ТОВ «Петрівське» в Приморському районі, яке є членом ЗОСППР «Потенціал» - передове господарство в багатьох відношеннях. Власник і керівник цього підприємства - Микола Штенгелов, який очолює також Приморську районну організацію роботодавців. У «Петровському» зібралася команда справжніх фахівців, які цілеспрямовано займаються відтворенням родючості землі. А для того, щоб успіх був стабільним, і люди отримували роботу в зимові місяці, в господарстві виробляють не просто зерно, а кінцевий продукт.
У «Петровському» вже закінчили збирання пшениці. Урожай дуже хороший - близько 54 центнерів з гектара. На одному з полів взагалі вдалося досягти показника 76 центнерів з гектара! Погодьтеся, при тому, що середня врожайність в Україні - близько 40 центнерів, це просто чудовий результат!
- Не можна сказати, що все було гладко, - розповідає Микола Штенгелов. – Напередодні жнив пройшла злива з градом, багато пшениці та ячменю полягло. Але злагоджена робота колективу і зацікавленість механізаторів і водіїв допомогли впоратися з труднощами.
У «Петровському» комбайнерам платять не за гектари, а за намолочені тонни зерна. Тому вони й намагаються мінімізувати втрати. Велике значення мала також підготовка і справність техніки. У цьому плані не можна не відзначити зусилля головного інженера Віктора Іорганского й завгара Григорія Кінчевського.
Але, звичайно, «першу скрипку» зіграв високий професіоналізм та організаторські здібності головного агронома Олега Дічева, адже вибір насіння, агротехнологій та організація роботи - це його справа. Причому, зараз підприємством отримано елітне насіння, так що воно забезпечує себе насіннєвим фондом.
У «Петровському» не просто виростили відмінний урожай. Зерно тут ще й високої якості, великий відсоток - продовольчих сортів. Це особливо важливо для підприємства, адже паралельно з виробництвом зернових у господарстві працюють млин, пекарня. Сьогодні «Петрівське» виробляє від 3 до 5 тисяч штук хліба і хлібо-булочних виробів на день і розвозить їх у три райони - Приморський, Чернігівський, Приазовський. Зібраної продовольчої пшениці вистачить для того, щоб млин безперебійно працював до наступного врожаю. Запас збіжжя дозволить також фасувати і продавати борошно, виробляти макаронні вироби. Збіжжям, хлібом, борошном і макаронними виробами будуть забезпечені і пайовики.
Оскільки в «Петровському» і хліб, і іншу продукцію виробляють за традиційною технологією (без «хімії»), її із задоволенням купують люди.
Потенціал Інформ
|