Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Запровадження екологічно безпечної системи поводження з побутовими відходами у Запорізькій області

 
 
16.04.2015 відбулося засідання круглого столу "Запровадження екологічно безпечної системи поводження з побутовими відходами у Запорізькій області" за участю представників органів державної влади та місцевого самоврядування, наукових установ, бізнес-структур, які працюють у сфері поводження з відходами, природоохоронних громадських організацій.

Захід відбувся за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізької обласної федерації роботодавців, Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал».

Організаторами заходу є Екологічна Рециклінгова Асоціація України та Всеукраїнська екологічна ліга.

Народний депутат України, голова Ради Запорізької обласної федерації роботодавців Петро Ванат зазначив, що розв’язання ситуації, що склалась у сфері поводження з відходами, потребує ефективних цілеспрямованих дій у рамках єдиної державної політики, приведення до європейських стандартів

Про проблеми системи поводження з твердими побутовими відходами в області доповів директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Карпій.

Згідно реєстру місць віддалення відходів, на території області розміщено 96 полігонів відходів, з них 60 полігони твердих побутових відходів.

Від початку експлуатації на полігонах станом на 01.01.2015 року всього розміщено 31 млн. 966 тис. 320м3 (або 10 млн. 073 тис. 422 т) ТПВ. Фінансування заходів з раціонального використання і зберігання відходів в переважної більшості здійснюються за рахунок місцевих бюджетів.

На 2015 рік з місцевих бюджетів затверджено кошти на заходи поводження з побутовими відходами на загальну суму – 118,718 млн. грн., у тому числі: за рахунок обласного бюджету - 17,535 млн..грн., місцевих бюджетів – 101,184 млн.грн

За рахунок коштів обласного бюджету передбачено будівництво полігонів твердих побутових відходів, зокрема: в м. Кам'янка-Дніпровська, стан готовності – 50 %, в с. Велика Білозерка Великобілозерського району (92 %), в м. Гуляйполе (52 %).

За рахунок державного бюджету планується продовжити будівництво полігону твердих побутових відходів № 3( з сортувальним комплексом та допоміжними спорудами) на землях Сонячної селищної ради Запорізького району.

На 2015 рік в області запланована розробка проектів, проектно-кошторисної документації та проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки під полігони твердих побутових відходів в обсязі 312,717 тис. грн.

Проблемними питаннями є: відсутність порядку розміщення побутових відходів та дозвільних документів у цій сфері.

Петро Ванат запропонував надати пропозиції до Бюджетного кодексу по сфері поводження з ТВП у рамках децентралізації.

Представник «Укрекоресурси» презентував ініціативи ДП «Укрекоресурси» щодо створення виробничих потужностей у сфері поводження з твердими побутовими відходами в Запорізькій області, ьта зробив акцент на роз'ясненні серед населення щодо сортування сміття.

Всеволод Кошель, представник компанії «EcoEnergy» продемонстрував використання побутових відходів для енергетичних цілей. Так, підприємство з переробки ТПВ для міста з населенням близько 1 млн.чоловік, перероблює т в енергію в середньому 470-500 тис. тонн побутових відходів на рік та призводе 454 тис. Гкал теплової енергії, 243 млн. кВт.год електроенергії. Вартість такого підприємства складає близько 320 млн. евро.

Відсутність зеленого тарифу на електроенергію з відходів гальмує будівництво переробних підприємств.

Президент Громадської спілки «Екологічна Рециклінгова Асоціація України» Ігнатенко Олександр розповів про Концепцію комбінованої організаційно-економічної системи поводження з відходами кінцевого споживання продукції.


Потенціал Інформ


16.04.2015
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua