Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Народний депутат Олександр Романовський і ЗОСППР «Потенціал» допоможуть вирішити актуальні проблеми держпідприємства

 
 
Сьогодні галузеві інститути і підприємства, які займаються попередженням негативних наслідків скасування стандартів колишнього СРСР, по суті, позбавлені загальнодержавної координації та фінансового забезпечення робіт. Це негативно впливає на такі галузі, як енергетика, авіа - і машинобудування. Вирішувати цю проблему потрібно на державному рівні. Заступник директора ДП "УкрНДІспецсталь" Олександр Бородін звернувся до народного депутата Олександра Романовського та президента ЗОСППР «Потенціал» Олександра Головка з проханням допомогти держпідприємству вирішити ряд актуальних проблем.

ДП "УкрНДІспецсталь" поділяє позицію провідних підприємств металургійної та машинобудівної промисловості про необхідність перенесення на 2019-2025 рр. термінів скасування дії на території України найбільш актуальних міждержавних стандартів та поступової їх скасування в міру розробки національних нормативних документів.

Досвід робіт з перевірки, перегляду стандартів виявив необхідність одночасної участі декількох технічних комітетів. Головна перешкода для своєчасного виконання ними планових робіт зі стандартизації - це відсутність надійного механізму фінансового забезпечення, оскільки окремо взяті підприємства не згодні фінансувати таку перевірку, пайова участь підприємств офіційно не встановлена, багаторазові звернення часто залишаються без відповіді.

Для приведення як діючих, так і тих, що розробляються національних нормативних документів у відповідність до сучасних вимог необхідна координація робіт академічної, галузевої та заводської науки, тому що більшість стандартів розроблені на початку-середині минулого століття і потребують внесення суттєвих змін. Спроба технічних комітетів здійснювати координацію спільних дій на розширених засіданнях з окремих питань не призводять до відчутних результатів.

Тому пропонується покласти на галузеві науково-дослідні інститути функції загальнодержавного координуючого органу з головним науковим напрямкам. Також рекомендується проводити координаційні наради з головним науковим напрямами не рідше одного разу на два роки за участю підприємств, науковців, організацій, що мають новітні розробки в області спеціальних сталей і сплавів. Прийняті рішення потрібно вважати підставою для включення пріоритетних робіт загальнодержавного, міжгалузевого і загальногалузевого значення до відповідних цільових і державні Програми, а також річні Плани робіт з відповідним бюджетним фінансуванням.

Треба створити міжгалузевий фонд для своєчасного виконання планів робіт по стандартизації, перевірці та перегляду національних НД, а також Центр незалежної оцінки якості металопродукції зі спеціальних сталей, сплавів та інших матеріалів відповідального для авіації, оборонної та космічної техніки, на базі одного або декількох головних інститутів і підприємств.

Необхідний і вітчизняний випробувальний центр для об'єктивної оцінки якості металопродукції відповідального призначення. Він повинен бути оснащений сучасним випробувальним і дослідницьким обладнанням, відповідною нормативною базою, мати повноваження на проведення стандартних випробувань і дослідного контролю якості металопродукції. Потенційною базою для створення такого центру є ДП "УкрНДІспецсталь", що має півстолітній досвід діяльності в цій галузі.

Для цього створюється робоча група, яка проведе експертну оцінку працездатності приладового парку і випробувального устаткування ДП "УкрНДІспецсталь" для оснащення випробувального центру. Планується створення випробувального центру на базі ДП "УкрНДІспецсталь", буде проведена підготовка та атестація обладнання і персоналу. Атестація Центру на право проведення незалежної оцінки якості, дослідницького контролю і визначення причин браку або відмов продукції і виробів із спеціальних сталей і сплавів відповідального призначення.

ДП "УкрНДІспецсталь" є розробником міждержавних стандартів (ГОСТ), національних НД України (ДСТУ), в т.ч. гармонізованих з міжнародними стандартами (ДСТУ ISO), а також технічних умов СНД (ТУ) і України (ТУ У). Порівняльний аналіз марочного і розмірного сортаменту підшипникових, інструментальних, корозійностійких і ін. спеціальних сталей і сплавів вітчизняного і зарубіжного виробництва, а також технічних вимог до якості, норм і методів контролю, стандартних еталонних шкал виявив відсутність взаємозамінності і несумісність зарубіжних і українських стандартів на одну і ту ж металопродукцію. Це призвело до необхідності оформлення з інофірмами-замовниками спеціальних Технічних Протоколів на поставку металопродукції українського виробництва, а також спричинило за собою тимчасове введення в дію на території заводу-виготовлювача зарубіжних стандартів на методи контролю металургійного якості експортної продукції. Останнє вимагало закупівлі спеціального обладнання для сучасного автоматизованого контролю якості, його освоєння, атестації, періодичного калібрування, повірки і т.д. У той же час для поставок аналогічної металопродукції на внутрішній ринок використання придбаного заводами нового обладнання не передбачено стандартами, які діють на території України. В результаті виникли технічні бар'єри в торгівлі металопродукцією зі спеціальних сталей і сплавів, як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку.

З метою усунення цих бар'єрів інститутом розпочато оцифрування і порівняльний кількісний аналіз стандартних еталонних шкал, за результатами якої заводам надана науково-технічна допомога при розгляді претензій зарубіжних замовників, а також зіставленні якості вітчизняної і зарубіжної металопродукції.

До моменту вступу України до СОТ інститутом розроблені гармонізовані стандарти на методи контролю двох найважливіших показників якості металопродукції з національними програмами, що дозволяють грамотно використовувати наявні системи автоматизованого контролю для оцінки якості продукції, що поставляється як на експорт, так і на внутрішній ринок.

ДП "УкрНДІспецсталь" в якості вирішення проблеми може продовжити оцифровку, кількісну оцінку та порівняльний аналіз еталонних шкал зарубіжних і вітчизняних стандартів на методи контролю основних показників якості спеціальних сталей: структури відпалу, співвідношення фаз, структурної неоднорідності всіх видів і ін. З метою повної автоматизації металографічного приймально-здавального контролю металопродукції за діючими стандартами. Провести науково-дослідні роботи за кількісною оцінкою геометричних, морфологічних, оптичних, топографічних і ін. параметрів мікроструктури всього марочного і розмірного сортаменту промислової металопродукції зі спеціальних сталей і сплавів для поступового переходу від суб'єктивних методів візуальної оцінки з використанням методів і засобів автоматичного металографічного контролю. Організувати комплексні роботи з участю наукових організацій, промислових підприємств, технічних комітетів зі стандартизації, організацій і фірм-розробників сучасного металографічного обладнання та програмного забезпечення і ін. зацікавлених сторін з метою розробки, апробації, атестації та впровадження в національні НД новітніх методів об'єктивного контролю якості металопродукції зі спеціальних сталей і сплавів. Ввести в НД факультативний кількісний контроль поточних партій продукції, з використанням нових методик автоматизованих систем аналізу. Провести паралельний набір статистичних даних при металографічному контролі поточних плавок по діючим та новим методам, а також порівняльний аналіз отриманих результатів і їх взаємозв'язок з результатами механічних, експлуатаційних випробувань, а також претензіями споживачів продукції. При позитивних результатах факультативної оцінки поточних промислових партій металопродукції за новими методам, розробити норми якості і ввести в чинних НД відповідні технічні вимоги, а також обов'язковий автоматизований металографічний контроль.

За підсумками зустрічі було прийнято рішення про підтримку програми розвитку ДП "УкрНДІспецсталь". Народний депутат України Олександр Романовський активно включається в цю роботу і готує листа до Кабміну, комітет Верховної Ради з викладом основних проблемних питань. Також президент ЗОСППР «Потенціал» Олександр Головко, спільно з ФРУ візьме участь в підготовці і проведенню цих робіт.


Потенціал Інформ


24.04.2017
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua