Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Оподаткування «єдинників» в 2016 році

 
 
Незважаючи на численні варіанти проектів податкової реформи в Україні, в 2016 рік спрощена система перейшла практично без змін. Як виглядає оподаткування «єдинників» в 2016 році?


Що змінилося у податковому законодавстві?


Єдиний податок. Для платників єдиного податку I-II груп умови перебування залишилися колишніми: межа доходу для них - 300 тис. Грн і 1,5 млн грн відповідно.


Для підприємців та юридичних осіб на III групі ЄП знижений максимальна межа доходу. У 2016 році він складе 5 млн грн (замість 20 млн грн). Крім того, для цих суб'єктів незначно підвищуються ставки єдиного податку, для платників ПДВ ставка єдиного податку становить 3% (було 2%), для тих, хто не є платником ПДВ - 5% (було 4%).

Єдиний соціальний внесок. Внесено також зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Розмір єдиного соціального внеску, який сплачують фізичні особи - підприємці (раніше становив 34,7% від мінімальної зарплати), знижений до 22%. Таким чином, для підприємців - «єдинників» обов'язковий щомісячний платіж по ЄСВ складе 303,16 грн. (мінімальна зарплата (МЗП) +1378 грн. х 22%).


Умови застосування касових апаратів також залишилися без змін: для I групи платників єдиного податку їх застосування не потрібно, а для II-III груп є обов'язковим тільки у випадку, якщо їх річний дохід (як у готівковій, так і в безготівковій формі) перевищив 1 млн . грн. Якщо ж доходи підприємця - «єдиноподатника» перевищили зазначений обсяг, він втрачає право працювати без касового апарату назавжди.


Єдиний податок 2 016 в цифрах і ставках

І група: Переділ доходу - 300 000 грн; Сума / ставка єдиного податку - 137,8 грн (10% МЗП); Сума ЄСВ, на місяць, грн - 303,16.

ІІ група: Переділ доходу - 1500000 грн; Сума / ставка єдиного податку - 275,6 грн (20% МЗП); Сума ЄСВ, на місяць, грн - 303,16.

ІІІ група (фізособи): Переділ доходу - 5000000 грн; Сума / ставка єдиного податку - 3% + ПДВ або 5% без ПДВ; Сума ЄСВ, на місяць, грн - 303,16.

ІІІ група (юрособи): Переділ доходу - 5000000 грн; Сума / ставка єдиного податку - 3% + ПДВ або 5% без ПДВ.

Перехідні положення


На жаль, зміни до Податкового кодексу України не містять жодних перехідних положень для суб'єктів на спрощеній системі оподаткування. Зокрема, не врегульовано питання про те, чи можуть платники єдиного податку III групи з річним доходом за 2015 більш 5 млн. Грн. (але в межах 20 млн. грн.) претендувати на право бути «єдинниками» в 2016 році, на нових умовах. На думку багатьох фахівців, такої проблеми не існує, так як річний дохід «єдинника» починає відраховуватися з 1 січня кожного року заново, і оскільки в 2015 році суб'єкт дотримувався «торішні» умови, то в 2016 році він працює також на «спрощенці», але з дотриманням нових умов. Після досягнення граничного обсягу доходу для 2016 (5 млн. Грн.) Такий суб'єкт в установленому порядку перейде на сплату податків на загальній системі оподаткування, а також зареєструється платником ПДВ, якщо він їм не був.

Однак така відповідь на питання не очевидна. Пунктом 292.16 ст. 292 Податкового кодексу України передбачено, що право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови неперевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для відповідної групи платників єдиного податку.


І оскільки відповідальність за порушення умов перебування на спрощеній системі передбачена досить серйозна, ми можемо тільки порекомендувати направити запит до податкових органів для отримання письмової податкової консультації.


Особливості спрощеної системи для окремих видів діяльності


Для підприємців чи підприємств, які працюють за посередницькими договорами (договорами комісії, доручення, агентськими договорами, а також договорам транспортного експедирування), як і раніше підраховують дохід тільки в сумі комісійної (агентської) винагороди (п 292.4 ст. 292 ПКУ). Крім того, з метою визначення права перебування на спрощеній системі такі суб'єкти використовують той же принцип, тобто враховують винагороду, а не весь обсяг минулих по розрахунковому рахунку коштів (п.292.14 ст. 292 ПКУ).

Яких-небудь нових обмежень щодо роботи, наприклад з нерезидентами (експорт, імпорт товарів і послуг) нова редакція податкового закону не містить. Тому, приміром, підприємці, які працюють в IT-сфері, зможуть так працювати як і раніше, звичайно, з урахуванням зменшення обсягу річного доходу.


За матеріалами kurs.com.ua


12.01.2016
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua