Логін:
Пароль:
 


Архів подій

Курс НБУ








Интернет-ресурс поддержки малого бизнеса Запорожской области



Агентство Промышленных Новостей

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ:
 

українською мовою / на русском языке

Відкриваємо рахунок у іноземному банку

 
 
Після кризи 2008 року далеко не всі українці довіряють вітчизняним банкам. Деякі громадяни мріють вкласти гроші де-небудь за кордоном.

Проте зробити це не так вже просто ...


За законом


Для того щоб самому вивезти кошти за кордон, потрібно отримати індивідуальну ліцензію Національного банку на здійснення валютних операцій. При цьому таку ліцензію треба купувати на кожен вид операцій. А коштує вона ні багато ні мало 2040 гривень. Та й оформляється до 40 днів.


Для цього потрібно подати заяву в обласне управління Національного банку, в якому вказують ім'я та прізвище, паспортні дані, ідентифікаційний номер, адреса прописки, назва та адреса податкового органу, суму, валюту, країну й мету інвестиції, а також реквізити й рахунки банків, які беруть участь в транзакції. Більш того, вам доведеться подати документи на мові країни, де буде здійснена інвестиція, а також нотаріально завірений переклад. Загалом, і довго, і клопітно.


Правда, ніхто не може вам заборонити вивезти суму до 10 тисяч євро під час звичайної туристичної поїздки або відрядження, зайти в банк і відкрити рахунок. Однак за законом відкриття рахунку за кордоном без дозволу НБУ загрожує не лише штрафом до 17 тис. грн., А й позбавленням волі строком від двох до чотирьох років. Але для того, щоб дізнатися про існування рахунку, вітчизняним правоохоронцям потрібно знати, в якому саме банку він відкритий. Тобто за вами повинна вестися стеження. Іншими словами, якщо ви під ковпаком у спецслужб, краще не ризикувати.


Єдина незручність закордонного рахунку в тому, що перекладати на нього кошти з Україною не вийде - українські банки обов'язково вимагають для такої операції валютну ліцензію НБУ. Але якщо ви часто моталися за кордон, то зможете здійснювати всі фінансові операції безпосередньо на місці.


У Швейцарії без 10 тисяч франків робити нічого


Вважається, що самі надійні банки знаходяться саме у Швейцарії. Однак відкрити там депозит звичайному туристу вельми не просто. Плюс мінімальна сума депозиту може вразити, а відсотки, навпаки, розчарувати.


- Залежно від банку вам запропонують від 0,5 до 1,5 відсотка річних, - розповідає українець Ігор, який прожив у цій країні кілька років. - Мінімальна сума депозиту становить від 10 тисяч франків (близько 100 тис. грн.), Але в багатьох банках доходить до 250 тисяч франків (2,5 млн грн.). Простий турист відкрити депозит не може. Я свого часу хотів відкрити рахунок в банку UBS. Там мені сказали, що я повинен перевести 1 000 000 франків і детально підтвердити їх походження. Для того щоб стати клієнтом такого банку, можна, звичайно, скористатися допомогою посередників, але це обійдеться в кругленьку суму.


За його словами, у Швейцарії є і місцеві так звані кантональні банки (кантон - адміністративна одиниця), тут для відкриття рахунку іноземцю достатньо надати рекомендації місцевого жителя. Тобто він підтверджує, що знає вас особисто і впевнений, що ви не мафіозі. Якщо ж ви знаходитеся в Швейцарії довгий час, наприклад по роботі чи навчанні, то відкрити рахунок у банку не складно.


Ми зв'язалися з однією з компаній посередників, яка допомагає відкрити рахунок у швейцарському банку. У підсумку нам пообіцяли допомогти це зробити за скромні 899 швейцарських франків. Правда, при цьому ніяких гарантій, крім обіцянки, що все буде добре, нам не дали. Природно, ми відмовилися від такої пропозиції.


До речі, цікаво, що в Швейцарії теж є система гарантування вкладів. Вона поширюється лише на ощадні вклади розміром 30 тис. франків на вкладника. А ось вклади в дорогоцінних металах і цінних паперах у разі банкрутства банку не компенсуються.


Чим далі від центру Європи, тим простіше


Складно відрити українцям рахунки в північних країнах Європи, а також у Німеччині. А ось чим південніше знаходиться країна ЄС, тим спокійніше банкіри ставляться до громадянства своїх клієнтів.


За матеріалами www.ricardo.com.ua


28.07.2011
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 


Радіо On-Line

Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта