Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Стан ринку праці в Запорізькій області розглянутий у рамках соціального діалогу в Запорізькій обласній федерації роботодавців

 
 
Сьогодні, в Запорізькій обласній федерації роботодавців проведено засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості, членами якого є представники від роботодавців, влади та профспілок.

На засіданні розглянуто питання про стан ринку праці у 2014 році, організацію роботи щодо його регулювання та шляхи вирішення проблеми безробіття в області у 2015 році.

Складна економічна та політична ситуація в країні негативно вплинула на ринок праці регіону, що призвело до закриття або зупинки неконкурентоспроможних підприємств, вивільнення зайнятих на них працівників, зменшення кількості новостворених робочих місць. Так, у цілому за 10 місяців 2014 року порівняно з відповідним періодом 2013 року спад промислового виробництва склав 4,1 %.

Про погіршення ситуації на ринку праці також свідчить зменшення рівня зайнятості населення віком 15-70 років, обчисленого за методологією МОП, з 61,3 % у I півріччі 2013 року до 59 % у I півріччі 2014 року та збільшення рівня безробіття з 6,8 % до 7,4 % відповідно. Проте, ці показники в області залишаються кращими за середні по Україні (8,6 % та 57,9 % відповідно).

Створює напруженість на ринку праці й внутрішня міграція. За сприянням у працевлаштуванні до служби зайнятості з березня до грудня 2014 року звернулося 2,5 тис. вимушених переселенців - мешканців Криму, Луганської та Донецької областей.

З метою покращення ситуації на ринку праці області у січні-листопаді 2014 року за направленням служби зайнятості працевлаштувалися 27,7 тис. безробітних (36,3 % з числа зареєстрованих безробітних) проти 29,9 тис. безробітних у відповідному періоді 2013 року. Проходили професійне навчання 10,2 тис. безробітних за професіями, що користуються попитом на ринку праці (10,4 тис. за відповідний період 2013 року). Брали участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру 10,6 тис. безробітних проти 10,5 тис. у відповідному періоді 2013 року. Для оплати навчання громадян віком старше 45 років станом на 01.12.2014 видано 400 ваучерів.

З метою стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць за січень-листопад 2014 року обласною службою зайнятості прийнято 630 рішень на відшкодування єдиного соціального внеску за працевлаштованих безробітних на такі місця.

Крім цього, для підтримки підприємницьких ініціатив безробітних надано одноразову допомогу по безробіттю для започаткування власної справи 833 особам (у відповідному періоді 2013 року – 656 особам).

Віце-президент ЗОСППР "Потенціал" Пилипенко А.П. у своєму виступі зазначив, що сьогодні підприємства Запоріжжя працюють у важких умовах: втрата традиційних ринків збуту країн СНД, підприємств-замовників Луганської та Донецької областей, переорієнтація на інші ринки.

  У таких непростих умовах роботодавці максимально намагаються зберегти виробництво, чисельність, забезпечити виплату заробітної плати і відрахування до бюджетів усіх рівнів.

З метою забезпечення стабільної роботи економіки регіону Запорізька обласна федерація роботодавців

протягом року двічі піднімали питання про непідвищення орендної плати та збільшення нормативно-грошової оцінки землі у місті Запоріжжя;

надані пропозиції до законопроектів:

- «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» / нова редакція /;

- У сфері містобудівної діяльності;

  - щодо поліпшення ведення бізнесу в сучасних умовах;

- про обіг земель сільгосппризначення;

- про перелік адміністративних послуг та плату (адміністративний збір) за їх надання ....

направлені пропозиції центральним органам виконавчої влади по:

- диверсифікації ринків збуту продукції;

- підтримки вітчизняних товаровиробників;

- стимулювання розвитку виробництва та експорту продукції високотехнологічних галузей та промисловості (авіа- і суднобудування, оборонно-промислового комплексу та інших);

- розвитку внутрішнього ринку: створення системи преференцій для вітчизняних виробників при держзакупівлях;

модернізація ЖКГ (системи тепло- та водопостачання, теплоізоляція споруд); будівництво житла; реконструкція (будівництво) шляхів тощо;

модернізація енергетичної галузі;

модернізація рухомого складу залізничного транспорту тощо ...

- про валютну політику - зняття обмежень на здійснення платежів за імпортними договорами термінами; подовжити термін розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів до 360 днів для підприємств машинобудівної та авіаційної галузі. та ін.

Велика увага ЗОФР приділяється підготовці персоналу на виробництво для провідних підприємств міста Запоріжжя:

проводяться засідання НR-клубу з кадрових питань;

засідання круглого столу з керівниками промислових підприємств, профтехосвіти, ЗТПП на тему: «Апробація дуельного методу освіти на базі ЗТМК та професійно-технічних закладів». Обговорювалися питання спільного навчання, внесення пропозицій до нового ЗУ «Про професійно-технічну освіту».


Потенціал Інформ


18.12.2014
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua