Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Які документи є підтвердженням проведення безготівкових розрахунків

 
 
Сайт " Частный предприниматель" публікує відповідні роз'яснення, надані

Нацбанком у зв'язку з набранням чинності постанови « Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків» від 06.06.2013 р. № 210.


У листі від 29.08.2013 р. № 18-111/10879 Нацбанк надав роз'яснення щодо дотримання фізособами вимог законодавства з проведення розрахунків у безготівковій формі за договорами купівлі -продажу , що підлягає нотаріальному посвідченню , на суму понад 150 000 грн.


Нацбанк вказав , що якщо сума договору купівлі -продажу , який укладається між фізособами , перевищує 150 000 грн. , То нотаріус повинен здійснювати посвідчення такого договору після того , як переконається , що сторонами дотримано вимоги про проведення розрахунків у безготівковій формі. У безготівковій формі повинні здійснюватися платежі на загальну суму договору незалежно від розміру кожного платежу .


Фізособи мають право здійснювати розрахунки за договором купівлі -продажу на суму, що перевищує 150 000 грн. , Шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок , внесення та / або перерахування коштів на поточний рахунок одержувача (у тому числі в депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок в національній валюті).


Роз'яснено, що підтверджуючими документами про проведення розрахунків у безготівковій формі є:


1 . При переказі коштів з поточного рахунку фізособи -покупця на поточний рахунок фізособи- продавця - платіжне доручення , завірене підписом відповідального виконавця та відбитком штампа банку , або документ за операціями з платіжною карткою , сформований відповідно до правил платіжної системи. Умовою для здійснення таких операцій є наявність відкритих поточних рахунків у фізособи - покупця і фізособи - продавця.


2 . При відкритті фізособою- покупцем вкладного ( депозитного) рахунку на ім'я фізособи- продавця - роздрукований відповідний касовий документ ( квитанція / чек банкомата , сліп / інший документ банку , що підтверджує внесення готівки в відповідній платіжній системі ) або розрахункові документи, визначені у вище. Умовою здійснення таких розрахунків є відкриття фізособою- покупцем на підставі договору банківського вкладу ( депозиту) вкладного ( депозитного) рахунку на ім'я фізособи- продавця , на який зараховані ( повинні зараховуватися ) кошти. Зазначений договір повинен містити умови вступу у володіння засобами фізособою- продавцем - наявність посвідченого нотаріусом договору купівлі- продажу тощо, а також визначати умови відкликання коштів фізособою- покупцем.


3 . При внесенні або переказ коштів в депозит на окремий поточний рахунок нотаріуса - виписка банку з окремого поточного рахунку нотаріуса та документи , зазначені в пункті 2 . Переказ коштів у депозит нотаріуса покупець може здійснювати як шляхом внесення до каси банку готівкових для подальшого зарахування на окремий поточний рахунок нотаріуса , так і шляхом переказу відповідної суми коштів з власного поточного рахунку на окремий поточний рахунок нотаріуса тощо Умовою здійснення таких розрахунків є наявність відкритого нотаріусом поточного рахунку в національній валюті. Цей рахунок відкривається в порядку , визначеному Інструкцією про порядок відкриття , використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах. Перерахування з депозиту нотаріуса грошових сум здійснюється відповідно до пункту 9 глави 21 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами .


4 . При застосуванні акредитивної форми розрахунків ( покритого безвідкличного акредитива ) - заява про відкриття акредитива і примірник платіжного доручення, завірені підписом відповідального виконавця та відбитком штампа банку . Умовою здійснення таких розрахунків є наявність укладеного договору (наприклад , договору про наміри ) між фізособою- покупцем і фізособою- продавцем , в якому передбачені умови та порядок проведення розрахунків за акредитивом , а також відкритого покритого безвідкличного акредитива в банку фізособою - покупцем.


5 . При внесенні готівки на поточний рахунок фізособи - продавця - роздрукований касовий документ ( квитанція до заяви на переказ готівки, квитанція / сліп платіжного терміналу , квитанція / чек банкомата , сліп / інший документ банку) , що підтверджує внесення готівки. Умовою здійснення таких розрахунків є наявність відкритого поточного рахунку фізособи - продавця до моменту укладення договору купівлі -продажу.


Джерело: Сайт " ЮРЛІГА "


За матеріалами chp.com.ua


06.09.2013
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua