Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Центри професійної досконалості за угодою з «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України»

 
 
За розпорядженням Кабінету Міністрів України було схвалено Угоду з Європейською Комісією про фінансування програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України». Загалом для реформування та модернізації системи професійно-технічної освіти в Україні передбачено фінансування з бюджету Європейського Союзу 58 мільйонів євро. Програма включає реалізацію трьох компонентів, один з яких - модернізація інфраструктури професійно-технічної освіти. Йдеться про створення центрів професійної досконалості – закладів, що будуть надавати високоякісні послуги у сфері підготовки кваліфікованих кадрів з використанням сучасних технологій. На цей компонент заплановано виділити 36 мільйонів євро для створення семи таких центрів по Україні. Відбір здійснюватиметься на конкурсній основі.


Як повідомила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, сьогодні в Україні лише 14% випускників шкіл планують здобувати професійно-технічну освіту, решта орієнтується на вищі навчальні заклади. У Європі цей показник сягає 40%, а в Чехії, Австрії та Фінляндії – аж 70%. Річ у тім, що українські абітурієнти не вважають професійно-технічну освіту в Україні престижною: студенти вимушені навчатися на застарілому обладнанні; здобувати професії, які не затребувані на сучасному ринку праці; а на додаток ще й рівень довіри роботодавців до якості освіти випускників дуже низький. Така ситуація вимагає докорінних змін у системі професійно-технічної освіти. Тож у травні цього року Міністерство освіти і науки України презентувало проект Концепції реформування професійної освіти.


ДОН ОДА, ДОН м.Запоріжжя і ЗОСППР «Потенціал» висловили спільну думку, що можливість зробити професійно-технічну освіту доступною для всього населення лежить в площині створення регіональних багатофункціональних центрів професійної досконалості, орієнтація саме на результат навчання – це в ідеалі покликано змінити ставлення суспільства до системи профтехосвіти.


ЗОСППР «Потенціал» підтримали участь у конкурсі наступних державних навчальних закладів – «Запорізький політехнічний центр професійно-технічної освіти» і «Мелітопольське вище професійне училище».


За підсумками наради прийнято рішення поінформувати Міністерство освіти і науки України, що на території Запорізької області є потреба у створенні Центру професійної досконалості та заявити про готовність залучення кредитних ресурсів міжнародних фінансових установ для цієї мети у випадку, якщо регіон за результатами конкурсного відбору не отримає фінансової підтримки від програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України».


Потенціал Інформ


12.03.2019
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua