Логін:
Пароль:
 


Архів подій

Курс НБУ








Интернет-ресурс поддержки малого бизнеса Запорожской области



Агентство Промышленных Новостей

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ:
 

українською мовою / на русском языке

Як розпочати свій бізнес в Україні

 
 
Перед тим як почати втілювати плани з відкриття власної справи, людині необхідно переконається в тому, що він готовий до цього.




За словами голови об'єднання підприємців «Нова формація» Вячеслава Кредисова, жилку підприємця має далеко не кожен. Тільки 4-5% людей можуть ризикувати, працювати цілодобово і без вихідних, а також бути готовими до несподівано виникаючих проблем. Більшість людей є хорошими виконавцями, які можуть відмінно «прижитися» як у бюджетних, так і в комерційних підприємствах. А ось той, хто хоче стати підприємцем, повинен бути готовий до необхідності тримати удари. Це стосується не лише відносин з дозвільними органами влади, а й з бізнес-партнерами.




«Якщо людина переконався, що це його, тоді наступна дія - це визначитися зі своєю стратегією розвитку. Це як у шахах: щоб досягти результату, він повинен чітко розуміти, як він буде рухатися. Краще навіть на папері викласти, ким людина хоче себе бачити через рік, через п'ять, через десять років. Наприклад, якщо він починає з булочника, то до якого результату в підсумку він хоче прийти », - говорить Кредісов.






Після того, як людина остаточно і безповоротно вирішив зайнятися власною справою, йому необхідно оцінити свої фінансові можливості. Якщо у нього є багатий тато, який з легкістю виділить певну суму на відкриття підприємства, то тоді все легко. Однак у більшості бізнесменів-початківців таких батьків немає. Отже, до вирішення фінансового питання необхідно підійти дуже серйозно. Як розповів В'ячеслав Кредісов, якщо в Європі вартість одного робочого місця становить 50 тисяч євро, то в Україні це близько 20 тисяч доларів. Отже, і стартовий капітал повинен дорівнювати приблизно такий же сумі, тому що на першому етапі підприємцю доведеться більше вкладати в свої справи, ніж отримувати віддачу.




«Багато хто для старту брали кредит у банку, а потім все втрачали. Адже це велика відповідальність і залежність, тому будь-який необдуманий крок призведе до банкрутства. Крім самої позики, треба виплачувати відсотки, тому підприємець повинен тверезо оцінювати свої можливості і приймати рішення з урахуванням бізнес-плану. Щороку закривається велику кількість підприємців - як мінімум 50% з новачків не витримує всіх випробувань. Але ті, хто вистояв рік, залишаються », - уточнює Кредісов.




Для відкриття власної справи, як не крути, необхідний початковий капітал. У цьому може допомогти і держава. Тут існує кілька варіантів отримання фінансової допомоги для започаткування власної справи. Наприклад, з 2000 року в рамках нацпрограми підтримки малого підприємництва уряд щороку виділяє кошти у бюджеті для кредитування бізнесу за низькими ставками. Так, в 2011 році при середній ставці в комерційних банках на рівні 16-18%, ставка за кредитом складає 11,6%. При цьому підприємці повинні пройти спеціальний конкурс, довівши перспективи своєї бізнес-ідеї. Зі свого боку бізнес завжди готовий, а от з боку уряду постійно відбуваються якісь заминки.




Ще один спосіб отримання фінансової допомоги - звернення до Центру зайнятості. Так як підприємництво є одним з видів зайнятості, тому відповідні служби можуть допомогти. Після закінчення трьох місяців перебування на обліку, безробітний може пройти відповідну підготовку, скласти бізнес-план, захистити його перед спеціальною комісією і отримати залишок коштів, які йому належать як допомога по безробіттю. У цьому випадку розмір стартового капіталу буде повністю залежати від суми заробітку людини на останньому місці роботи, після якого він прийшов у центр зайнятості.




Наприклад, Олександра, що перебувала на обліку в одному з київських центрів зайнятості в 2008 році, хотіла скористатися такою можливістю, але в підсумку відмовилася від своєї затії, оцінивши всі ризики. «Спочатку я пройшла спеціальний тест. Причому потрібно сказати, що він був на хорошому рівні. Психолог мене бачив уперше в житті, а за результатами тесту розклав всі мої особливості по поличках. Висновок був такий, що підприємництвом я здатна займатися. Далі я спілкувалася вже зі своїм інспектором, озвучила йому свої ідеї. Я хотіла відкрити магазин виробів ручної роботи, в якому також проходили б ще різні курси для всіх бажаючих. Мені порадили, перед тим як йти на курси, хорошенечко подумати ще самої - чи вистачить мені ресурсів. Оскільки у мене до центру зайнятості була офіційна робота з повністю білою зарплатою, то я отримувала максимальне посібник - близько 2 тисяч гривень на місяць. Тобто теоретично могла б отримати для старту за решту 7 місяців, протягом яких мені б продовжували платити допомогу, 14 тисяч. Спершу здавалося, що гроші нормальні. Але, коли я почала рахувати, у скільки мені обійдеться оренда, купівля необхідного інвентарю, матеріалів, вкладення в рекламу, я зрозуміла, що цієї суми мені абсолютно не вистачить. В результаті я залишила цю витівку. І не шкодую. Потім сталася криза, люди стали заощаджувати на всьому. Мій бізнес точно б вилетів в трубу », - розповіла Олександра.




Якщо ж ви все-таки зважилися на втілення ідеї про власний бізнес в життя, то для початку необхідно розібратися в особливостях ринках, на який збираєтеся виходити. Для цього необхідно вивчити основних гравців, визначити конкурентів, проаналізувати їх слабкі та сильні сторони, оцінити потреби ринку не тільки в своєму регіоні, але і в кожній області України. Крім того, необхідно ідеально вивчити регуляторну базу по своєму майбутньому виду діяльності. «Не потрібно знати все прямо до найдрібніших подробиць. Важливо розуміти в цілому, які витрати будуть на регуляторну діяльність. І це стосується кожного, будь-то представника торгівлі або мікропроізводства », - розповів голова координаційної ради Асамблеї громадських організацій малого та середнього бізнесу в Україні Ігор Гурняк.




Для отримання всіх необхідних знань все-таки краще звернутися до фахівців, які відмінно розуміють в даній сфері. Тобто до початку власної справи не буде зайвим відвідати консультації юриста, аудитора, який краще знайомий з проблематикою того чи іншого бізнесу. Зазначимо, консультації в основному не безкоштовні і будуть коштувати кілька сотень гривень, однак найближчим часом після відкриття справи вони дуже швидко повернуться до вас. Також, звернувшись за консультацією, підприємець потім буде знати, до кого звертатися у разі виникнення проблем з органами влади.




Підводячи підсумок, можна сказати, що найбільш важливим для початку власного бізнесу є твереза ​​оцінка своїх можливостей, як психологічних, так і фінансових. Як фінансову основу найкраще використовувати власні накопичення, або нерухомість. Причому тільки в тому випадку, якщо цими засобами можна ризикнути без різкого погіршення свого матеріального становища. Однак можна почати співпрацювати і з банками, але при цьому варто бути дуже обережними. Хоча на сьогоднішній день вони й самі кілька разів перевірять і подумають, перед тим як комусь або видавати кредити. Держава начебто декларує активну підтримаю, але на ділі отримати її проблематично.




Варто також зазначити, що починаючому бізнесменові необхідно мати помічників. Це і фахівці в різних сферах, які допоможуть у проблемних питаннях, і колеги або друзі, які зможуть підстрахувати підприємця на робочому місці у випадку, наприклад, хвороби.




Загалом же, за дослідженнями фахівців, на сьогоднішній день в Україні малий бізнес процвітає лише в торгівлі і сфері послуг. Бізнес, звичайно, міг би зайняти певну нішу і у виробництві, але умови для цього відсутні. У зв'язку із запровадженням з початку 2011 року Податкового кодексу, в підприємницькому середовищі спостерігався великий відтік. На сьогоднішній день бізнес ненадовго пішов на дно, поки не будуть оприлюднені нові зміни. Основні побоювання пов'язані з тим, що буде зі спрощеною системою оподаткування. Незважаючи на заяви уряду про те, що влада пішла на компроміс малому бізнесу, підприємці боятися, що «спрощенку» рано чи пізно просто скасують.


За матеріалами economic-ua.com


23.08.2011
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 


Радіо On-Line

Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта