Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Що робити, якщо ви виявили фальшиві гроші?

 
 
За підсумками 10 місяців 2014 року, згідно з інформацією Національного банку, кількість підроблених банкнот гривні, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зменшилася на 1,6%.

Таким чином, регулятор вважає ситуацію з підробленими банкнотами в країні контрольованою.

При цьому останнім часом у ЗМІ стала поширюватися інформація про можливе виготовлення підроблених гривень в проблемних регіонах країни. «Мінфін» вирішив запитати у фахівців, що робити, у разі якщо до вас в руки потрапили фальшиві гроші.

Коментує Ігор Корнєв, партнер Адвокатської фірми GORO legal:

Ви отримали заробітну плату або велику суму грошей за продаж нерухомості і вирішили витратити якусь їх частину, і тут вам повідомили про те, що ви стали власником підробленої банкноти.

Кількість фальшивих купюр в постійному обороті в нашій країні досить велике. Причому рівень підробки знаходиться на високому рівні. Тому далеко не кожна людина з першого, і навіть з другого погляду може визначити фальшивку. А ось статтею 191 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність, у тому числі за збут підроблених грошей у вигляді позбавлення волі від трьох до семи років. Давайте спробуємо розібратися, що ж робити в такій ситуації. На практиці можливі кілька варіантів.

Наприклад, ви дізналися про те, що ваші банкноти фальшиві від касира банку.

Так, пункт 11 Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої Постановою Правління Національного банку України від 12.12.2002 № 502 (у редакції постанови Правління Національного банку України 30.04.2014 № 249) встановлює обов'язок банку перевіряти ознаки платіжності і справжності банкнот іноземної валюти з використанням обладнання (лічильників, детекторів, оптичних приладів тощо) для роботи з готівкою, що забезпечує контроль ультрафіолетового, інфрачервоного, магнітного захисту, а також візуальний контроль проти світла, у відбитому світлі із збільшенням не менше ніж у 10 разів.

У цьому випадку дії співробітника банку регулюються Інструкцією про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої Постановою Правління Національного банку України від 01.06.2011 N 174 (далі - «Інструкція»), яка передбачає, що банк (філія, відділення) у разі виявлення при приймання, видачі, обробки готівки сумнівних щодо справжності банкнот (монет) національної та іноземної валюти, а також неплатіжних, навмисно пошкоджених з метою шахрайських дій, банкнот національної валюти зобов'язаний вилучити їх з оформленням довідки про вилучення (прийняття) банкнот (монет) для дослідження у трьох примірниках.

Причому, звертаємо Вашу увагу, що банк у разі виявлення в одного клієнта двох або більше таких банкнот зобов'язаний терміново по телефону та не пізніше наступного робочого дня письмово повідомити про це органи Міністерства внутрішніх справ України за місцезнаходженням банку. До повідомлення в обов'язковому порядку додається копія довідки про вилучення (прийняття) банкнот (монет) для дослідження.

Тому, якщо у Вас є сумніви щодо справжності отриманих Вами купюр, радимо Вам пред'являти їх по одній купюрі, щоб уникнути зустрічі з правоохоронними органами. Якщо касир все ж викликав працівників міліції, будьте готові до дачі пояснень щодо природи походження грошей і, навіть, можливих обшуків.

Трохи інша ситуація виникає, коли Ви виявили сумнівність банкноти самостійно, в такому випадку Ви можете звернутися в банк для проведення досліджень сумнівної банкноти (монети) національної валюти та сумнівної банкноти іноземної валюти, які пред'являються тільки з метою отримання висновку установи Національного банку.

Фізичні та юридичні особи, які пред'являють такі банкноти (монети) банку (філії, відділенню), заповнюють заяву, на підставі якого оформляється довідка про вилучення банкнот для дослідження у трьох примірниках.

Причому, згідно з Інструкцією, установи безкоштовно проводять дослідження сумнівних банкнот протягом п'яти робочих днів, починаючи з наступного дня після їх надходження.

Зверніть увагу, що на підставі результатів досліджень банк зобов'язаний списати підроблені банкноти (монети) національної та іноземної валюти і неплатіжні, навмисно пошкоджені з метою шахрайських дій, банкноти національної валюти з відповідних позабалансових рахунків або повністю відшкодувати пред'явникам суму банкнот (монет) національної валюти, визначених за результатами дослідження справжніми. Тому врахуйте, що компенсувати вартість підроблених банкнот банк не зобов'язаний.

У тому випадку, якщо підробку виявив касир супермаркету, він не має право просто вилучати у вас банкноту, а зобов'язаний викликати працівників правоохоронних органів.

Тому будьте пильні і перевіряйте справжність грошей, що перебувають в гаманці.


За матеріалами chp.com.ua


26.12.2014
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua