Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Вчена рада НАПН України вирішила схвалити ініціативу Запорізької області

 
 
10 вересня 2013 р. в Національній академії педагогічних наук України відбулося засідання відділення професійної освіти і освіти дорослих НАПН України, на якому було представлено ініціативу Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізької обласної федерації роботодавців щодо започаткування експерименту всеукраїнського рівня за темою «Науково-методичне забезпечення діяльності освітньо-професійного кластеру з формування трудового потенціалу регіону». Головувала на засіданні Ничкало Неля Григорівна, академік-секретар відділення педагогіки і психології професійно-технічної освіти НАПН України. У заході взяли участь Гуржій Андрій Миколайович, віце-президент НАПН України, Супрун В’ячеслав Васильович, директор Департаменту ПТО МОН України, Радкевич Валентина Олександрівна, директор Інституту ПТО АПН України та члени бюро відділення.

З доповіддю щодо актуальності створення освітньо-професійного кластеру Запорізького регіону виступив керівник проекту, заступник виконавчого директора Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал» Сапронов Валерій Іванович. У своїй доповіді він проаналізував стан професійної підготовки та перепідготовки робітничих кадрів регіону та зосередив увагу на необхідності об’єднання зусиль науки ,освіти та виробництва щодо якісної підготовки кваліфікованих робітників, яка б відповідала сучасним вимогам виробництва. Доповідач відмітив, що вирішення цього важливого для економіки регіону питання лежить у площині соціального партнерства і потребує використання інноваційних систем, основаних на кластерному підході. Керівник звернувся до присутніх з пропозицією підтримати ініціативу роботодавців Запорізької області щодо проведення експерименту, продуктом якого стануть інноваційні структури, які забезпечать відповідність професійної підготовку працівників вимогам ринку праці.

Програму науково-експериментальної діяльності презентувала науковий керівник експерименту Короткова Ліна Ігорівна, кандидат педагогічних наук, директор ДНЗ «Запорізьке вище професійне училище моди і стилю», яка ознайомила присутніх з основними завданнями та етапами експерименту, визначила наукову й практичну новизну дослідження та інновацій продукт освітньо-професійного кластеру, а саме: модель функціонування кластеру, концепцію його діяльності, центр розвитку професійної компетентності; інноваційні методики та методичні рекомендації щодо створення галузевих рамок кваліфікацій, професійних стандартів та ДСПТО нового покоління.

Директор Інституту ПТО АПН України Радкевич Валентина Олександрівна, доктор педагогічних наук, у своєму виступі звернула увагу на актуальність запропонованого експерименту, запевнила присутніх, що результат досліджень і створені методики, методичні рекомендації можуть бути використані при розробці й реалізації конкретних проектів соціального партнерства кластерного типу, спрямованих на вирішення важливих для держави завдань – формування конкурентоспроможних кадрів в умовах ринкових відносин та звернулась до членів вченої ради відділення підтримати ініціативу.

Директор Департаменту ПТО МОН України Супрун В’ячеслав Васильович, кандидат економічних наук, у своєму виступі підтримав ініціативу Запорізької обласної федерації роботодавців щодо створення освітньо-професійного кластеру, підкреслив актуальність експерименту, його стратегічне значення як для освіти, так і для виробництва та висловив підтримку на рівні Міністерства освіти та науки України .

Заслухавши виступаючих, вчена рада вирішила ініціативу Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізької обласної федерації роботодавців схвалити та клопотати перед Президією НАПН України щодо затвердження Програми експерименту та Концепції діяльності освітньо-професійного кластеру з формування трудового потенціалу регіону.


Потенціал Інформ


12.09.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua