Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Запрошуємо до обговорення: Умови роботи для підприємців на єдиному податку з 2015 року

 
 
На перший погляд, у спрощеній системі оподаткування мало що змінилося. Ну, подумаєш, скоротили число груп, спростивши їх класифікацію. Але якщо копнути глибше, виявиться, що ціла армія підприємців у 2015 році повинна буде обзавестися касовими апаратами, а податковий тягар на аграріїв зросте в 10 разів. Причому, це - ще далеко не всі податкові «радості», які чекають малий бізнес.

 

Всупереч обіцянкам влади - в ході податкової реформи спрощенку не чіпати, - все відбулося з точністю до навпаки.

Частина змін лежить на поверхні: об'єднання груп єдиного податку, зміна ставок, термінів подання звітності. У той же час є норми, що викликають протест. Наприклад, введення обов'язкового використання касових апаратів для підприємців другої і третьої групи.

«Я працюю на єдиному податку вже більше 10-ти років. І 95% платежів приймаю по «безналу». За готівку - максимум 2-3 клієнта в місяць. Який мені сенс витрачатися на покупку касового апарату, та ще й утримувати його потім? », - Скаржиться власник майстерні з виробництва кованих виробів Сергій Харитонов.

У той же час податківці обіцяють менше мучити підприємців ревізіями. Наприклад, в Податковому кодексі навіть закладена норма, яка на 2015-2016 роки накладає мораторій на перевірки компаній та СПД з оборотом до 20 млн гривень на рік. Вони можливі лише за рішенням Кабінету Міністрів або суду.

З'ясовуємо, з якими нововведеннями доведеться зіткнутися платникам єдиного податку в 2015 році.

Схрестили і ущільнили

Груп «єдинників» дійсно стало менше. Якщо до кінця 2014 року їх було шість, то тепер - три, а також четверта спецгрупа для сільгоспвиробників. Скорочення відбулося головним чином за рахунок злиття 3-6 груп. Нагадаємо, до третьої групи належали фізособи-підприємці, які могли використовувати працю до 20 найманих працівників, і при обороті до 3 млн гривень платити 3% єдиного податку + ПДВ або 5% з включеним в нього ПДВ. П'ята група передбачала право експлуатувати до 50 осіб, отримувати виручку до 20 млн гривень і платити 7% + ПДВ або 10% від обороту.

До четвертої та шостої групи належали юридичні особи. Граничний оборот становив 5 і 20 млн гривень, число працівників - до 20 і до 50 осіб, а ставки податку не відрізнялися від таких для фізосіб-підприємців.

Тепер вся ця братія (як фіз, так і юрособи) буде ставитися до третьої групи. Причому обмеження на кількість найманих працівників відсутня, а річна сума виручки може досягати 20 млн гривень. Знизилися і ставки податку: 2% + ПДВ або 4% з включеним ПДВ. Причому для фізосіб, які виробляють і продають ювелірні вироби з дорогоцінних металів і каменів, ця «вилка» відсутня, вони платять 4% податку.

У підсумку платники єдиного податку, які відносилися до 3-6 групам, з січня 2015 автоматично вважаються платниками третьої групи.

Для першої та другої груп теж є новини. По-перше, граничний розмір річної виручки для підприємців також збільшений - з 150 до 300 тис. гривень і з 1 млн до 1,5 млн гривень відповідно. По-друге, змінилися ставки. Якщо раніше для першої групи розмір податку коливався від 1 до 10% мінімальної зарплати на поточний рік, а для другої групи - 2-20% МЗП, то тепер ставки становлять до 10% (близько 122 гривень / місяць) і до 20% (близько 244 гривень / місяць).

«На сьогоднішній день нижньої межі немає. Але це не говорить про те, що фіксовані ставки єдиного податку будуть встановлюватися в мінімальних розмірах, наприклад, в 0,01% МЗП, або взагалі не будуть застосовуватися », - говорить юрист юридичної фірми FELIX Інна Плескач.

В іншому все як раніше. Підприємці на єдиному податку можуть надавати послуги населенню та юридичним особам, виробляти товари і продавати їх. Заборонено «єдинникам» займатися організацією азартних ігор, займати керівні посади на підприємствах, організовувати аукціони з продажу предметів мистецтва та антикваріату, бути фінансовими посередниками, працювати з обміном валют, виробляти і продавати підакцизні товари, добувати корисні копалини, дорогоцінні метали і дорогоцінні камені.

здати вчасно

Звітність по єдиному податку підприємцям першої та другої груп, як і раніше, потрібно подавати раз на рік, третьої групи - щоквартально. І навіть якщо діяльність не велася, звітність здавати все одно доведеться. А в порожніх клітинках попросту ставити прочерки. Причому не потрібно забувати, якщо останній день здачі випадає на вихідний або свято, то граничний термін переноситься на найближчий будній день. Подавати звітність можна як у друкованому (особисто інспектору в руки або поштою, рекомендованим листом, відправленим за 10 днів до кінцевої дати), так і у електронному вигляді. Але другий варіант поки необов'язковий.

Підприємці перших двох груп сплачують єдиний податок щомісяця, авансовими внесками до 20 числа, третьої групи - не пізніше 50-го дня кварталу, наступного за звітним.

До речі, єдинники першої і другої груп мають право один місяць на рік звільнити себе від сплати податку. На період відпустки. Головна умова для цього - не мати найманих співробітників, а також, щоб відпустка не була «перехідним» з місяця в місяць. Також потрібно подбати про те, щоб протягом відпустки на поточний рахунок не приходили гроші, оскільки їх доведеться відобразити в книзі доходів, і, відповідно, заплатити податок.

Для звільнення від сплати потрібно завчасно написати заяву в довільній формі і подати його в територіальний підрозділ Державної фіскальної служби.

Також необхідно враховувати, що реквізити для сплати єдиного податку постійно змінюються. Наприклад, з 26 січня його знову потрібно платити на нові рахунки, інформація про яких розміщена на сайті Державної фіскальної служби. Нехтувати радою не варто, оскільки гіркий досвід підприємців показує: якщо відправити гроші не туди, то податківці кваліфікують подію як несплату і оштрафують.

Один для всіх

Крім єдиного податку не потрібно забувати і про єдиний соціальний внесок. Його ставка для підприємця «за себе» становить 34,7%. Платити потрібно щомісяця. База оподаткування - мінімальна зарплата. Максимальна сума ЄСВ обмежена 17 МЗП. Тобто, фактично, розмір єдиного соцвнеску зараз коливається від 422,65 гривень до 7263,44 гривень на місяць.

Мінімальна зарплата (МЗП) в 2015 році - 1218 грн до листопада включно. У грудні - 1378 грн. Розмір МЗП встановлюється законом про держбюджет на 2015 рік і може бути змінений у разі внесення поправок в нього.

«Причому, з січня 2015 всі підприємці на загальній системі та на єдиному податку (крім підприємців-пенсіонерів за віком або інвалідів, які отримують пенсію або соціальну допомогу) повинні платити ЄСВ незалежно від доходу. Ніяких пільг немає », - нагадує керівник юридичної компанії« Юрінком »Ігор Балабан.

Зменшити суму соцвнеску для себе підприємець не має права (відповідно до законодавчих нововведеннями). Зате може застосувати її для ЄСВ, який він платить за найманих працівників. Нагадаємо, що з 2015 року роботодавці можуть використовувати спеціальний коригуючий коефіцієнт 0,4, на який буде множитися ставка ЄСВ (від 36,76% до 49,7%). Для цього потрібно відповідати чотирьом критеріям.

Крім того, при сплаті зарплати працівнику підприємець утримує у нього ЄСВ (за ставкою 3,6%), податок на доходи фізосіб (ПДФО - за ставкою 15% або 20%, залежно від рівня зарплати) і 1,5% військового збору. Як і у випадку з ЄСВ та ПДФО, щодо справляння військового збору підприємець фактично виступає податковим агентом. При нарахуванні військового збору з доходу фізособи не вираховується сума єдиного ЄСВ та податкової соціальної пільги. Тобто, «податок на війну» утримується з усієї суми нарахованого доходу.

У той же час безпосередньо підприємницька діяльність військовим збором не обкладається. Тому зі своїх доходів єдинник цей податок платити не повинен.

Звітність з ЄСВ підприємці всіх груп єдиного податку «за себе» подають раз на рік, за співробітників - щомісяця. Що стосується сплати єдиного соцвнеску, то свою частину підприємець платить кожен квартал, а за найманих працівників - з тією ж періодичністю, що і подає звіти, тобто раз на місяць.

Тільки через касу

Справжнім громом серед ясного неба стало нововведення в Податковому кодексі, яке зобов'язує підприємців другий (з липня 2015 року) і третьої групи (з 2016 року) встановити і використовувати у своїй роботі касові апарати (реєстратори розрахункових операцій - РРО). Під цю вимогу підпадають всі СПДшники, які приймають оплату готівкою, платіжними картками від фізосіб. Звільнено від касових апаратів тільки підприємці, які торгують на ринках і з пересувних торгових точок. Якщо ж розрахунки здійснюються в безготівковій формі між підприємцями або з рахунку юрособи, то операція через касовий апарат у цьому випадку не реєструється.

Можуть не використовувати РРО також ті СПД, які реалізують товари власного виробництва. «Але тільки за умови обов'язкового оформлення прибуткового касового ордера», - пояснює голова відділу бухгалтерії компанії «ЮрМаркет» Ганна Кравченко. Штрафи за ігнорування цих вимог не порадують: якщо перше порушення коштуватиме підприємцеві 1 гривню, то другий - 100% вартості проданих «з-під поли» товарів, а кожне наступне - 500% вартості таких товарів або послуг. Втім, тим підприємцям, які встановлять РРО до 1 липня 2015 року, податківці обіцяють дати дворічні канікули на перевірки в частині використання касових апаратів. Поспішати чи з установкою РРО? Поки це не очевидно, оскільки вже навесні депутати знову повернуться до перегляду Податкового кодексу і цю норму можуть скасувати.

на землі

Сільгоспвиробники і раніше знаходилися на спеціальному режимі оподаткування. Але з 2015 року для них виділили окрему, четверту групу спрощеної системи, куди потраплять компанії, у яких частка сільгоспвиробництва дорівнює або більше 75%. А замість фіксованого аграрії будуть платити єдиний податок. І хоча назва змінилася, суть залишилася колишньою (як і у ФСП): базою оподаткування є площа сільгоспугідь і земель водного фонду, які використовуються для виробництва.

Правда, зросли ставки. Для ріллі, сіножатей та пасовищ до 0,45% (раніше - 0,15%), для земель розташованих у гірських зонах та на поліських територіях - до 0,27% (раніше ставка була 0,09%); для багаторічних насаджень ставка становить від 0,09 до 0,27% (раніше - 0,03-0,09%); для земель водного фонду - 1,35% (раніше - 0,45%).

Крім того, з'явилася норма, згідно з якою підставою для нарахування єдиного податку платникам четвертої групи є дані Державного земельного кадастру та / або дані з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, і став враховуватися коефіцієнт індексації. Таким чином, якщо раніше бралася оцінка землі, проведена ще в 1995 році, то тепер дані будуть свіжими. За підрахунками Української аграрної асоціації (УАА), у зв'язку з цими змінами податкове навантаження на аграріїв в 2015 році зросте в 10-16 разів. Сплата податку буде проводитися щоквартально (раніше сільгоспвиробники платили ФСП кожен місяць).

Категорично заборонені на єдиному податку:

- Організація азартних ігор;

- Організація аукціонів з продажу предметів мистецтва та антикваріату;

- Фінансове посередництво;

- Обмін валют;

- Виробництво та реалізація підакцизних товарів;

- Видобуток корисних копалин, дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння.

Використання касових апаратів підприємцями другої і третьої групи обов'язково:

- Реалізаторам продукції (крім продукції власного виробництва);

- Торгуючим за готівку з фізособами, які приймають оплату банківськими картами.

ВИКЛЮЧЕННЯ: СПД другої групи, які торгують на ринках і з мобільних точок продажів, звільняються від використання РРО.

Терміни установки РРО:

- До 1 липня 2015 року - СПД третьої групи;

- До 1 січня 2016 року - СПД другої групи.


За матеріалами dengi.ua


16.02.2015
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua