Логін:
Пароль:
 


Архів подій

 

українською мовою / на русском языке

Запорізьке ПП "ЕЛТІЗ"- зразок сучасного виробничого підприємства України

 
 
Представник Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) "Потенціал", приватне підприємство "ЕЛТІЗ", займає гідне місце серед провідних виробників трансформаторного та реакторного обладнання в Україні та країнах СНД. Обсяг виробництва складає більше 100 мільйонів гривень на рік. За індивідуальними замовленнями клієнтів, фахівці "ЕЛТІЗ" проектують, розробляють та виготовляють сотні малих та десятки великих сухих трансформаторів щомісяця, а також чимало електричних реакторів та дроселів. Підприємство продовжує нарощувати потужності та планує у найближчий час поставляти свою продукцію до Євросоюзу.


Мале державне підприємство було засновано у 1990 році за допомогою "ВІТ" (Всесоюзного інституту трансформаторобудування), який тоді очолював к.т.н. Михайло Виногрєєв, нинішній заступник директора ПП "ЕЛТІЗ". Це перше мале державне підприємство, створене у Запоріжжі. Були певні напрацювання, ідеї та, головне, величезне бажання у засновника підприємства. На той час уже мали й свої винаходи та конструкції, на основі яких можна було запровадити виробництво. Спочатку розпочали виготовляти невеликі трансформатори. Поступово росли потужності, як трансформаторів, що виготовляли, так й потужності самого підприємства, доводилось декілька разів змінювати виробничі бази, кожного разу з більшою виробничою площею. У 2001 році було змінено юридичну форму на приватне підприємство "ЕЛТІЗ".

Так як й багато інших підприємств, ПП "ЕЛТІЗ" мало на своєму шляху розвитку дуже тяжкі часи та різні життєві випробування. Зокрема, у 2005 році в результаті рейдерського захопленні, фактичного розвалу, від підприємства нічого не лишилось, лише борги. Близько 2,5 мільйона гривень підприємство мусило відшкодувати клієнтам, що замовляли та яким на той час виготовляли трансформатори. А також треба було заплатити ще й податки державі.

"Як кажуть, не було б щастя, так нещастя допомогло, - каже головний інженер Леонід Крамаренко. - Це нещастя, все, що сталось, тут же перевірило і керівництво, і колектив. Були люди, що звільнились відразу. Втім, не піддався труднощам кістяк команди. Переважна більшість трудового колективу та керівництво залишились".

Після цього рейдерського розгрому, практично, з нуля почали розбудовувати нове підприємство в селі Лукашеве, що в Запорізькому районі, за дванадцять кілометрів від Запоріжжя. Взяли в тимчасову оренду з правом подальшого викупу територію та вщент зруйновані приміщення колишнього підприємства, що збанкрутувало кілька років тому. Банк, з яким співпрацювали, не побоявся підтримати підприємство.

З вересня 2005 року відновили виробництво. Тоді працювала бригада з п’яти осіб. Це ремонтники та електрики, які із залишків майна попереднього підприємства, в тому числі й бувшого у вжитку старого обладнання, що лишилось на цій території, і яке довелося реставрувати, спорудили перші виробничі потужності. Це був невеличкий виробничий майданчик, на базі якого розпочали відновлювати технологічні процеси виготовлення трансформаторів. Спочатку виготовляли маленькі трансформатори – малогабаритні та мінімальної потужності. Обсяги виробництва швидко збільшувались.

Треба також віддати належне й клієнтам, яким завинили гроші за замовлену продукцію, що неспроможні були виготовити через рейдерську зупинку виробництва. До речі, зі всіх, десятків клієнтів, лише двоє вимагали відшкодування. Всі інші сказали, будемо чекати стільки, скільки треба, поки підприємство відновить виробництво. Дочекались, замовлену продукцію отримали, та залишаються партнерами й донині.

Нині виробничі площі ПП "ЕЛТІЗ" займають більше гектара території, що є приватною власністю, підприємство має багато сучасного обладнання та розвинену інфраструктуру. Колектив підприємства налічує понад дві сотні працівників, серед яких близько 70 відсотків – це мешканці довколишніх сіл. Їхня заробітна плата перевищує середній рівень зарплати по професіям машинобудівної галузі в області та країні. Для працівників створені належні умовами праці та відпочинку. Цікава деталь – на підприємств навіть банк встановив свій банкомат, що дуже важливо для сільської місцевості.

Тож, не дивно, що тут працює багато молоді, тому що на "ЕЛТІЗ" діє своя система навчання та методика підготовки кадрів. Для працівників створені також належні вмотивовані умови для реалізації своїх професійних можливостей та кар’єрного зростання.


Аналогів "ЕЛТІЗ" в Україні нема


Підприємство було від самого початку задумане, як не трудомістке та несерійне виробництво нестандартної наукоємної продукції за індивідуальним замовленням згідно з вимогами клієнта.

Продукція і виробництво ПП "ЕЛТІЗ" ґрунтуються на винаходах директора та головного конструктора Сергія Арфаницького. Він має 8 запатентованих винаходів. Власне, з його раціоналізаторських здібностей все й розпочалось у далекі, вісімдесяті роки минулого століття.

Наразі підприємство має потужний конструкторський відділ, технологічну службу, власні напрацювання, як технічні, так й технологічні, що дозволяє виготовляти продукцію швидко та якісно. Подібних трансформаторобудівних підприємств, що настільки зорієнтовані на замовника і одночасно соціально відповідальних, в Україні мало. Приміром, маленькі трансформатори, залежно від вимог їхнього використання, відрізняються за своєю напругою. Одному замовнику потрібний трансформатор на 12 вольт, іншому – на 36 тощо, один клієнт просить тільки один, а комусь їх треба багато. Таким чином, працювати на склад немає сенсу. Тому підприємство швидко та якісно виготовляє трансформатори згідно з індивідуальними замовленнями клієнтів. Хоча виробництво одного невеликого трансформатору не дуже рентабельне, але, завдяки якості і швидкості виготовлення, на такі трансформатори ПП "ЕЛТІЗ" має сталий, великий попит. Причому, це приватне підприємство - єдине, що спеціалізується на цій продукції та яке, завдяки ноу-хау та інженерним винаходам, на сьогодні перевершити неможливо. Щороку "ЕЛТІЗ" реалізує тисячі невеликих трансформаторів.

Проте, основною продукцією "ЕЛТІЗ" вважаються потужні великі трансформатори та електричні реактори, в тому числі такі, що належно працюють у суворих, несприятливих кліматичних умовах довколишнього середовища. Витримують від мінус 60 до плюс 80 градусів, а також будь-які перепади напруги в електромережі. За таких параметрів, до речі, не витримують навіть зарубіжні аналоги провідних виробників трансформаторів. Приміром, свого часу запорізький завод напівпровідників закупив німецькі трансформатори. Але вони не витримали навантаження, вийшли з ладу. Внаслідок відмови виробника від ремонту завод звернувся до "ЕЛТІЗ". Трансформатори були відремонтовані, після чого успішно працюють. Надалі завод замовив аналогічні трансформатори у ПП "ЕЛТІЗ". Фахівці з Німеччини, коли приїжджали на завод напівпровідників, високо оцінили роботу приватного підприємства "ЕЛТІЗ", що "оживив" їхні досить складні конструктивно високопотужні трансформатори, а ще були в захваті від технічного рівня трансформаторів.

Продукція розробки та виготовлення "ЕЛТІЗ", наголошуємо, також винятково вся виготовлена за індивідуальним замовленням, наразі чудово працює на Чукотці та Норильському металургійному комбінаті, у Маріуполі на ВАТ "Азовсталь", й таких прикладів чимало.


Секрет ноу-хау "ЕЛТІЗ"


Як маленькі, так і великі трансформатори та електричні реактори, за винаходами Сергія Арфаницького, мають унікальну конструкцію. Наприклад, для виготовлення маленьких трансформаторів використовуються відходи виробництва великих трансформаторів. Тобто, в цілому, це фактично безвідходне виробництво. До того ж, перевагою є низька трудомісткість. Тому при високої якості трансформаторів їх ціна є конкурентоспроможною.

Всю виготовлену тут продукцію випробовують у власній атестованій випробувальній лабораторії. Гарантію дають на три роки, як належить, іноді - п’ять, що також не є ризиковим, тому що трансформатори "ЕЛТІЗ" практично не виходять з ладу.

Виробництво на "ЕЛТІЗ" організоване на основі повного технологічного циклу без залучення сторонніх виконавців, має власні споруди, що оснащені спеціальним технологічним обладнанням, механізмами і транспортом. Сухі трансформатори та електричні реактори тут виготовляють з використанням сучасних матеріалів та технологій.

На ПП "ЕЛТІЗ" працює система якості, атестована за ISO-9001, що забезпечує високу конкурентоспроможність продукції, підприємство плідно співпрацює з Запорізьким Центром стандартизації та метрології.

Приватне підприємство "ЕЛТІЗ" також неодноразово посідало призові місця та ставало переможцем конкурсів із якості продукції , як у Запорізькій області, так й по Україні.


Потенціал Інформ


16.11.2017
 
Версія для друку
Відправити другу
На початок
 
 
Читайте нас на FACEBOOK


Регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізької області



Агентство Промышленных Новостей


Цитування в інших ЗМІ тільки зі згадуванням в якості джерела ЗОСППР «Потенціал». Передрук матеріалів в мережі тільки з прямим гіперпосиланням на https://potencial.org.ua