Логін:
Пароль:
 


Архів подій

Курс НБУ








Интернет-ресурс поддержки малого бизнеса Запорожской области



Агентство Промышленных Новостей

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ:
 

українською мовою / на русском языке

Для кого заборона на перевірки?

 
 
Верховна Рада України знову проявила "турботу" про підприємців, ощаслививши їх черговою забороною на перевірки у вигляді Закону України від 22.02.2012 р. № 4448-VI "Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб - підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності "(далі - Закон № 4448), який набув чинності 7 квітня 2012 року.


Безумовним плюсом Закону № 4448 є те, що він не має обмеженого терміну дії. Адже практично всі мораторій на перевірки малого бізнесу приймалися на термін до введення нової спрощеної системи оподаткування. Тому з введенням з 2012 року нової спрощенки заборони на перевірки підприємців втратили силу.


Зазначимо, що мораторії на перевірки завжди носили досить формальний характер і не були ефективним інструментом захисту малого бізнесу від свавілля перевіряючих. На жаль, таким же малоефективним буде і чергова заборона, оскільки вона містить практично ті ж норми, що й раніше.


Відносно кого діє


Дія Закону № 4448 поширюється на:


1) юридичних осіб - єдиноподатників четвертої групи за ставкою 5%;


2) на фізичних осіб - підприємців, не зареєстрованих платниками ПДВ (тобто на підприємців - неплатників ПДВ незалежно від системи оподаткування та групи платників єдиного податку).


Як бачимо, Закон № 4448 не поширюється на платників ПДВ - як загальносистемників, так і єдинників третьої групи за ставкою 3%.


Однак існує ще одне обмеження: діяльність суб'єктів господарювання не повинна ставитися до високого ступеня ризику згідно із Законом України від 05.04.2007 р. № 877-V "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (далі - Закон про перевірки) . Нагадаємо, що критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення різних видів діяльності, затверджуються Кабміном. Якщо діяльність підприємця - неплатника ПДВ відноситься до високого ступеня ризику, то за даним напрямком його можуть перевірити в загальному порядку.


Хто буде перевіряти


Контролювати діяльність суб'єктів господарювання, які підпадають під дію Закону № 4448, дозволено тільки у вигляді позапланових перевірок за такими напрямками:


- Дотримання санітарного законодавства;


- Органами захисту прав споживачів за скаргами споживачів.


Також дозволені планові та позапланові перевірки органами Пенсійного фонду суб'єктів малого підприємництва, діяльність яких віднесена до середнього ступеня ризику. Такими є підприємці, які нараховують єдиний внесок в розмірі менше страхового внеску на одного працівника, порушують строки сплати єдиного внеску або строки подання в органи ПФУ звітів та відомостей, допускають помилки у звітності (постанова КМУ від 09.03.2011 р. № 233).


Інші контролюючі органи перевіряти підприємців - неплатників ПДВ, не віднесених до високого ступеня ризику, не мають права. Але, на жаль, законодавці знову пов'язали перевірочні обмеження з Законом про перевірки. Тому вони стосуються тільки тих контролерів, які працюють на підставі цього Закону.


Нагадаємо, що Закон про перевірки не поширюється на податкові перевірки, перевірки в сферах валютного, митного контролю, перевірки касових операцій, контроль за обігом алкогольних напоїв та тютюнових виробів, за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, радіочастотний ресурс, на архітектурно-будівельний контроль. Також не підпадають під дію Закону оперативно-розшукова діяльність і прокурорський нагляд.


Таким чином, заборона на перевірки не стосується, зокрема, перевірок органами ДПС, міліцією, Держмитслужбою, Антимонопольним комітетом. Тому застереження про те, що підприємці не повинні бути платниками ПДВ, незрозуміла. Адже для більшості контролюючих органів цей факт не має значення.


Податковий кодекс України (пп. 75.1.3 ст. 75) містив заборону на проведення фактичних перевірок підприємців - неплатників ПДВ і юросіб-єдинників. Але така заборона також діяв тільки до введення нової спрощенки. Тому в даний час офіційного мораторію на податкові перевірки підприємців немає. Є тільки усні запевнення керівника ДПС України про те, що такі перевірки не будуть проводитися у першому півріччі. Хоча на практиці це твердження не знаходить підтвердження.


Як бачимо, підприємцям не варто особливо сподіватися на те, що контролери залишать їх у спокої.


За матеріалами chp.com.ua


10.04.2012
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 


Радіо On-Line

Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта