Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

У Запоріжжі школярів з 5 класу вчитимуть робочим професіям

 
 
Питання профілізації освітніх закладів порушувались сьогодні, 2 березня, в ЗОСППР «Потенціал» під час зустрічі, ініційованою директором департаменту освіти і науки міськради Юлією Погребняк.

Профілізацію навчальних закладів: шкіл, ліцеїв та гімназій – визначено пріоритетним напрямком в процесі реформування за Законом про освіту, що набрав чинності у 2017 році. Для його реалізації, перш за все, потрібні майстерні, профтехнічні учбові центри та полігони. Самотужки освітянам це питання не вирішити. Створити належну матеріально-технічну базу з профорієнтації навчального процесу можливо лише за безпосередньої участі та фінансової підтримки підприємств. Роботодавці, у свою чергу, зважаючи на нинішній дефіцит робочих професій на ринку праці, зацікавлені в підготовці кадрі для своїх виробництв.

Адже, за статистикою, нинішні шкільні та позашкільні учбові заклади, здебільшого, мають гуманітарний напрямок, а спеціалізовані профтехнічні – готують фахівців не за потребами місцевих підприємств. Фактично, масово тиражують перукарів і барменів, але не фахівців робочих спеціальностей, яких бракує на заводах та будовах.

Президент Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал» Олександр Головко підтримав ініціативу Юлії Погребняк, зокрема щодо впровадження STEM-освіти та профорієнтації школярів, починаючи не з 9 класу, як зараз, а з 5-го, заохочуючи підростаюче покоління до професій, що є актуальними у Запоріжжі.

Це стане й темою спільної зустрічі освітян, промисловців і підприємців, що відбудеться найближчим часом. ЗОСППР «Потенціал» та департамент освіти і науки міської ради розпочали підготовку до його проведення.


Нагадаємо, STEM-освіта (від англ. Science - природничі науки, Technology - технології, Engineering - інженерія, проектування, дизайн, Mathematics - математика) - це категорія, яка визначає відповідний педагогічний процес (технологію) формування і розвитку розумово-пізнавальних і творчих якостей молоді, рівень яких визначає конкурентну спроможність на сучасному ринку праці: здатність і готовність до розв’язання комплексних задач (проблем), критичного мислення, творчості, когнітивної гнучкості, співпраці, управління, здійснення інноваційної діяльності.


Потенціал Інформ


02.03.2018
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua