тільки на ім'я Голови правління, але і членам правління, Голови кредитної адміністрації, Керівнику за ризиками, Керівнику по кредитуванню вашого продукту. Лист із зверненням краще відправляти з повідомленням про вручення, а коли вам повернеться повідомлення про доставку листа в банк - збережіть його. Після цього співробітники банку повинні зв'язатися з вами та обговорити питання по телефону або запропонувати зустріч. Або у 30-денний термін ви отримаєте письмову відповідь.


3. Зустріч із уповноваженим працівником банку. Найчастіше саме шляхом особистих переговорів можна досягти взаєморозуміння з працівниками банку, які допоможуть подати заяву в кредитний комітет з проханням переглянути ваші умови кредитування. Тому до такої зустрічі потрібно підготуватися - перш за все, зібрати документи, які підтверджують відсутність можливості виплачувати кредит. Також можна надати договір з юристом, який вас супроводжує, або запросити юриста на цю зустріч. Вислухавши вас, уповноважений працівник банку дасть перелік необхідних документів, які необхідно подати, а також пояснить, як заповнити звернення в кредитний комітет банку. Але можлива ситуація, коли буде відмовлено у реструктуризації боргу. В цьому випадку, про подальші дії необхідно радитися з юристом.


4. Заява в кредитний комітет. Найчастіше в банках рішення про зміну умов кредитного договору, в тому числі і умови реструктуризації заборгованості, приймаються колегіально кредитним комітетом. Уповноважений співробітник допоможе Вам написати заяву і підкаже, яка інформація і документи потрібні від Вас для розгляду вашої заяви. Якщо такої ради ви не отримаєте, то обов'язково підготуйте фінансовий план своєї платоспроможності, документи, що підтверджують зниження доходу в поточному періоді та його збільшення в майбутньому і т.д. При позитивному розвитку ситуації вам повідомлять, що кредитний комітет прийняв рішення про реструктуризацію вашого боргу, затвердженого відповідним протоколом.


Як правильно достроково погасити кредит в банку


5. Внесення змін у договір. Нові умови повинні бути письмово зафіксовані у вигляді змін до первісної версії договору. У цьому випадку ви підписуєте або додаткові угоди або доповнення до договору, або припиняється попередній договір і підписується новий. Уважно вивчіть договір, а краще надайте його на аналіз юриста. Навіть якщо банк не погодиться прийняти ваші зауваження, ви отримаєте консультацію про можливі ризики підписання нової угоди. В результаті нові кредитні умови допоможуть вам стабілізувати ваш фінансовий стан, і ви будете почувати себе більш спокійно.


За матеріалами mediavolna.crimea.ua


21.05.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua