Логін:
Пароль:
 


Архів подій

Курс НБУ








Интернет-ресурс поддержки малого бизнеса Запорожской области



Агентство Промышленных Новостей

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ:
 

українською мовою / на русском языке

Тепер перераховувати пенсію після двох років роботи буде вигідніше без урахування зарплати за цей період

 
 
: року, країні, виплат, років, році, тільки, зарплати
 
Тепер перераховувати пенсію після двох років роботи буде вигідніше без урахування зарплати за цей період


Міністерство соціальної політики наголошує, що чутки про припинення виплат працюючим пенсіонерам з 1 січня 2012 неправдиві. Покладені людям пенсії будуть профінансовані в повному обсязі


Як це не дивно, але найбільше пенсійна реформа схвилювала працюючих пенсіонерів. За пару місяців дії нового закону у них накопичилося безліч питань. Наприклад, як тепер будуть перераховувати пенсії після двох років роботи і чи будуть перераховувати взагалі? Яку зарплату візьмуть до уваги при перерахунку виплат? Які документи потрібно нести до Пенсійного фонду? Крім того, в країні до цих пір ходять чутки, що з нового року працюючим пенсіонерам виплати або уріжуть удвічі, або взагалі припинять ... Які зміни внесла пенсійна реформа в життя працюючих пенсіонерів, ми запитали у директора департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України Миколу Шамбіра.

«При призначенні пенсії важливу роль відіграє співвідношення заробітку людини і середньої зарплати в країні»


- Миколо Івановичу, давайте для початку розставимо всі крапки над «i»: працюючим пенсіонерам зберегли можливість кожні два роки робити перерахунок пенсій?


- Звичайно ж, зберегли. Будь-яка людина, що нагромадив 24 місяці страхового стажу з дня виходу на пенсію або з дати попереднього перерахунку, може звернутися до Пенсійного фонду і зробити новий перерахунок.


- Тобто пропрацював два роки і ...


- Не так все просто: потрібно 24 місяці саме страхового стажу. Адже людина могла працювати з перервами або отримувати зарплату «в конверті», без сплати страхових внесків. Тоді цей період не включається до страхового стажу.


- Перерахунок робитимуть з урахуванням стажу та заробітку?


- Існує два варіанти. Перший - зробити перерахунок виплат тільки з урахуванням стажу. Другий - перерахувати пенсію з урахуванням як стажу, так і заробітку, якщо це людині вигідно.


- А чому може бути невигідно брати до уваги заробіток?


- Є багато обставин, коли це не йде на користь пенсіонеру. Наприклад, якщо людина після виходу на заслужений відпочинок влаштувався на роботу з більш низькою зарплатою. Адже при призначенні пенсії найважливішу роль відіграє співвідношення заробітку людини і середньої зарплати в країні: виходячи з такого показника розраховують коефіцієнт, який потім використовують при коригуванні зарплати.


Наприклад, у людини коефіцієнт при виході на пенсію становив 2,2. Це означає, що його заробіток був в 2,2 рази вище середньої зарплати в країні. Після виходу на заслужений відпочинок він влаштувався на роботу з більш низькою зарплатою і пропрацював два роки. Можливо, через маленького заробітку за ці два роки його коефіцієнт зменшиться до 2 або навіть до 1,8.


Крім того, давайте не забувати, що середня зарплата в країні теж зростає. І помітно! Наприклад, у січні 2009-го для призначення пенсій приймалася до уваги середня зарплата в розмірі 1 тисяча 449 гривень 89 копійок. А в січні 2011-го - вже 2 тисячі 137 гривень 84 копійки.

Тому, навіть якщо людина після виходу на пенсію в 2009 році залишився працювати на колишній посаді і з колишньою зарплатою, то його коефіцієнт заробітку може погіршитися тільки за рахунок зміни середньої зарплати в країні ...


- Можна все це пояснити на прикладі?


- Тільки схематично: розрахунок заробітної плати здійснюється за кожний місяць окремо, тому Пенсійний фонд використовує спеціальну програму.


Припустимо, чоловік пішов на пенсію 1 лютого 2009 року. До цього він працював інженером на заводі і отримував 3 тисячі гривень на місяць. Коефіцієнт її заробітку за січень 2009 року (середня зарплата - 1 тисяча 449 гривень 89 копійок) склав:


3000 гривень: 1449 гривень 89 копійок = 2,06912.


Після виходу на пенсію він продовжив працювати в тій же посаді, з тією ж зарплатою. Через два роки, в лютому 2011-го, людина подала документи для перерахунку. Вирахуємо тепер коефіцієнт заробітку за січень 2011 року (коли середня зарплата зросла до 2 тисяч 137 гривень 84 копійок):


3000 гривень: 2137 гривень 84 копійки = 1,40329.


Ви бачите, на скільки зменшився коефіцієнт заробітку?

«Закон зворотної сили не має. Так що ніяких перерахунків людям, вже пішли на пенсію, не робилося »


- Виходить, через зростання середньої зарплати в країні подавати відомості про заробіток не завжди вигідно, це може знизити загальний коефіцієнт і, відповідно, розмір пенсії ...


- Крім того, не будемо забувати, що якщо працюючий пенсіонер захоче зробити перерахунок виплат саме з урахуванням заробітку, то всі розрахунки будуть робити вже за нормами нового пенсійного закону.


- Яким саме?


- Почнемо з того, що з 1 жовтня необхідний стаж для отримання мінімальної пенсії збільшився на десять років. Для жінок він раніше становив 20 років, тепер зріс до 30 років. Для чоловіків збільшився з 25 до 35 років.


Як відомо, існує доплата за стаж, що перевищує цю норму, - до 1 відсотка мінімальної пенсії за кожен «зайвий» рік. Наприклад, у жінки стаж роботи 43 роки. Раніше її стаж понад норму становив 23 роки, а зараз - тільки 13 років.


- Тобто їй тепер покладена доплата не за 23 роки, а лише за 13 років «зайвого» стажу?


- Відразу, щоб не вводити читачів в оману, зазначу: це стосується тільки тих пенсій, які призначаються або перераховуються з урахуванням зарплати після 1 жовтня 2011 року. Адже закон зворотної сили не має. Так що ніяких перерахунків людям, вже пішли на пенсію, не робилося. І жінка з 43-річним стажем продовжує отримувати доплату за 23 роки додаткового стажу.


Норми старого закону також будуть застосовуватися в тому випадку, якщо працюючий пенсіонер після двох років роботи вирішить зробити перерахунок виплат тільки з урахуванням новопридбаного стажу, не беручи до уваги заробіток. Цей порядок був спеціально додано до заключні положення закону про пенсійне страхування.


- Це добре! Уточню: якщо працюючий пенсіонер захоче врахувати тільки новий стаж і не брати до уваги зарплату за ці роки, то йому зроблять перерахунок за старими правилами?


- Так, для таких пенсіонерів мінімальний стаж залишиться колишнім: 20 років для жінок і 25 років для чоловіків. А зарплату візьмуть ту, виходячи з якої зробили попередній розрахунок. Так що якщо жінка з 43-річним стажем захоче після закінчення двох років роботи перерахувати пенсію тільки з урахуванням стажу, то надбавку за «зайві» роки їй нарахують за старими правилами. І вона продовжить отримувати доплату за 25 років.


- Чому за 25 років? У неї ж було тільки 23 роки понад 20-річного стажу.


- Так адже після виходу на пенсію додалися ще два роки!


- Точно! А якщо вона захоче зробити перерахунок з урахуванням і стажу, і зарплати?


- Тоді перерахунок зроблять згідно з нормами нового закону: обов'язковий стаж становитиме 30 років і доплату нарахують тільки за 15 років додаткового стажу (з урахуванням доданих двох років).


- До речі, а яка зарплата буде прийматися до уваги, якщо пенсіонер таки захоче перерахувати виплати з урахуванням заробітку за ці два роки?


- Новий закон пропонує робити всі перерахунки працюючим пенсіонерам, беручи до уваги показник, виходячи з якого йому чи нарахували, або останній раз перерахували виплати.


- Припустимо, жінка пішла на пенсію в 2010 році. Їй нарахували виплати виходячи із середньої зарплати в країні за 2009 рік - 1 тисяча 650 гривень 43 копійки. Розрахували пенсію з урахуванням її коефіцієнта зарплати та стажу. У 2012 році вона подасть документи для перерахунку виплат, причому захоче взяти до уваги як стаж, так і зарплату. Визначать її новий коефіцієнт заробітку. Його будуть коригувати виходячи із зарплати за який рік? За 2009-й, коли їй нарахували виплати, - 1 тисяча 650 гривень 43 копійки?


- Так. Буде братися до уваги показник за 2009 рік - 1 тисяча 650 гривень 43 копійки.


- А якщо вона пішла на пенсію в 2006-му і в 2012-му вперше подала на перерахунок? Тоді їй перерахують пенсію виходячи із середнього показника за 2005 рік - 700 гривень?


- Не зовсім. Справа в тому, що з 1 січня 2008 року всім пенсіонерам, працюючим і непрацюючим, пенсії перерахували з урахуванням середньої зарплати за 2006 рік, яка становила 928 гривень 81 копійка.

«Новий закон дає можливість подавати відомості про зарплату за період тільки з 1 липня 2000 року»


- Що ж, будемо розбиратися далі. Жінка пішла на пенсію в 2006 році, але продовжувала працювати. Останній перерахунок пенсії їй зробили в 2008-му. У 2012-му вона подасть документи для перерахунку виплат з урахуванням заробітку. Яка зарплата буде прийнята до уваги - за 2005-й (виходячи з якої їй призначили пенсію) або за 2007-й (з урахуванням якої в 2008 році зробили останній перерахунок)?


- Буде взято той показник середньої зарплати, який враховувався при останньому перерахунку виплат. У даному випадку - 1 тисяча 197 гривень 91 копійка.


- А якщо ця жінка подавала востаннє на перерахунок в 2009 році? Наскільки я пам'ятаю, в 2009-му і 2010-м працюючим пенсіонерам робили перерахунок виходячи з фіксованого показника середньої зарплати - 1 тисяча 197 гривень 91 копійка. З урахуванням якого показника їй зроблять перерахунок у 2012 році?


- Я вже казав: в 2012 році перерахунок їй зроблять виходячи з того показника, який застосовувався при останньому перерахунку. У даному випадку - в 2009 році. І оскільки всі розрахунки робляться індивідуально, потрібно дивитися в пенсійній справі людини, який саме показник заробітної плати застосовувався при перерахунку пенсії в останній раз.


- Виходить, що після пенсійної реформи працюючим пенсіонерам краще перераховувати пенсію без урахування заробітку?


- Не можна стверджувати настільки категорично. Так, в деяких випадках так вигідніше. Але це визначається на конкретному прикладі, з урахуванням зарплати пенсіонера до перерахунку і після.


До речі, хочу відзначити, що новий закон надає можливість подавати відомості про зарплату за період тільки з 1 липня 2000 року. Так що якщо у людини в пенсійній справі фігурує низька зарплата до цієї дати (раніше була обов'язковою подача інформації про заробіток за п'ять років до 1 липня 2000 року), то він зможе виключити її з перерахунку.


- Правда, що тепер людям, які після виходу на пенсію пропрацювали два роки і хочуть оновити відомості в пенсійній справі, не потрібно звертатися до Пенсійного фонду? Кажуть, перерахунки робитимуть автоматично ...


- Ні. Перерахунок після двох років роботи - це не обов'язок, а право пенсіонера, яким він може скористатися, а може і ні. Наприклад, людина звернеться за перерахунком не рівно через два роки, а через два з половиною чи три, якщо у нього намічаються хороші гонорари або премії в цей період. Тому перерахунок виплат автоматично робити не будуть: пенсіонеру потрібно прийти в органи Пенсійного фонду і написати заяву.


- А які ще документи потрібні?


- Тільки заяву та довідки, що підтверджують стаж. Всі відомості про зарплату беруться із системи персоніфікованого обліку внесків, яку веде Пенсійний фонд.


- Ну і наостанок я все-таки уточню: з січня працюючим пенсіонерам точно не перестануть платити пенсії?


- Точно. Я вже пояснював, але повторюся знову: жоден з прийнятих законів не передбачає ні скасування, ні скорочення виплат працюючим пенсіонерам. Чутки про припинення виплат працюючим пенсіонерам з 1 січня 2012 року безпідставно. Всі покладені пенсії вони отримуватимуть у повному обсязі.


Єдине, що змінилося для працюючих пенсіонерів, - це порядок перерахунку пенсій у зв'язку із зростанням прожиткового мінімуму. Наприклад, у грудні прожитковий мінімум збільшився з 784 до 800 гривень. Відповідно, зросла мінімальна пенсія та деякі види надбавок. Зокрема, максимальна надбавка за кожен «зайвий» рік стажу підвищилася з 7 гривень 84 копійок до 8 гривень (1 відсоток мінімальної пенсії). Так ось, у зв'язку з грудневим зростанням прожиткового мінімуму всім непрацюючим пенсіонерам виплати перерахували. А працюючим - немає. Але після того, як вони все ж підуть на заслужений відпочинок, перерахунок буде проведений відповідно до чинного на момент звільнення показником прожиткового мінімуму.


За матеріалами job.ukr.net


15.12.2011
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 


Радіо On-Line

Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua
Проверка сайта