Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Запорізький Союз "Потенціал" висловив свою позицію щодо освіти на серпневій педконференції

 
 
Свою позицію щодо професійно-технічної та вищої освіти запорізькі промисловці-роботодавці висловили на серпневій конференції педагогів.

В рамках серпневої педагогічної конференції, що відбулася за участю генерального директора Директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН України Олега Шарова та керівництва області, порушувались також й питання фахового виховання молоді, як у школах, так й у вишах.

Позицію Запорізького обласного союзу промисловців та підприємців (роботодавців) "Потенціал" щодо шкільної, професійно-технічної та вищої освіти, зокрема, що стосується мотивації навчальних закладів до вибору робітничих професій, а також забезпечення промислових підприємств різної форми власності постійними кадрами, озвучив у виступі виконавчий директор ЗОСППР "Потенціал" Валерій Крайній.

- В умовах сформованої економіки, підприємства Запорізької області відчувають гострий дефіцит у робітничих кадрах, - наголосив Валерій Крайній. - Потреба в кваліфікованих робітниках з технічних та технологічних професій значно перевищує їх пропозицію на ринку праці і кількість випускників професійно-технічних навчальних закладів. За результатами проведеного моніторингу Запорізькою обласною федерацією роботодавців було виявлено, що на сьогодні більшість підприємств регіону мають до 10-15 відсотків дефіциту кваліфікованих кадрів, що негативно впливає на розвиток економіки області.

Гостродефіцитними професіями залишаються електрогазозварювальник, слюсар-ремонтник, станочник, крановий машиніст, машиніст тепловоза та інші.

На жаль, ця проблема, насамперед стосується таких потужних підприємств як комбінат "Запоріжсталь", АТ "Мотор-Січ", ПрАТ "Дніпроспецсталь", Запорізький феросплавний завод, ЗТМК, Запоріжкокс, ЗМКБ "Прогрес", ВАТ "Запоріжтрансформатор" та інших.

Не менш важливим проблемним питання є підготовка фахівців за освітнім ступенем "бакалавр" на базі освітньо-кваліфікаційного рівня "молодший спеціаліст" на заочній формі навчання.


Що нами зроблено

З метою розв'язання вищевказаної проблеми, Запорізькою обласною федерацією роботодавців було проведено низку заходів (нарад, засідань, "круглих столів") за участю керівників кадрових служб промислових підприємств, Запорізької облдержадміністрації, науки, освіти, професійно-технічних закладів, громадських організацій та ЗМІ. Під час зустрічей нами було визначено чимало проблемних питань, що потребують врегулювання як на місцевому, так і на державному рівні.

Ми вдячні Запорізькій обласній адміністрації за підтримку та активну спільну роботу, а також всім учасникам діалогу.

За результатами зустрічей було підготовлено пропозиції по вирішенню кадрових проблем: до Кабінету Міністрів України, Міністерства науки і освіти України, Запорізької облдержадміністрації.

Для закріплення кадрів нижчої ланки на підприємствах, нами спільно з вищими навчальними закладами Запоріжжя та за підтримки ЗОДА було проведено моніторинг та направлені пропозиції до Міністерства освіти і науки України щодо надання працівникам бюджетних місць.

Хочу подякувати Міністерство освіти і науки України за оперативну допомогу запорізьким підприємствам у виділенні бюджетної квоти для молодших спеціалістів, які вже працюють на підприємствах, та виявили бажання отримати вищу освіту.

Крім того, пропозиції федерації роботодавців були враховані при формуванні замовлення на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах.


Пропозиції роботодавців

Одна з причин нестачі робітничих кадрів – відсутня мотивація школярів до вибору робітничих професій, та низький їх імідж. Тому, за переконанням роботодавців, слід створити систему постійної цілеспрямованої профорієнтаційної роботи з молоддю, для чого підготувати план заходів щодо проведення профорієнтаційної роботи, починаючи з 8-х класів, із залученням роботодавців, закладів професійно-технічної освіти та Запорізького обласного центру зайнятості.

Крім того, у випускників шкіл відсутня мотивація до вступу в ПТНЗ (більшість школярів і батьків зорієнтовані на отримання диплому ВУЗу).

Пропонуємо впровадити цільове стимулювання громадян для навчання в професійно-технічних навчальних закладах, зокрема підвищення стипендії для найбільш обдарованих учнів та учнів які навчаються за особливо складними та дефіцитними професіями; розглянути програму розвитку житлового фонду для працівників підприємств, молодих робітників та спеціалістів (створення гуртожитків, хостелів тощо).

Що ж стосується випускників ПТНЗ, які не йдуть працювати за професіями, можливо, в цьому випадку є сенс відпрацювати питання трьохсторонньої угоди з випускниками ПТНЗ, керуючись Постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. N 784 "Про затвердження Порядку працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів, підготовка яких проводилася за державним замовленням".


Податкове навантаження

Підприємства, на яких учні проходять практику, несуть колосальні витрати.

Крім того, на даний час нарахована заробітна плата учням, слухачам, які проходять виробничу практику на підприємстві, згідно з договором, є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі 22 відсотки нарахованої заробітної плати учня, який нараховується і сплачується підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності за рахунок власних коштів.

Тому, з метою зниження фінансового навантаження на підприємства, роботодавці пропонують звернутися до Кабінету Міністрів України стосовно звільнення роботодавців від нарахування єдиного внеску.


Фоторепортаж на сторінці Потенціал Інформ у Facebook


Потенціал Інформ


29.08.2018
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua