Логін:
Пароль:
 


Архів подій








КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ:
 

українською мовою / на русском языке

Узагальнена консультація про сплату податку на прибуток в 2013 році

 
 
ТУТ - оригінальний текст "Узагальнюючої податкової консультації про особливості подання декларацій з податку на прибуток і сплату податку в 2013 році" (наказ ДПС України №1171, від 21.12.2012 року). Документ-методичка (8-9 сторінок А-4) заслуговує ознайомлення, оскільки частково проливає світло на спірні і неоднозначні питання, пов'язані із застосуванням однією з ключових податкових новацій - авансової сплати податку на прибуток.


(В разі виникнення проблем при переході по гіперпосиланню наказ можна відшукати в розділі "ПОДАТКОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО/НАКАЗИ" на сайті www.sts.gov.ua.)


NB! Звернемо увагу, що податкова консультація була вивішена на сайт фіскального відомства в середині січня 2013-го, відповідно, по мірі зміни чинного законодавства відповіді можуть втрачати або навпаки купувати ще більшу актуальність. Також варто враховувати, що деякі з наведених відповідей не є вичерпними самі по собі, більш того - відповіді доповнюють один одного. (На момент підготовки цієї публікації їх було 19 в документі, нижеизложенная версія істотно скорочено.) Не варто забувати і про те, що на практиці інтерпретація і реальне застосування податкових норм може відрізнятися від викладок, підготовлених Департаментом оподаткування юросіб.


Зупинимося на типових і загальних проблемах, не зачіпаючи рамкових питань сплати податку на прибуток і не вдаючись в зайву деталізацію:


ПИТАННЯ: чи Повинні платити в розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев'ять місяців 2012 року, платники, чиї доходи, які враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, у декларації за дев'ять місяців 2012 року не перевищують 10 млн грн?


ВІДПОВІДЬ: Ні, не повинні.


ПИТАННЯ: Які платники податку на прибуток не повинні платити авансових внесків?


ВІДПОВІДЬ:


- новостворені платники податку на прибуток;


- платники, які пройшли державну реєстрацію та взяті на облік [...] в органах державної податкової служби протягом IV кварталу року, що передує звітному;


- деякі виробники сільськогосподарської продукції (на підставі ст. 155 та з урахуванням вимог ст. 209.6 Податкового кодексу, деталі - в оригінальній версії узагальнюючої консультації);


- неприбуткові установи (організації);


- платники, чиї оподатковувані доходи за останній річний звітний період - менше або становлять 10 млн грн;


- платники, чиї доходи, які враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період перевищують 10 млн грн і за результатами такого звітного періоду не отримали прибутку або отримали збиток, податкові зобов'язання не нараховували і не мали базового показника для визначення авансових внесків у наступному році (нюанси - в оригінальній версії узагальнюючої консультації).


ПИТАННЯ: Які платники податків вважаються новоствореними в умовах дії Закону №5083-VI (від 5.07.2012 року)?


ВІДПОВІДЬ: Для сплати авансових внесків розглядаються як новостворені платники, які пройшли держреєстрацію і взято на облік [...] в органах ДПС протягом року, в якому передбачена сплата авансових внесків. (Приклад - в оригінальній версії методички ДПС).


ПИТАННЯ: чи Повинен платник, створений в III кварталі 2012 року, розраховувати і сплачувати авансові внески в січні-лютому 2013 року, якщо дохід такого платника за 2012 рік перевищує 10 млн грн?


ВІДПОВІДЬ: Враховуючи, що для такого платника податків звітним періодом, за який він вперше подає податкову декларацію, є 2012 рік, то такому платнику авансові внески в січні-лютому 2013-го платити не потрібно. Такий платник, починаючи з березня 2013 році сплачує авансові внески, розраховані їм у декларації за 2012 рік.


За матеріалами delo.ua


15.02.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK

Интернет-ресурс поддержки малого бизнеса Запорожской области


Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта