Логін:
Пароль:
 


Архів подій

Курс НБУ








Интернет-ресурс поддержки малого бизнеса Запорожской области



Агентство Промышленных Новостей

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ:
 

українською мовою / на русском языке

Що треба знати підприємцям до 2012 року

 
 
З 1 січня 2012 року українські підприємці, що сплачують єдиний податок, почнуть працювати за новими правилами, - розповідає портал job.ukr.net. Це пов'язано зі вступом в силу Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів України». У податковій службі новий закон вважають компромісом межу бізнесом і владою і заявляють, що в ньому враховані практично всі вимоги і пропозиції представників малого бізнесу.


Що ж чекає єдинників з 2012 року?


Згідно з новим законом, підприємці-фізичні особи, які працюють на єдиному податку, діляться на 3 категорії залежно від обороту і кількості найманих працівників. Перша - підприємці з річним оборотом до 150 тис. грн., Які не використовують найману працю. Для них ставка єдиного податку передбачено в розмірі від 1 до 10% мінімальної заробітної плати, це від 10 до 100 грн.


Друга група - «спрощенці» з оборотом до 1 млн. грн., Що мають 10 працівників, і які здійснюють діяльність з надання послуг населенню та платникам єдиного податку, займаються виробництвом, продажем товарів або ж ресторанним бізнесом. Ставка податку - від 2 до 20% мінімальної зарплати - від 20 до 200 грн.


Третя, «нова» група - підприємці з оборотом до 3 млн. грн. при 20 працівниках. Ставка податку для них - 3% з урахуванням сплати податку на додану вартість або 5% при включенні ПДВ до складу єдиного податку.


Ставки єдиного податку, як і раніше, мають затвердити місцеві ради (сільські, селищні, міські). Депутати повинні встигнути це зробити до 1 січня 2012 року.


При цьому підприємці 1-й і 2-ї групи, що здійснюють кілька видів діяльності, будуть сплачувати єдиний податок за більшою ставкою (тобто, якщо ставки за двома видами діяльності 50 і 80 грн., Сплачується 80 грн.). А єдинники, які працюють на кількох територіях, будуть оплачувати максимальну ставку, визначену для їх категорії (наприклад, для другої - 200 грн.).


Також передбачена додаткова ставка у розмірі 15%. Вона застосовуватиметься до суми перевищення обороту, визначеного для відповідної групи єдинників. «Тобто перша група - обсяг до 150 тисяч. Якщо платник протягом року перевищує цю суму одержуваного доходу, то він добровільно сплачує з суми перевищення 15% », - пояснила начальник відділу адміністрування податків з фізичних осіб ДПА в Луганській області Лідія Тюпа. Також ця ставка буде застосовуватися до бартерних операцій (заборонені для єдинників) і до доходу, отриманого від діяльності, не зазначеної у свідоцтві.


Важливою зміною для спрощенців є скасування обмеження щодо включення до витрат платника податку на прибуток витрати на придбання товарів у фізичних осіб, які працюють на єдиному податку. Свого часу ця норма створила чимало проблем єдинникам, оскільки підприємствам стало невигідно з ними працювати. Справа в тому, що спочатку юрособи повинні були заплатити зі своїх грошей податок на прибуток (23%), а вже після цього перераховувати гроші спрощенцю.


Також з 1 січня єдинникам буде скасована доплата за кожного найманого працівника. Тепер не треба буде за кожного працівника додатково оплачувати 50% ставки податку. «Це суттєва зміна, яка повинна вплинути на збільшення кількість підприємців», - вважає Лідія Тюпа.


Новим законом передбачено механізм спрощення адміністративних процедур. Наприклад, скасовується щорічне оформлення свідоцтва платника єдиного податку. Крім цього, для єдинників, які не оплачують ПДВ, передбачено ведення обліку доходів тільки за книгою доходів. Платники ПДВ будуть вести цей облік за книгою доходів і витрат.


Деякі зміни торкнуться термінів звітності підприємців. Так, якщо раніше спрощенці другої категорії здавали звіти до 5 числа по закінченню кварталу, то тепер декларацію необхідно буде здати протягом 40 днів після закінчення звітного періоду (кварталу).


«Для першої категорії підприємців, які з об'ємом до 150 тисяч, які торгують в основному на ринках, так і залишився податковий період - рік. По закінченню року до 10 лютого вони будуть подавати декларації », - додала Лідія Тюпа.


Що ж стосується строків сплати єдиного податку, то підприємці також будуть платити так званий авансовий платіж, але тепер уже «місяць у місяць». «Якщо раніше платили до 20 грудня - на січень, до 20 січня - на лютий, то тепер становище нове - до 20 січня на січень. Тобто в місяць здійснення діяльності », - пояснила податківець.


При цьому єдинникам, не використовує працю найманих працівників, надається право не сплачувати єдиний податок під час відпустки протягом календарного місяця, і навіть під час хвороби, підтвердженої лікарняним листом (протягом календарного місяця і більше).


Новим законом передбачається врегулювання ще одного гострого питання - використання касових апаратів. «Платники єдиного податку, як і раніше діяло за указом, не застосовують реєстратори розрахункових операцій, тобто не використовують касові апарати. Обов'язок використовувати касовий апарат відсутній. Тільки за бажанням або при торгівлі підакцизними товарами », - підкреслила Лідія Тюпа.


Законодавством визначено перелік з 15 видів діяльності, займаючись якими можна користуватися спрощеною системою оподаткування. «Наприклад: проведення азартних ігор, обмін іноземної валюти, виробництво, експорт імпорт і продаж підакцизних товарів, виготовлення і продаж дорогоцінних металів, видобуток і реалізація корисних копалин», - розповіла Лідія Тюпа.


Обмеження стосуються і оренди землі, приміщень. Не можуть стати спрощенцями підприємці, які здають в оренду земельні ділянки площею понад 20 соток, нежитлові приміщення - більше 300 кв. м. і житлові приміщення - більше 100 кв. м.


Таким чином, пропоновані зміни, дійсно, можуть спростити ведення бізнесу для підприємців, що працюють на єдиному податку. Тим більше, що «податкові правила» для єдинників не змінювалися в Україну протягом 12 років. Питання тільки в тому, наскільки ці правила виявляться стабільними, і чи не виявиться так, що спростивши роботу підприємців в одній сфері, держава ускладнить її в іншій.


За матеріалами job.ukr.net


06.12.2011
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 


Радіо On-Line

Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта