Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Куди повідомити про неофіційну роботу та зарплату "в конверті"

 
 
З метою запобігання використанню незадекларованої праці на сайті Держпраці створено підрозділ: "Повідомити про незадекларовану працю".

Надати повідомлення можна за посиланням: https://sites.google.com/view/undeclared-work

Надання повідомлення про можливі факти використання незадекларованої праці не є електронним зверненням та не підлягає розгляду згідно з вимогами Закону України "Про звернення громадян". Вся надана у повідомленні інформація використовується виключно з метою аналізу стану поширення незадекларованої праці та не підлягає розголошенню у разі проведення інспекційних відвідувань.

Головне управління Держпраці у Запорізькій області нагадує про проблеми, що можуть виникнути через неофіційне працевлаштування та зарплати "в конверті":

- у разі конфліктної ситуації працівника з роботодавцем є ризик не отримати заробітну плату або отримати істотно меншу без будь-якої причини;

- незадекларований працівник втрачає соціальні гарантії, наприклад, у випадку скорочення;

- у разі неофіційного працевлаштування роботодавець не оплатить листок непрацездатності (лікарняний);

- відмова в оплаті щорічної відпустки або компенсації за невикористану відпустку;

- відсутні гарантії, пов’язані з навчанням, вагітністю, народженням дитини;

- при неофіційному працевлаштуванні у разі нещасного випадку з працівником недобросовісний роботодавець уникає відповідальності;

- у майбутньому, низька пенсія через те, що пенсійні відрахування не здійснювалися або були здійснені не у повному обсязі.

Для роботодавців, що практикують використання незадекларованої праці передбачається відповідальність у розмірі від однієї мінімальної зарплати (3 723 грн.) за порушення вимог трудового законодавства до 30 мінімальних зарплат за кожного працівника (111 690 грн.).

Підприємству, організації необхідно приділити значну увагу правильному оформленню наказів про прийняття працівників на роботу, оскільки за можливе визнання недійсного наказу підприємству загрожує штраф у розмірі 111 690 грн. Якщо наказ оформлений правильно, але підприємство несвоєчасно повідомило фіскальну службу про прийняття працівника на роботу, то таке порушення коштуватиме підприємству 3 723 грн.


За матеріалами www.zoda.gov.ua


01.06.2018
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua